Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Grâul tratat = pâine de calitate superioară

Publicat: 16 iulie 2010 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În toate statele din Europa şi America, recoltele bogate de grâu nu se pot obţine fără aplicarea erbicidelor. Erbicidele, prin distrugerea buruienilor, elimină concurenţa pentru factorii de vegetaţie şi astfel sporesc producţiile de grâu.

Click pe poza pentru galerie!

În SUA, prin cultivarea grâului în condiţii de irigare, a sporit recolta cu 895 kg/ha, în urma aplicării erbicidelor pe bază de dicamba + 2,4-D, dar în acelaşi timp s-a constatat şi creşterea conţinutului de proteine.


Rezultate obţinute în România

Şi în România s-a studiat influenţa erbicidelor asupra calităţii grâului. Rezultatele obţinute la staţiunea Şimnic arată că cele mai mari producţii de grâu, de 4300 kg/ha, s-au obţinut la varianta tratată cu erbicidul Icedin Forte, în doză de 2 litri/ha. Tot la această variantă s-a realizat şi cel mai mare spor de producţie, de 1030 kg/ha, reprezentând în procente 131%. Ambele erbicide, SDMA şi Icedin Forte, au sporit conţinutul boabelor de grâu în proteine.

La martorul netratat cu erbicide, conţinutul în proteine a fost de 10%, iar la erbicidele SDMA şi Icedin Forte, conţinutul în proteine a fost de 12%, respectiv 14%. Erbicidele respective au ameliorat şi însuşirile de panificaţie. La grâul netratat cu erbicide nota farinografică a fost de 50, în timp ce la grâul tratat cu erbicide nota farinografică a fost, în mod evident, mai mare, de 52, respectiv 53.

La Institutul de Cereale şi Plante Tehnice de la Fundulea s-au urmărit mai mulţi indici de panificaţie. În urma aplicării de Icedin Super la cele patru epoci, de la faza de înfrăţire şi până la faza de “burduf”, toţi indicii de panificaţie au fost mai mari. Astfel, la unele soiuri, ca Iulia şi Fundulea 29, a crescut conţinutul de proteine în boabele de grâu cu 2-3 procente. De asemenea, a crescut şi conţinutul în gluten umed şi uscat din făina de grâu.

În mod evident, la grâul tratat cu erbicidul Icedin Super, au crescut şi alţi indici de calitate ai făinii de grâu şi ai pâinii, cum ar fi nota farinografică, volumul pâinii şi greutatea pâinii, faţă de grâul netratat cu erbicide.

La Staţiunea Lovrin s-a studiat şi erbicidul Glean 75 DE, care se aplică numai 20 g/ha. S-a constatat că erbicidul Glean 75 DF a mărit conţinutul de gluten umed şi uscat cu 2-4% faţă de grâul netratat cu erbicide. Şi erbicidele Icedin şi SDMA au sporit conţinutul în gluten umed şi uscat din făina de grâu.

De asemenea, toate cele trei erbicide au mărit nota farinografică, volumul şi greutatea pâinii.
Extrem de interesante sunt datele de la Secuieni şi Brăila, la care s-au făcut analizele chimice şi de panificaţie. L-a ambele staţiuni s-a mărit conţinutul de proteine din boabele de grâu cu 2-4 procente, la toate cele şapte erbicide aplicate: Oltisan Extra, SDMA, Starane, Optica, Buctril, Sansac şi Grodyl.

Conţinutul de gluten umed din făina din grâu tratat cu cele şapte erbicide, a crescut cu 4 până la 6 procente faţă de grâul netrat cu erbicide. Diferenţe pozitive au fost şi în ceea ce priveşte valorile indicelui de deformare şi indicele glutenic din aluatul de făină, la grâul provenit de la variantele tratate cu erbicide.

Vizualizat: 681 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!