Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PIAŢA OUĂLOR: blocaje şi scăderi de preţuri

Publicat: 22 iunie 2018 - 00:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru unităţile producătoare de ouă din România, anul 2018 a debutat sub semne neîncurajatoare din perspectiva valorificării producţiei şi încă nu poate fi consemnată îmbunătăţirea situaţiei.

Mai exact, imediat după sărbătorile de iarnă, preţurile au scăzut semnificativ şi chiar s-au creat blocaje ale livrărilor. Exista speranţa ca, odată cu Paştile, lucrurile să reintre pe făgaşul normal economic. Numai că, imediat după Paşti din nou s-au redus vânzările. ”Problemele de acum sunt mai mari decât în 2017. Anul trecul, preţurile de valorificare au fost mai mari şi nu s-a pus problema blocajelor la livrarea ouălor. Anul acesta, după prioada grea de după sărbătorile de iarnă, ne-a salvat o firmă italiană care a preluat o bună parte a producţiei, la fel cum a făcut în mod constant în 2017. Numai că, acum, nici acea firmă nu mai vrea ouă. Astfel, rămânem, e adevărat, cu o piaţă internă destul de mică şi cu numeroase oferte de ouă. Cauzele acestor dificultăţi cred că sunt importurile şi faptul că supermarketurile ţin preţurile la raft destul de ridicate şi nu se mai aprovizionează o bună perioadă de timp. Astfel, noi rămânem cu stocuri de marfă în depozite.

Ioan Gavril_b
Am vorbit şi cu alţi mari producători de ouă din ţară şi mi-au spus că trec prin aceeaşi situaţie. Noi aveam pe stoc şi 1,5-2 milioane de ouă în luna mai 2018. Am fost nevoiţi să le vindem şi la preţuri semnificativ sub cost, numai ca să nu le aruncăm. Sperăm ca din lunile iulie-august să se mai îmbunătăţească situaţia”, preciza Ioan Gavril, directorul SC Condor SA Matca - Galaţi.
Piaţa de desfacere a ouălor produse în cele trei ferme ale societăţii gălăţene cuprinde, în principal, zonele Tecuci, Bucureşti, Bacău, Iaşi, Suceava.
Deşi s-a încercat realizarea unei cooperative a producătorilor de ouă, nu s-a ajuns la finalizarea demersului, astfel că, acum s-a ajuns la blocaje în valorificare şi la scăderea drastică a preţurilor la ouă, la poarta fermei.
În viitoarea ediţie a revistei vom reveni cu detalii legate inclusiv de nivelul preţurilor de vânzare a ouălor de la producător, comparativ cu preţurile ouălor la raft şi cu cheltuiala pentru a produce un ou.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/216 (ediţia 15-30 iunie 2018)

Vizualizat: 627 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!