Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PÂINEA a 600 de familii

Publicat: 20 septembrie 2018 - 09:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Un recent sondaj de opinie arată că mireasma preferată a oamenilor este cea a pâinii proaspete. Tot statistic se spune că aroma sa ne face să ne apropiem de străini, să fim mai deschişi şi, în concluzie, nu întâmplător există chiar şi spray de cameră cu miros de... pâine aburindă. De la distanţă recunoaştem parfumul acesta cald, care ne aduce un aer familial, dar şi sunetul inconfundabil al cuţitului care taie coaja crocantă a unei pâini proaspăt scoasă din cuptor. Iar când o rupem cu poftă, toate simţurile noastre par să fie cucerite de unul dintre cele mai ieftine, dar şi cele mai gustoase alimente.

Nu e nevoie să vă povestim ce senzaţii am trăit când am pătruns în mica fabrică de pâine din Novaci, care deserveşte circa şase sute de familie din comună şi din împrejurimi. Aşa cum afirma Cristian Mihăilescu, responsabil pentru procesul tehnologic, cele aproximativ 2.700 de pâini făcute zi de zi sunt suficiente pentru toate comenzile care trebuie onorate. Se lucrează într-o singură tură, între orele 18 şi 2. Iar apoi începe livrarea. Pâinea proaspătă din zorii zilei se coace la lăsarea nopţii, iar noi, când o gustăm, nu ne gândim la truda celor care îşi petrec în proximitatea cuptorului fierbinte al brutăriei orele ce ar trebui dedicate odihnei.

Cristian Mihăilescu_b

Românii sunt mari consumatori
Cristian Mihăilescu lucrează în acest domeniu de 18 ani. A trecut prin diverse fabrici, iar de doi ani coordonează producţia de pâine de la Novaci. Sunt doar trei persoane care lucrează, dar se pare că este suficient. Muncesc chiar cu zâmbetul pe buze, căci calitatea pâinii pe care o produc îi face să se mândrească. Rotundă sau în formă de franzelă clasică, pâinea este realizată în funcţie de preferinţele pe care oamenii le au. Cel mai mult se cumpără franzela de 300 de grame, dar şi cele de 400 gr, 600 gr sau chiar de un kilogram au „fanii” lor. Hotărâtor este preţul. Desigur, cea mai ieftină se vinde prima. Pe de altă parte, unii preferă pâinea care ţine mai mult, pe care o pot savura cu familia două zile la rând. Românii, aşa cum tot statisticile o arată, sunt mari consumatori de pâine, astfel că o asemenea întreprindere nu poate avea decât succes. Ei sunt, totodată, consumatori de pâine de calitate, căci tradiţia de acasă a pâinii „la ţest” i-a făcut să ştie ce este bun. La acest standard trebuie să se ridice aceia care au intrat în această branşă.

Brutaria lui Cristian Mihăilescu_b

Proiect realizat din bani europeni
Făina, drojdia, apa şi sarea se frământă aproximativ 15 minute, apoi urmează divizarea, dospitul şi coacerea efectivă - un ciclu de producţie durează circa o oră şi 45 de minute, de la amestecarea ingredientelor, până la prima franzelă scoasă din cuptor. Brutăria, care a fost realizată printr-un proiect european, şi-a schimbat, în urmă cu doi ani proprietarii. Astăzi aparţine lui Gabriel Floarea, care mai deţine un punct de lucru în Alimpeşti. Angajaţii săi realizează, în funcţie de cerere, pâine din grâu şi pâine din secară, răspunzând cererii de pe piaţă.
Oamenii „îşi câştigă pâinea”, „sunt buni ca pita caldă”, iar îndemnul ne spune că „nici muncă fără pâine, nici pâine fără muncă”. Drumul e lung între grâu şi pâine, dar e esenţial şi este o adevărată bucurie să fii în branşa celor care aduc această satisfacţie cotidiană semenilor lor.

 Brutaria lui Cristian Mihăilescu_b

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 15/220 (ediţia 1-14 septembrie 2018)

Viitor pentru sate_b

 

Vizualizat: 1067 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?