Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

O singură ţară generează 20% din exporturile mondiale de lapte

Publicat: 15 ianuarie 2019 - 16:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Exporturile de lapte la nivel global în 2017 au atins valoarea de 27,5 miliarde dolari, ceea ce reprezintă o scădere de 19,3% faţă de anul de referinţă 2013, când vânzările internaţionale de lapte au însumat 34,1 miliarde de dolari.

Totuşi, comparativ cu anul 2016, s-a înregistrat o creştere de 17,2 procente, mai mult de jumătate din exporturile de lapte la nivel mondial fiind asigurate de continentul european (54,8%). La nivel de ţară, însă, Noua Zeelandă este lider detaşat, cu o cotă de 20,4% din totalul exporturilor, în valoare de 5,6 miliarde dolari. Poziţia a doua în acest top este ocupată de Germania (3 miliarde dolari, respectiv 10,8%), urmată de Olanda (2,5 miliarde de dolari / 9,2%).

lapte-sticle-fabrica-lactate_bAsia a fost responsabilă pentru 10,1% din laptele exportat la nivel mondial, în timp ce continentul nord-american şi-a asigurat în 2017 o cotă de 6,5% din piaţă. Pe de altă parte, America Latină (excluzând Mexicul) a generat 4% din exporturi, iar mai puţin de un procent (0,9%) din totalul exporturilor de lapte provine din Africa.

Dintre ţările europene, Franţa şi Belgia au livrat fiecare pe pieţele externe lapte în valoare de 1,6 miliarde de dolari (cotă de 5,9%). Chiar dacă cu performanţe ceva mai modeste, în primii 15 exportatori ai lumii se mai regăsesc Marea Britanie (742,3 milioane de dolari / 2,7%), Polonia (685,5 milioane dolari / 2,5%), Belarus (631,5 milioane dolari / 2,3%), Irlanda (497,7 milioane dolari / 1,8%), Danemarca (493,4 milioane dolari / 1,8% şi Cehia (460,6 milioane dolari / 1,7%).

Există două clasificări majore ale produselor utilizate pentru comerţul internaţional cu lapte. Prefixul codului tarifar armonizat din 4 cifre (HTS) pentru laptele care nu conţine zahăr sau alţi îndulcitori este 0401, iar pentru laptele care conţine zahăr sau alţi îndulcitori codul din 4 cifre este 0402. Dacă luăm în calcul acest aspect, se poate observa că în 2017 laptele neîndulcit a generat vânzări de 9 miliarde dolari (32,7% din total), în timp ce laptele notat cu codul 0402 a fost de două ori mai solicitat pe pieţele externe (18,5 miliarde dolari / 67,3%).

Vizualizat: 785 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?