Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Impactul COVID-19 asupra comerţului cu FRUCTE şi LEGUME

Publicat: 04 aprilie 2020 - 18:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cererea de fructe şi legume în Uniunea Europeană a înregistrat o creştere semnificativă în ultimele săptămâni, evoluţie atribuită în special măsurilor şi restricţiilor impuse în legătură cu pandemia de coronavirus.

Situaţia a fost semnalată chiar de către comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, care a constatat faptul că anumite ţări, precum Spania, Italia şi Olanda, au raportat creşteri a consumului de fructe şi legume proaspete de până la 40%, în timp ce în Germania s-a ajuns chiar la 100%. "Cererea va rămâne puternică pe perioada de izolare”, a declarat polonezul.

fructe-legume_bCu toate acestea, unele exporturi de fructe din UE au încetinit, în special cele destinate să ajungă pe piaţa chineză. Exportul de citrice din Spania a fost, se pare, cel mai puternic afectat de această criză. Există oportunităţi limitate de a redirecţiona aceste exporturi către alte pieţe, a precizat comisarul.

Una dintre preocupările principale pentru sectorul fructelor şi legumelor în ansamblul blocului comunitar este lipsa forţei de muncă şi disponibilitatea personalului sezonier. "Sezonul de plantare şi cules începe acum şi avem nevoie de soluţii. Lipsa disponibilităţii camioanelor şi a şoferilor este de asemenea îngrijorătoare. Aspectele logistice sunt cu atât mai importante datorită perisabilităţii produselor. Ajutorul aici este necesar pentru a evita orice efecte secundare", a explicat Janusz Wojciechowski.

PIAŢA FLORILOR, PE MARGINEA PRĂPASTIEI

Potrivit comisarului, cel mai vulnerabil sector pare a fi cel al florilor. "Acest sector reprezintă 760.000 de locuri de muncă şi o cifră de afaceri de 48 de miliarde de euro. Piaţa este pe cale să se prăbuşească, pentru că aici nu există subvenţii şi nici reglementări cuprinse în Organizarea comună a pieţelor", a menţionat el.

"Oricare ar fi măsurile pe care le aplicăm acum pentru a depăşi această criză, trebuie să fim foarte prudenţi. Suntem doar la începutul acestei crize şi nimeni nu poate prevedea în acest moment ce va urma şi cât va dura criza şi cum va afecta sectorul în două, trei sau patru luni de acum încolo", remarcă în final comisarul Wojciechowski.

Vizualizat: 782 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!