Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

'Micro magneţi' pentru detectarea pesticidelor din legume

Publicat: 05 aprilie 2018 - 10:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Oamenii de ştiinţă din domeniul alimentar au creat recent o tehnică de screening rapidă şi foarte sensibilă, care poate detecta prezenţa chiar şi a unor cantităţi infime de pesticide sintetice în legume.

Tehnica utilizează nanoparticule magnetice pentru a simplifica extracţia pesticidului (piretroid), reducând procesul de screening la mai puţin de două ore. Aceste tipuri de pesticide sunt utilizate pe scară largă în agricultură şi chiar dacă îmbunătăţesc randamentul culturilor, consumul de fructe şi legume care au fost tratate cu acestea poate avea efecte negative asupra sănătăţii.

oameni-de-stiinta_bMetodele anterioare pot examina culturile selectate pentru reziduuri, dar acestea necesită proceduri costisitoare, cum ar fi filtrarea şi centrifugarea, care poate dura până la şase ore.

Pentru a simplifica procedura, Yang Hongshun, profesor asistent la Universitatea Naţională de Ştiinţe Alimentare şi Tehnologie din Singapore, împreună cu un doctorand de-al său, a dezvoltat nanoparticule magnetice acoperite cu polistiren care pot extrage efectiv reziduuri de piretroide din culturile vegetale pentru a fi apoi analizate printr-un proces de separare magnetică simplă.

Mai întâi, nanoparticulele sunt adăugate într-o probă lichidă obţinută din legume, care servesc drept "micro magneţi" pentru a atrage molecule piretroide. Ulterior, acestea sunt spălate cu o cantitate mică de solvent organic, iar "reziduurile" sunt apoi colectate pentru a fi analizate.

Conform futurity.org, analiza durează mai puţin de două ore şi detectează piretroide la un nivel de concentraţie de până la 0,02 nanograme pe gram de legume. Cercetătorii pot, de asemenea, reutiliza nanoparticulele de până la 30 de ori, făcând această abordare de screening extrem de facilă, atât din punct vedere al duratei procesului cât şi al costurilor.

Vizualizat: 248 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?