Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În căutarea unei informaţii...

Publicat: 25 martie 2010 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un bun fermier din judeţul Arad îmi spunea că a observat la vacile sale un apetit mai scăzut la consumul furajelor, uşoare balonări şi balegă „foarte moale”.

Click pe poza pentru galerie!

 

După ce am discutat despre ce şi cât mănâncă vacile sale, i-am explicat că raţiile furajere bogate în silozuri, cereale, sfeclă, melasă au un potenţial acid ridicat deoarece în rumen glucidele se degradează rapid în acid lactic.

Printre factorii care favorizează această acumulare de acid lactic în rumen se identifică: insuficienţa celulozei din raţii, silozurile foarte acide, concentratele fin măcinate.

O reducere a pH-ului ruminal afectează mult activitatea microsimbionţilor îndeosebi a protozoarelor şi a bacteriilor celulozolitice.

Pentru că din cele prezentate de interlocutor a reieşit că au apărut primele simptome de tulburări digestive i-am recomandat să încorporeze în amestecul de concentrate bicarbonat de sodiu în doză de 1,5% sau bicarbonat de sodiu de 1% plus 0,8% oxid de magneziu. Acest lucru a şi devenit o practică obişnuită în alimentaţia de stabulaţie a vacilor de lapte în fermele occidentale.

Când m-a întrebat însă de unde poate procura bicarbonat de sodiu n-am mai ştiut ce să-i răspund. Am consultat cataloagele de produse ale unor firme dar n-am găsit nimic.

Întreb şi eu mai departe..., poate se gândeşte cineva că dacă facultăţile fac extensie universitară pot să „distribuie” şi informaţii.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1(33)/2005
 

 

Vizualizat: 579 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?