Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Molecula din farfurie

Publicat: 12 februarie 2020 - 09:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Mâncăm ca să trăim sau trăim ca să mâncăm? Dar până la urmă, important este cu ce ne hrănim!

La scară mare, industria alimentară este încă dominată de conservatorism, respectiv hrană bazată pe produse de origine vegetală şi animală deopotrivă, însă curentul vegan şi raw-vegan ia amploare.

Pe de-o parte, studiile demonstrează efectele benefice ale acestor tipuri de alimente pentru sănătate, unele de necontestat. În acelaşi timp, nevoia de hrană în creştere accentuată la nivel mondial obligă cercetătorii să găsescă variante salvatoare pentru toate tipurile de consumatori.
Iniţial, s-au căutat soluţii pentru a înlocui alimentele care conţin alergeni. Oul, spre exemplu, întrucât conţine emulgători, spumanţi şi coagulanţi, într-o tartă cu fructe poate fi înlocuit cu agar-agar mucilaginos, obţinută din alge roşii, care are proprietăţi similare cu ale oului.

De asemenea, sunt voci care propun ca alimentaţia fiecărui om să fie făcută în funcţie de AND-ul său, evitând astfel fenomene precum obezitatea, tulburările de nutriţie sau alergiile. Acest viitor nu este departe. Chiar în următorii zece ani se poate trece la nutriţia personalizată, bazată pe teste genetice, susţine Dr. Jeffrey Blumberg, profesor de {tiinţe şi Politici în Nutriţie la Universitatea Tufts din Massachusetts.

carne-in-vitro_b

Dar ştiinţa nu s-a oprit aici. Au apărut “carnea in vitro” şi “laptele produs în laborator”. În special pe piaţa americană, lucrurile au început să se mişte în direcţia obţinerii de carne cultivată din celule stem, la un cost mai “prietenos” pentru consumatori. Tehnologia s-a îmbunătăţit semnificativ în ultimii ani, iar costul de producţie s-a redus şi el în mod substanţial. În privinţa laptelui, proteina dezvoltată în laborator este identică cu cea găsită în mod obişnuit în laptele de vacă, spun cercetătorii.

Însă, acestea nu sunt alimente vegetale care substituie proteina animală. Nu vorbim despre laptele de orez sau de migdale, nici despre şniţelul de soia, ci despre molecule special create să imite proteina animală. (n.r. Molecula e cea mai mică parte dintr-o substanţă care păstrează compoziţia procentuală şi toate proprietăţile chimice ale acelei substanţe).

Această mâncare sintetică, obţinută fie prin modificări genetice, fie prin alte metode chimice, încearcă să ia locul hranei clasice în farfuria noastră. Este adevărat că mult mai greu se obţine carnea de vită crescută în ferme, cu un alt volum de muncă şi în timp mai îndelungat, decât cea “creată” în laborator. Dar să fie oare aceasta soluţia pentru viitorul omenirii?

Vom mânca oare brânză din proteină vegetală şi grăsimi şi carne din celule stem? Până unde mai merge ştiinţa şi ce efecte are ea pe termen lung? Răspunsul îl vor afla, probabil,… generaţiile viitoare.

Vizualizat: 1512 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?