Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Molecula din farfurie

Publicat: 12 februarie 2020 - 09:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Mâncăm ca să trăim sau trăim ca să mâncăm? Dar până la urmă, important este cu ce ne hrănim!

La scară mare, industria alimentară este încă dominată de conservatorism, respectiv hrană bazată pe produse de origine vegetală şi animală deopotrivă, însă curentul vegan şi raw-vegan ia amploare.

Pe de-o parte, studiile demonstrează efectele benefice ale acestor tipuri de alimente pentru sănătate, unele de necontestat. În acelaşi timp, nevoia de hrană în creştere accentuată la nivel mondial obligă cercetătorii să găsescă variante salvatoare pentru toate tipurile de consumatori.
Iniţial, s-au căutat soluţii pentru a înlocui alimentele care conţin alergeni. Oul, spre exemplu, întrucât conţine emulgători, spumanţi şi coagulanţi, într-o tartă cu fructe poate fi înlocuit cu agar-agar mucilaginos, obţinută din alge roşii, care are proprietăţi similare cu ale oului.

De asemenea, sunt voci care propun ca alimentaţia fiecărui om să fie făcută în funcţie de AND-ul său, evitând astfel fenomene precum obezitatea, tulburările de nutriţie sau alergiile. Acest viitor nu este departe. Chiar în următorii zece ani se poate trece la nutriţia personalizată, bazată pe teste genetice, susţine Dr. Jeffrey Blumberg, profesor de {tiinţe şi Politici în Nutriţie la Universitatea Tufts din Massachusetts.

carne-in-vitro_b

Dar ştiinţa nu s-a oprit aici. Au apărut “carnea in vitro” şi “laptele produs în laborator”. În special pe piaţa americană, lucrurile au început să se mişte în direcţia obţinerii de carne cultivată din celule stem, la un cost mai “prietenos” pentru consumatori. Tehnologia s-a îmbunătăţit semnificativ în ultimii ani, iar costul de producţie s-a redus şi el în mod substanţial. În privinţa laptelui, proteina dezvoltată în laborator este identică cu cea găsită în mod obişnuit în laptele de vacă, spun cercetătorii.

Însă, acestea nu sunt alimente vegetale care substituie proteina animală. Nu vorbim despre laptele de orez sau de migdale, nici despre şniţelul de soia, ci despre molecule special create să imite proteina animală. (n.r. Molecula e cea mai mică parte dintr-o substanţă care păstrează compoziţia procentuală şi toate proprietăţile chimice ale acelei substanţe).

Această mâncare sintetică, obţinută fie prin modificări genetice, fie prin alte metode chimice, încearcă să ia locul hranei clasice în farfuria noastră. Este adevărat că mult mai greu se obţine carnea de vită crescută în ferme, cu un alt volum de muncă şi în timp mai îndelungat, decât cea “creată” în laborator. Dar să fie oare aceasta soluţia pentru viitorul omenirii?

Vom mânca oare brânză din proteină vegetală şi grăsimi şi carne din celule stem? Până unde mai merge ştiinţa şi ce efecte are ea pe termen lung? Răspunsul îl vor afla, probabil,… generaţiile viitoare.

Vizualizat: 1101 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!