Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Oamenii consumă lactate de cel puţin 6.000 de ani

Publicat: 22 octombrie 2019 - 15:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Nu numai că lactatele sunt foarte apreciate de o largă majoritate a populaţiei de pe glob, dar se pare că omenirea consumă astfel de produse încă din perioada neolitică, adică cu aproximativ 6.000 de ani în urmă.

O echipă de cercetători, condusă de arheologi de la Universitatea din York, a identificat o proteină din lapte numită beta-lactoglobulină (BLG), încorporată în placa dentară mineralizată a şapte fermieri britanici preistorici. Aceasta este practic prima dovadă directă a consumului de lapte într-un timp atât de îndepărtat. Perioada neolitică a marcat apariţia agriculturii în Marea Britanie, când s-a început domesticirea animalelor pentru consum şi cultivarea grâului şi a orzului.

Lapte_bResturile umane străvechi testate în studiu provin din trei situri neolitice diferite - Hambledon Hill şi Hazleton North din sudul Angliei, respectiv Banbury Lane, din East Midlands. Indivizi din toate cele trei situri au arătat prezenţa proteinelor din lapte de la vaci, oi sau caprine, ceea ce sugerează că oamenii foloseau produse lactate din mai multe specii.

Placa dentară poate oferi perspective unice asupra dietelor oamenilor antici, deoarece proteinele dietetice sunt prinse în ea atunci când este mineralizată de componente ale salivei, formând tartru sau aşa numitul calcul dentar, un fel de placă dentară fosilizată. Deşi locuitorii acelei epoci nu ştiau prea multe despre proprietăţile nutriţionale ale laptelui, este cunoscut faptul că acesta reprezintă o sursă excelentă de vitamine şi minerale, inclusiv calciu, vitamina B12 şi fosfor, şi o sursă importantă de proteine, vitamina A, vitamina D şi zinc.

Descoperirea proteinelor din lapte este deosebit de interesantă, deoarece studiile genetice recente sugerează că persoanele care au trăit în acel moment nu aveau încă capacitatea de a digera lactoza din lapte. Pentru a evita acest lucru, este posibil ca vechii fermieri să fi consumat doar cantităţi mici de lapte sau să îl prelucreze în alte produse alimentare, cum ar fi brânza (care elimină cea mai mare parte a lactozei), spun cercetătorii.

Vizualizat: 949 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?