Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

O singură ţară generează 20% din exporturile mondiale de lapte

Publicat: 15 ianuarie 2019 - 16:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Exporturile de lapte la nivel global în 2017 au atins valoarea de 27,5 miliarde dolari, ceea ce reprezintă o scădere de 19,3% faţă de anul de referinţă 2013, când vânzările internaţionale de lapte au însumat 34,1 miliarde de dolari.

Totuşi, comparativ cu anul 2016, s-a înregistrat o creştere de 17,2 procente, mai mult de jumătate din exporturile de lapte la nivel mondial fiind asigurate de continentul european (54,8%). La nivel de ţară, însă, Noua Zeelandă este lider detaşat, cu o cotă de 20,4% din totalul exporturilor, în valoare de 5,6 miliarde dolari. Poziţia a doua în acest top este ocupată de Germania (3 miliarde dolari, respectiv 10,8%), urmată de Olanda (2,5 miliarde de dolari / 9,2%).

lapte-sticle-fabrica-lactate_bAsia a fost responsabilă pentru 10,1% din laptele exportat la nivel mondial, în timp ce continentul nord-american şi-a asigurat în 2017 o cotă de 6,5% din piaţă. Pe de altă parte, America Latină (excluzând Mexicul) a generat 4% din exporturi, iar mai puţin de un procent (0,9%) din totalul exporturilor de lapte provine din Africa.

Dintre ţările europene, Franţa şi Belgia au livrat fiecare pe pieţele externe lapte în valoare de 1,6 miliarde de dolari (cotă de 5,9%). Chiar dacă cu performanţe ceva mai modeste, în primii 15 exportatori ai lumii se mai regăsesc Marea Britanie (742,3 milioane de dolari / 2,7%), Polonia (685,5 milioane dolari / 2,5%), Belarus (631,5 milioane dolari / 2,3%), Irlanda (497,7 milioane dolari / 1,8%), Danemarca (493,4 milioane dolari / 1,8% şi Cehia (460,6 milioane dolari / 1,7%).

Există două clasificări majore ale produselor utilizate pentru comerţul internaţional cu lapte. Prefixul codului tarifar armonizat din 4 cifre (HTS) pentru laptele care nu conţine zahăr sau alţi îndulcitori este 0401, iar pentru laptele care conţine zahăr sau alţi îndulcitori codul din 4 cifre este 0402. Dacă luăm în calcul acest aspect, se poate observa că în 2017 laptele neîndulcit a generat vânzări de 9 miliarde dolari (32,7% din total), în timp ce laptele notat cu codul 0402 a fost de două ori mai solicitat pe pieţele externe (18,5 miliarde dolari / 67,3%).

Vizualizat: 562 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?