Producătorii de lapte din Cooperativa TimLact Agro din judeţul Timiş au propriul brand de lactate şi şi-au deschis primul magazin cu produse realizate în propria fabrică de procesare a laptelui.
A durat aproape nouă ani, timp în care membrii Cooperativei TimLact Agro au investit multă muncă şi bani ca să reuşească. Cooperativa a fost înfiinţată în anul 2009. În prezent, are 28 de membri, producători de lapte din judeţele Timiş şi Arad. În martie 2018, şi-au deschis propria fabrică de procesare, în localitatea Bucovăţ din judeţul Timiş, iar pe 31 martie, în ajunul Floriilor, au inaugurat şi primul magazin propriu în Timişoara, unde vând lactate produse 100% din lapte proaspăt de vacă din fermele proprii. Pe lângă acestea, în magazin se mai găsesc mezeluri de Salonta şi zacuscă atestată tradiţional, precum şi celebra Pită (pâine) de Pecica (producătorul are şi 400 de vaci de lapte şi este membru al Cooperativei).
O criză cu final fericit...
Ideea unei fabrici proprii în care să îşi valorifice producţia din ferme o aveau de mai multă vreme, dar primul pas l-au făcut în 2015, când a venit criza pe piaţa laptelui şi procesatorii le mai dădeau doar 50 de bani pe litrul de lapte. Situaţia grea din acel moment i-a ambiţionat şi şi-au făcut o cameră frigorifică cu rafturi pentru depozitare la Bucovăţ, lângă Timişoara, unde aveau deja cumpărată o hală pentru viitoarea fabrică. „Când o să deschidem fabrica noastră, o să procesăm totul la noi. Oricum, facem mai departe”, ne spunea, acum trei ani, Viorel Hapenciuc, care a fost preşedintele cooperativei TimLact Agro până în martie 2018. Atunci a apărut brandul „Floare din Banat” şi câteva luni au procesat o parte din producţia de lapte a cooperativei în două fabrici din judeţul Arad. Aveau brand şi produse proprii şi găsiseră deja clienţi pentru acestea, dar colaborarea cu procesatorii n-a mers bine, ceea ce i-a convins şi mai mult că trebuie să aibă propria unitate de procesare a laptelui.
Un compromis necesar
Investiţia totală în fabrică (terenul, construcţia halei, un imobil administrativ şi utilaje) a trecut de 600.000 de euro. S-au gândit, iniţial, să facă fabrica printr-un proiect cu fonduri europene, dar birocraţia şi costurile prea mari i-au determinat să se răzgândească, aşa că totul a fost realizat cu fonduri proprii ale membrilor cooperativei, plus împrumuturi bancare. Sprijinul nerambursabil era de doar 50% şi nu le permitea să cumpere utilaje second-hand. „Avantajul este că au fost mai puţini bani, dar dezavantajul este că a durat mai mult”, concluzionează Adriana Szekely, noul preşedinte al Cooperativei, care a ocupat până nu demult funcţia director.
Fabrica are trei spaţii de producţie, două depozite frigorifice, cameră de maturare a brânzeturilor, plus spaţii speciale pentru personal.
Procesează, pentru început, circa 3.000 de litri de lapte pe zi, dar capacitatea maximă este de 10.000 - 12.000 de litri pe zi. Membrii Cooperativei produc, în prezent, circa 30.000 de litri de lapte pe zi. Ce nu procesează în propria fabrică livrează către fabricile Friesland şi Simultan. „Mai avem şi contracte cu procesatorii. Deocamdată nu am putut renunţa să mai livrăm lapte, pentru că încă mai avem contracte, credite”, explică Viorel Hapenciuc.
Succesul brandului: Produs local, 100% din lapte
Brandul sub care îşi vând produsele este „Floare din Banat”. Ca şă îşi pună la punct reţetele, şi-au adus un tehnolog în procesarea laptelui care este profesor într-o universitate din Italia. Produc deja telemea de vacă, lapte cu 3,7% grăsime, brânză dulce, ricotta (urdă dulce), smântână cu 30% grăsime, iaurt, kefir şi câteva specialităţi de caşcaval. Din caşcavalul Granbanat, maturat 60 de zile, o specialitate a tehnologului italian, au, în total, şapte sortimente: premium, afumat, cu nucă, cu ardei iute, cu mărar, cu cimbru şi cu piper negru. Pe lângă acesta, mai produc şi o specialitate de brânză cu pastă moale, maturată 45 de zile, cu numele Aromabanat.
La deschiderea primului magazin au avut un succes neaşteptat de mare. I-au zis „magazin alimentar cu produse ca pe vremea buncii”, iar cumpărătorii au apreciat că produsele lactate sunt doar din lapte proaspăt şi că sunt realizate pe plan local, de către fermieri.
Lactatele „Floare din Banat” se găsesc şi în magazinele Asociaţiei Comercianţilor Arădeni (ACA) din judeţul Arad. Membrii Cooperativei TimLact Agro îşi fac deja planuri să deschidă, în curând, şi al doilea magazin în Timişoara.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 8/213 (ediţia 1-14 mai 2018)