Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Hrănirea vacilor din gestaţia avansată

Publicat: 24 martie 2010 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ne aflăm într-o perioadă a anului când multe vaci din fermă se află în perioada de gestaţie avansată şi trebuie să le acordăm atenţia cuvenită şi în ceea ce priveşte alimentaţia.

Click pe poza pentru galerie!

Alimentaţia vacilor în gestaţie avansată va trebui să satisfacă cerinţele pentru funcţiile vitale ale animalului, la care se adaugă necesarul pentru dezvoltarea normală a fătului şi cel pentru depunerile de rezervă. De asemenea, se va avea în vedere specificul acestei stări, condiţia de întreţinere şi vârsta animalului.

Alimentaţia de pregătire a vacilor gestante este necesară deoarece, imediat după fătare, are loc şi o reducere a consumului de hrană cu cca 20%, ceea ce accentuează bilanţul nutritiv negativ din cauza cerinţelor ridicate datorate ascendenţei curbei de lactaţie.

Normele de hrană la vacile în repaus mamar sunt corespunzătoare, în luna a opta de gestaţie, unei producţii zilnice de 7 litri lapte (deci cerinţele nu depăşesc 10,1 UNL sau 10,6 UN şi 910 g PD sau 750 g PDI) iar în luna a noua de gestaţie sunt ca pentru o producţie de 9 litri lapte/zi.

La vacile gestante planificate în lactaţia următoare cu producţii de lapte de peste 3500 litri, se va asigura zilnic un aport de minim 350 mg caroten sau 75000 UI vitamina A şi 5000 UI vitamina D.

În raţia vacilor cu gestaţie avansată se vor introduce furaje de calitate, uşor digestibile, nu prea voluminoase, cu acţiune uşor laxativă, corespunzătoare din punct de vedere organoleptic şi a condiţiei de inocuitate.

 

Tehnica de hrănire

În alimentaţia specifică sezonului de iarnă, nutreţurile fibroase reprezintă componentul de bază al raţiilor, recomandându-se cantităţi zilnice de 6-9 kg (1,5-2 kg/100 Kg corp) de fânuri de bună calitate, din care aproximativ 50% să fie de leguminoase.

Suculentele se recomandă în cantităţi mai reduse, de 10-15 kg (2,5 kg/100 Kg corp) şi care se suprimă cu 12-14 zile premergător datei probabile a fătării. Din această categorie este preferabilă utilizarea semifânurilor (5-8 kg/cap) şi a semisilozurilor (10 kg/cap). Morcovii furajeri se pot administra fără restricţii, în cantităţi de 4-6 kg.

Furajele concentrate se pretează a fi administrate în cantităţi de 1-4 kg/cap, respectiv 0,4-0,6 kg/100 Kg corp, sub formă de amestecuri care să conţină şi partea minerală (120-150 g) prin care să se satisfacă nivelele de necesar de Ca, P, Na şi Cl. De asemenea, în amestecurile de concentrate se vor introduce premixurile vitamino-minerale specifice, în proporţie de 1%.

La cantităţile preconizate, structura raţiilor la vacile în gestaţie avansată în perioada de iarnă este formată din: fibroase 40-50%, suculente 30-35% şi concentrate 15-30%.

 

Telasan BG, laptele granulat
 
Ingrediente: produse din lapte, grăsimi şi uleiuri vegetale, drojdie de bere uscată, produse şi subproduse din oleaginoase şi fructe, substanţe minerale, vitaminele A, D, E, C, complexul vit. B, biotină, pantotenat de calciu, oxid de zinc, oxid de magneziu, sulfat pentahidrat de cupru. Telasan BG conţine egalizatori de aciditate.

Compoziţie: acest lapte granulat, care respectă conţinutul ridicat al componentelor din lapte (>50%) este produs special pentru viţei, după perioada administrării colostrului, până la înţărcare. Nu conţine nici un antibiotic ca promotor de creştere, acesta fiind înlocuit de prezenţa extractului de drojdie care influenţează favorabil funcţiile de imunitate şi creştere ale animalelor. Granulele conţin esenţe de plante medicinale, care influenţeaza pozitiv microflora ruminală.

Mod de administrare: se poate administra începând din ziua 3-5 de viaţă. Telasan BG substituie în totalitate laptele lichid (90 g de Telasan substituie 1 litru de amestec lichid).

Avantaje: creşte productivitatea muncii (manipularea a 5 kg de Telasan BG în loc de 45 litri de lapte lichid, pentru 10 viţei); scade consumul de energie pentru încălzirea apei şi a laptelui pentru preparare; eliminarea costurilor pentru curăţarea şi dezinfecţia sistemului de încălzire, omogenizare şi administrare a laptelui praf lichid; reducerea riscurilor datorate igienei insuficiente în timpul preparării şi administrării laptelui lichid; cheltuieli reduse pe întreaga perioadă de administrare; o mai bună şi rapidă dezvoltare a rumenului; înţărcare timpurie.

Produsul este distribuit de societatea Avian Prod din Bucureşti.

 

Articol publicat în revista revista Ferma nr. 2(46)/2007

Vizualizat: 2707 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?