Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

'Micro magneţi' pentru detectarea pesticidelor din legume

Publicat: 05 aprilie 2018 - 10:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Oamenii de ştiinţă din domeniul alimentar au creat recent o tehnică de screening rapidă şi foarte sensibilă, care poate detecta prezenţa chiar şi a unor cantităţi infime de pesticide sintetice în legume.

Tehnica utilizează nanoparticule magnetice pentru a simplifica extracţia pesticidului (piretroid), reducând procesul de screening la mai puţin de două ore. Aceste tipuri de pesticide sunt utilizate pe scară largă în agricultură şi chiar dacă îmbunătăţesc randamentul culturilor, consumul de fructe şi legume care au fost tratate cu acestea poate avea efecte negative asupra sănătăţii.

oameni-de-stiinta_bMetodele anterioare pot examina culturile selectate pentru reziduuri, dar acestea necesită proceduri costisitoare, cum ar fi filtrarea şi centrifugarea, care poate dura până la şase ore.

Pentru a simplifica procedura, Yang Hongshun, profesor asistent la Universitatea Naţională de Ştiinţe Alimentare şi Tehnologie din Singapore, împreună cu un doctorand de-al său, a dezvoltat nanoparticule magnetice acoperite cu polistiren care pot extrage efectiv reziduuri de piretroide din culturile vegetale pentru a fi apoi analizate printr-un proces de separare magnetică simplă.

Mai întâi, nanoparticulele sunt adăugate într-o probă lichidă obţinută din legume, care servesc drept "micro magneţi" pentru a atrage molecule piretroide. Ulterior, acestea sunt spălate cu o cantitate mică de solvent organic, iar "reziduurile" sunt apoi colectate pentru a fi analizate.

Conform futurity.org, analiza durează mai puţin de două ore şi detectează piretroide la un nivel de concentraţie de până la 0,02 nanograme pe gram de legume. Cercetătorii pot, de asemenea, reutiliza nanoparticulele de până la 30 de ori, făcând această abordare de screening extrem de facilă, atât din punct vedere al duratei procesului cât şi al costurilor.

Vizualizat: 494 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?