Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Gulaşul şi ciolanul, vedete de Dorobanţi!

Publicat: 27 octombrie 2021 - 18:12
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Misik Endre este chef la el acasă, în comuna arădeană Dorobanţi. Şi-a împlinit visul de a deveni bucătar în locurile natale, după ce a studiat şi experimentat gastronomia pe meleaguri străine

S-a născut în Dorobanţi, dar după absolvirea liceului, în 1996, a plecat în Ungaria pentru a face şcoala de bucătari. A rămas să lucreze peste graniţă până în 2012, când a revenit în ţară şi s-a angajat la o tavernă renumită, în Pecica.

 

Vis împlinit în urmă cu doi ani


Un imobil lăsat moştenire de socri, în comuna natală, a fost schimbarea de macaz pentru bucătarul de la Dorobanţi. Veche de peste o sută de ani, casa a fost renovată pentru a corespunde cerinţelor unui restaurant iar inaugurarea a avut loc în 2019.

misik 1 (1)_b

"Am păstrat rusticitatea casei şi specificul zonei", spune Misik Endre. Şi adevărul e că aici, la restaurantul Miska, la fiecare pas şi la fiecare îmbucătură simţi tradiţiile locale. Spaţiul interior şi exterior este plin cu obiecte vechi, din gospodăriile localnicilor, o bună parte dintre ele fiind donaţii. O casă ţărănească transformată într-un restaurant rustic şi un vis împlinit!

 

Gulaş unguresc şi ciolan românesc


Meniul este o combinaţie reuşită de reţete româneşti şi ungureşti, adică pe placul tuturor mesenilor. Specialitatea casei este ciorba de peşte "ca la Szeged". Pentru cine nu ştie, în oraşul din Ungaria, aproape de graniţa cu ţara noastră există un restaurant cu specific pescăresc frecventat des de români, în special pentru ciorba de peşte. Misik a adus reţeta la Dorobanţi şi i s-a dus repede vestea.

miska 8 (1)_b

Însă cine ajunge la Miska va gusta cu siguranţă şi din friptura ţigănească, şi din ciolanul cu fasole, dar nu va da la o parte nici ciorba de burtă sau gulaşul unguresc cu găluşte sau cartofi şi carne de vită sau de porc. Platourile tradiţionale fac şi ele deliciul clienţilor care vin de la zeci de kilometri pentru o masă pe cinste!

 

Totul proaspăt, totul local!


"În bucătăria mea totul trebuie să fie proaspăt. La felurile cu peşte folosesc somn, pe care îl cumpăr de la pescăria de la Iratoşu, de lângă Dorobanţi", spune cheful de la Miska.

Ingredientele sunt procurate local, ceea ce face ca tradiţiile să se regăsească inclusiv în gustul mâncărurilor servite aici. Să vă mai spun că renumita pită de Pecica se găseşte la doi paşi de Dorobanţi?

misik 2 (1)_b

În restaurantul cu 40 de locuri, din care 15 în interior, lucrează trei oameni, inclusiv chef Misik. Este o afacere de familie şi aşa va rămâne, spune bucătarul din comuna de la hotar.

 

Omul gospodar

 

După doi ani în propria bucătărie, din care unul cu restricţii cauzate de pandemia de Covid, Misik Endre se declară mulţumit şi spune că n-ar mai pleca de aici, nici chiar pentru un job foarte bine plătit.

gulas vedeta_b

Şi îi dau dreptate. De cum păşeşti în comuna arădeană Dorobanţi vezi peste tot urmele omului gospodar: grija faţă de comunitate, case şi spaţii verzi îngrijite, investiţii în clădirile comunitare, respect între şi faţă de semeni, indiferent de naţionalitatea lor, tradiţii păstrate şi promovate, dar şi gastronomie locală.

un articol de

NICOLETA DRAGOMIR

Vizualizat: 1904 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?