Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

O singură ţară generează 20% din exporturile mondiale de lapte

Publicat: 15 ianuarie 2019 - 16:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Exporturile de lapte la nivel global în 2017 au atins valoarea de 27,5 miliarde dolari, ceea ce reprezintă o scădere de 19,3% faţă de anul de referinţă 2013, când vânzările internaţionale de lapte au însumat 34,1 miliarde de dolari.

Totuşi, comparativ cu anul 2016, s-a înregistrat o creştere de 17,2 procente, mai mult de jumătate din exporturile de lapte la nivel mondial fiind asigurate de continentul european (54,8%). La nivel de ţară, însă, Noua Zeelandă este lider detaşat, cu o cotă de 20,4% din totalul exporturilor, în valoare de 5,6 miliarde dolari. Poziţia a doua în acest top este ocupată de Germania (3 miliarde dolari, respectiv 10,8%), urmată de Olanda (2,5 miliarde de dolari / 9,2%).

lapte-sticle-fabrica-lactate_bAsia a fost responsabilă pentru 10,1% din laptele exportat la nivel mondial, în timp ce continentul nord-american şi-a asigurat în 2017 o cotă de 6,5% din piaţă. Pe de altă parte, America Latină (excluzând Mexicul) a generat 4% din exporturi, iar mai puţin de un procent (0,9%) din totalul exporturilor de lapte provine din Africa.

Dintre ţările europene, Franţa şi Belgia au livrat fiecare pe pieţele externe lapte în valoare de 1,6 miliarde de dolari (cotă de 5,9%). Chiar dacă cu performanţe ceva mai modeste, în primii 15 exportatori ai lumii se mai regăsesc Marea Britanie (742,3 milioane de dolari / 2,7%), Polonia (685,5 milioane dolari / 2,5%), Belarus (631,5 milioane dolari / 2,3%), Irlanda (497,7 milioane dolari / 1,8%), Danemarca (493,4 milioane dolari / 1,8% şi Cehia (460,6 milioane dolari / 1,7%).

Există două clasificări majore ale produselor utilizate pentru comerţul internaţional cu lapte. Prefixul codului tarifar armonizat din 4 cifre (HTS) pentru laptele care nu conţine zahăr sau alţi îndulcitori este 0401, iar pentru laptele care conţine zahăr sau alţi îndulcitori codul din 4 cifre este 0402. Dacă luăm în calcul acest aspect, se poate observa că în 2017 laptele neîndulcit a generat vânzări de 9 miliarde dolari (32,7% din total), în timp ce laptele notat cu codul 0402 a fost de două ori mai solicitat pe pieţele externe (18,5 miliarde dolari / 67,3%).

Vizualizat: 869 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?