Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Oamenii consumă lactate de cel puţin 6.000 de ani

Publicat: 22 octombrie 2019 - 15:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Nu numai că lactatele sunt foarte apreciate de o largă majoritate a populaţiei de pe glob, dar se pare că omenirea consumă astfel de produse încă din perioada neolitică, adică cu aproximativ 6.000 de ani în urmă.

O echipă de cercetători, condusă de arheologi de la Universitatea din York, a identificat o proteină din lapte numită beta-lactoglobulină (BLG), încorporată în placa dentară mineralizată a şapte fermieri britanici preistorici. Aceasta este practic prima dovadă directă a consumului de lapte într-un timp atât de îndepărtat. Perioada neolitică a marcat apariţia agriculturii în Marea Britanie, când s-a început domesticirea animalelor pentru consum şi cultivarea grâului şi a orzului.

Lapte_bResturile umane străvechi testate în studiu provin din trei situri neolitice diferite - Hambledon Hill şi Hazleton North din sudul Angliei, respectiv Banbury Lane, din East Midlands. Indivizi din toate cele trei situri au arătat prezenţa proteinelor din lapte de la vaci, oi sau caprine, ceea ce sugerează că oamenii foloseau produse lactate din mai multe specii.

Placa dentară poate oferi perspective unice asupra dietelor oamenilor antici, deoarece proteinele dietetice sunt prinse în ea atunci când este mineralizată de componente ale salivei, formând tartru sau aşa numitul calcul dentar, un fel de placă dentară fosilizată. Deşi locuitorii acelei epoci nu ştiau prea multe despre proprietăţile nutriţionale ale laptelui, este cunoscut faptul că acesta reprezintă o sursă excelentă de vitamine şi minerale, inclusiv calciu, vitamina B12 şi fosfor, şi o sursă importantă de proteine, vitamina A, vitamina D şi zinc.

Descoperirea proteinelor din lapte este deosebit de interesantă, deoarece studiile genetice recente sugerează că persoanele care au trăit în acel moment nu aveau încă capacitatea de a digera lactoza din lapte. Pentru a evita acest lucru, este posibil ca vechii fermieri să fi consumat doar cantităţi mici de lapte sau să îl prelucreze în alte produse alimentare, cum ar fi brânza (care elimină cea mai mare parte a lactozei), spun cercetătorii.

Vizualizat: 263 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga A inceput INDAGRA! Semănat în sistem No-till
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?