Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Inovaţii culinare. Mica fabrică din şcoală

Publicat: 06 mai 2021 - 19:12
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ce ziceţi de o pastramă de pui cu ingrediente precum sucul de portocale sau mierea, ienibaharul sau coriandrul? Vorbim de inovaţii culinare în premieră, create de studenţi de la USAMV Iaşi.

În laboratoarele de microproducţie ale Facultăţii de Zootehnie - USAMV din Iaşi iau naştere inovaţii şi idei de dezvoltare a afacerilor din industria alimentară.

Produs in scoala_b
Studenţii din anul IV de la specializările Controlul şi expertiza produselor alimentare şi Tehnologia prelucrării produselor alimentare au în lucru mai multe probe de pastramă de pui pentru care au folosit ingrediente mai puţin uzuale, cum ar fi sucul de portocale sau mierea, ienibaharul sau coriandru. Pastrama de vânat cu ienibahar sau coriandru şi pastramele din piept de pui frăgezite enzimatic în suc de portocale şi miere sunt câteva sortimente produse şi testate în această perioadă. ”Avem ca temă de diplomă analiza senzorială în ceea ce priveşte anumite specialităţi. (...) De exemplu, în preparatele noastre am introdus noi elemente, cum ar fi sucul de portocale, pentru a vedea dacă piaţa este deschisă unor noi produse alimentare”, a povestit studenta Diana Rusu.

Diana Rusu si Marius Ciobanu_b

Testare de la A la Z


Producerea şi analiza senzorială a preparatelor din carne este supravegheată de către cadrele didactice, primul parametru determinat fiind calitatea senzorială. ”Studenţii (...) au inovat, conceput şi realizat noi fişe tehnologice pentru sortimentul pastramă de pui. Procesul a constat într-o maturare şi condimentare diferenţiate, aplicarea unor tratamente termice diferite, fiind urmărită şi calitatea produsului finit. Testele senzoriale aplicate diferenţiat au urmărit evaluarea amplitudinii diferenţelor percepute, elemente de comparaţie între sortimente, teste de clasament şi preferinţă ale sortimentelor analizate. Ulterior produsele sunt supuse analizelor fizico-chimice. Mai avem în vedere testările privind termenul de valabilitate a produsului, comportamentul produselor în reţelele comerciale, optimizarea fluxului tehnologic şi a costurilor de producţie”, a punctat şef lucrări Marius Ciobanu, coordonatorul lucrărilor de diplomă.

Noile preparate din carne şi inovaţiile tehnologice create intră în atenţia agenţilor economici de profil cu care instituţia de învăţământ superior agronomic a încheiat parteneriate.

Propriul brand de vin

Cintia Colibaba_b


LA USAMV Iaşi se obţin produse inovative şi în domeniile panificaţie-patiserie-cofetărie, prelucrarea laptelui, precum şi procesare legume-fructe. La începutul anului 2021, insituţia a anunţat că îmbuteliază, sub brand specific, propriul vin obţinut de către studenţi, în staţia pilot de vinificaţie de la Ferma Didactică ”Vasile Adamachi”. ”O universitate care are propriul brand de vin capătă puncte în plus tot timpul în evaluările generale. Iată că noi, la USAMV Iaşi putem să producem, la propriu, vinul personalizat, din struguri obţinuţi tot de noi, aici, onsite în centrul viticol Copou”, a punctat şef lucrări Cintia Colibaba, disciplina Oenologie, a Facultăţii de Horticultură.

Patiserie - foto pt site_b


un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Vizualizat: 468 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?