Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PIAŢA mondială a CEREALELOR rămâne ECHILIBRATĂ

Publicat: 06 mai 2019 - 18:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Indicele FAO pentru valoarea produselor alimentare s-a menţinut în general stabil în luna martie a.c. Aceasta, în condiţiile în care uşoara creştere a preţurilor produselor lactate a fost compensată de scăderea înregistrată de preţul cerealelor, uleiurilor vegetale şi al zahărului, potrivit ultimului raport al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO - Food and Agriculture Organization of the United Nations).

Indicele FAO, care urmăreşte modificările lunare ale preţurilor internaţionale ale unui coş de produse alimentare, a înregistrat în medie 167 puncte, în scădere cu două puncte faţă de luna februarie şi cu 3,6% sub nivelul său din martie 2018. Astfel, indicele FAO pentru preţurile produselor lactate a crescut cu 6,2% în cursul lunii martie, marcând a treia majorare consecutivă, determinată de sporirea cererii mondiale de import pentru unt, brânză şi lapte praf integral, care anticipează o reducere a disponibilităţilor de export a statelor din Oceania.

mancare_b
Indicele FAO pentru preţurile la carne a urcat uşor, cu 0,4% faţă de luna februarie, în special datorită cererii în creştere privind importul din China pentru carnea de porc, de bovine şi de pasăre.
În schimb, estimarea FAO pentru preţurile produselor oleaginoase vegetale a scăzut cu 4,4%, pe fondul diminuării cererii de import pentru uleiul de palmier şi uleiul de soia, în SUA, şi a acumulării stocurilor de rapiţă în Canada.
Indicele preţurilor la cereale a scăzut cu 2,2% în martie a.c., determinat de scăderea preţurilor la grâu şi la porumb, ambele având o pondere mare în totalul exporturilor şi perspective favorabile de producţie în princialele ţări producătoare. Preţurile internaţionale ale orezului au fost uşor mai stabile în luna martie.
Valoarea preţului la zahăr a scăzut cu 2,1%, deoarece producţia din ţările mari producătoare a fost mai mare decât se anticipase anterior. Cele mai recente estimări de producţie din India indică o creştere anuală de 8% şi se aşteaptă acum ca acest stat să depăşească Brazilia în topul celor mai mari producători de zahăr din lume.
FAO a lansat, de asemenea, noi estimări privind producţia şi stocurile mondiale de cereale. Prognoza FAO privind producţia mondială de grâu în anul 2019 rămâne neschimbată faţă de raportul din luna februarie, la 757 milioane tone, în creştere cu 4% faţă de aceeaşi lună a 2018, în mare parte datorită producţiei bune aşteptate în Uniunea Europeană, Federaţia Rusă şi în Ucraina.

UCRAINA: ritm încetinit al exporturilor
Ritmul exporturilor de grâu din Ucraina continuă să încetinească. Conform datelor preliminare, în luna martie ţara a exportat 839 mii tone de grâu, cel mai mic volum lunar de export din iunie 2017.
Ucraina a exportat 13,3 milioane tone de grâu în perioada iulie 2018 - martie 2019, în scădere cu 6,6% faţă de aceeaşi perioadă a sezonului trecut (iulie 2017 - martie 2018), dar cu 12,6% peste media ultimilor cinci ani realizată în această perioadă a anului.
În martie 2019, Ucraina a exportat grâu în principal către Egipt, Bangladesh, Indonezia şi Maroc.

RUSIA: cel mai scump şi mai puţin competitiv grâu
Piaţa de export a grâului rusesc a închis prima săptămână a lunii aprilie a.c. fără o modificare substanţială a preţului. Valorile mari practicate pe piaţa internă la vânzările direct din fermă împiedică traderii să reducă preţul de export. Pe piaţa mondială de export, grâul rusesc continuă să fie cel mai scump şi mai puţin competitiv faţă de principalii furnizori internaţionali. Rezultatul ultimei licitaţii organizate de Egipt a confirmat lipsa de competitivitate a grâului rusesc pe piaţa de export. Ponderea grâului din Rusia în achiziţiile GASC (Egipt) în perioada iulie 2018 - martie 2019 este cea mai mică din sezonul 2015/2016. Conform informaţiilor preliminare (din surse comerciale), exporturile de grâu din Rusia în luna martie au fost cele mai scăzute în ultimii trei ani.
În Rusia, campania de semănat la grâul şi orzul de primăvară este în plină desfăşurare, iar condiţiile meteorologice sunt favorabile. Cu toate că progresul campaniei de primăvară este evident faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, lucrările sunt, totuşi, mult în urmă faţă de anii anteriori.


PRINCIPALII IMPORTATORI AI GRÂULUI ROMÂNESC
Potrivit datelor oferite de autorităţile portuare, în februarie a.c. România a exportat 303,25 mii tone de grâu, cu 88% mai mult decât în februarie 2018, dar cu 19% mai puţin decât în aceeaşi lună a anului 2017. Sudanul şi Egiptul au fost principalii importatori ai grâului românesc în februarie 2019.
În perioada iulie 2018 - februarie 2019, România a exportat 3,7393 milioane tone de grâu, cu 10% mai mult decât în aceeaşi perioadă a sezonului trecut, dar cu 7% mai puţin comparativ cu recordul înregistrat în aceeaşi perioadă a sezonului 2016/2017.
În perioada de raportare (iulie 2018 - februarie 2019), exporturile de grâu din România către Egipt au fost de 819 mii tone, în creştere cu 19% faţă de aceeaşi perioadă a sezonului 2017/2018. De asemenea, în perioada de referinţă s-a observat o cerere ridicată (pentru grâul românesc) din partea mai multor state UE (Germania, Italia, Olanda şi Marea Britanie), în special ca urmare a secetei înregistrate în vara trecută.

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/234 (ediţia 15-30 aprilie 2019)

Vizualizat: 675 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?