Cu puţin timp înaintea debutului 'Săptămânii Verzi', eveniment desfăşurat zilele acestea la Berlin, ministrul conservator al agriculturii din Saxonia Inferioară, Barbara Otte-Kinast, a ridicat din nou problema introducerii unei taxe pe carne.
Dezbaterile din Germania cu privire la producţia de carne s-au intensificat în ultima perioadă, tot mai multe voci solicitând ca agricultura să devină mai ecologică şi mai prietenoasă cu animalele, iar în acest context Barbara Otte-Kinast, reprezentant Uniunii Creştin Democrate (CDU), formaţiune politică din care face parte şi cancelarul Angela Merkel, a propus taxarea suplimentară a produselor din carne.
Ministrul Agriculturii din Saxonia Inferioară a cerut introducerea unei taxe speciale pe carne, pentru a genera mai mult venit pentru bunăstarea animalelor. În prezent, în Germania carnea este supusă unei cote de impozitare reduse de 7%, în loc de 19%. Din statisticile oficiale se estimează că germanii cheltuiesc în jur de 23,4 miliarde de euro anual pe produsele din carne, consumul pe cap de locuitor în această ţară fiind în medie de aproximativ 60 de kilograme pe an.
Dacă TVA pentru carne ar creşte, asta ar însemna un venit suplimentar de 5,2 miliarde euro pentru stat, conform calculelor Agenţiei Federale de Mediu. Cu toate astea, aceste venituri suplimentare ar trebui utilizate ca primă pentru bunăstarea animalelor, pentru a sprijini fermierii germani să investească în grajduri mai prietenoase cu animalele.
Există însă şi argumente împotriva majorării TVA-ului. În primul rând, criticii susţin că o creştere a preţului de numai câţiva centi ar putea avea ca efect reducerea consumului de carne. Barbara Otte-Kinast a subliniat însă că se opune unei creşteri a taxei pe valoarea adăugată, susţinând în schimb o taxare separată, astfel încât banii să ajungă în final la fermieri!
În Uniunea Europeană, fiecare stat membru îşi stabileşte cota de TVA. În prezent, nicio ţară UE nu impune o taxă pe carne, deşi Suedia şi Danemarca dezbat această problema de ani buni.