Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Finanțare nerambursabilă în domeniul agroalimentar

Publicat: 10 mai 2022 - 15:40
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
POC 4.1.2 – Capital de lucru pentru agricultură, piscicultură, acvacultură și industria alimentară

Firmele din domeniul agroalimentar vor putea obține, începând cu 26 mai 2022, fondurile europene nerambursabile de până la 120.000 euro pentru capital de lucru în cadrul Programului Operațional Competitivitate. Pentru a afla cele mai importante informații Răzvan Gălățan, Directorul Operațional Goodwill, explică tot ce trebuie să știe antreprenorii despre POC 4.1.2.

POC 4.1.2 este o măsură în cadrul Programului Operațional Competitivitate care acordă sprijin pentru redresarea întreprinderilor din domeniul agriculturii, pisciculturii, acvaculturii și  a industriei alimentare. Pe lângă domeniile enumerate, pe lista întreprinderilor eligibile, se numără și  cele care au activitatea de fabricare a hârtiei și a cartonului ondulat și a ambalajelor din hârtie și carton.

 

Care este valoarea și intensitatea maximă a finanțării?

 

Valoarea sprijinului din fonduri externe nerambursabile pentru capital de lucru se stabilește astfel:

a) pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 5.000 și 13.500 euro, valoarea grantului este de 5.000 euro;

b) pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 mai mare de 13.501 euro, valoarea grantului poate fi de până la 15% din cifra de afaceri și nu poate depăși suma 120.000 euro;

c) pentru IMM-urile cu cifra de afaceri cu echivalentul în euro de peste 1 milion de euro, valoarea maximă a ajutorului este de 120.000 euro.

Intensitatea finanțării este de 85% din valoarea grantului solicitat. Cofinanțarea se adaugă la valoarea grantului, suma maximă de 120.000 euro nu include și cofinanțarea beneficiarului.

Capital de lucru GWC_b 


Care este bugetul alocat finanțării?


Fondurile alocate pentru această măsură sunt250 de milioane euro.

 

Ce se finanțează?

 

Beneficiarii vor putea utiliza granturile pentru capital de lucru, sub formă de sumă forfetară pentru susținerea următoarele cheltuieli:

• Stocuri de materii prime (semințe, fitosanitare), materiale, mărfuri, alte categorii de stocuri necesare

• Datorii curente față de furnizorii curenți, inclusiv furnizorii de utilități

• Echipamente, utilaje, instalații, tehnologii, dotări independente necesare reluării activității

• Obiecte de inventar inclusiv, obiecte de inventar de natura mijloacelor fixe necesare reluării activitățiicurente

• Datorii la buget de stat

• Redevențe, arendă

• Servicii curente (fără consultanță)

• Chiria

 

Capital_de_lucru_Ravan-01_b

Q&A cu Răzvan Gălățan, Expert și Director Operațional - Goodwill Consulting

 

1. Când vor primi firmele efectiv finanțarea. Care sunt pașii următori?

 

Vineri, 6 mai 2022, a fost publicat calendarul programului. Aș vrea în primul rând să clarific pașii care mai sunt de urmat până la obținerea efectivă a finanțării. În prima fază se va lansa un ghid final pe care vor putea aplica Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, în parteneriat cu AIMMAIPE și STS.Ulterior, se va semna un contract de finanțare între acest parteneriat și Ministerul Proiectelor și Investițiilor. După semnarea acestui contract, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului în calitate de administrator de grant va lansa schema pentru beneficiarii finali. Calendarul prevede depunerea proiectelor de către beneficiarii finali în perioada 26 – 31 mai și evaluarea și încheierea contractelor de ajutor de stat până la 30 iunie 2022. În concluzie, timpul este foarte scurt și îndemn toți aplicanții să înceapă demersurile de pregătire a proiectelor.

 

2. La ce ar trebui să fie atente companiile atunci când aplică?

 

Având în vedere că finanțarea se acordă pe principiul primul venit-primul servit, firmele ar trebui să ceară ajutor de la o firmă de consultanță pentru că fiecare secundă contează. Goodwill Consulting a avut o sesiune de succes în cadrul programului Capital de lucru, unde consultanții au depus peste 200 de proiecte finanțabile în primul buget. Am reușit să depunem proiecte chiar și pe pozițiile 18 și 21. Avantajul firmei noastre este că avem un număr de 150 de persoane pregătite să înregistreze proiecte și cu experiență pe măsura 2 capital de lucru. Fiecare persoană va înregistra maxim 2 proiecte pentru a reuși să încadrăm proiectele clienților noștri în bugetul de 250 de milioane de euro. La fel ca la măsura 2, nu vom prelua un număr mai mare de clienți decât capacitatea noastră de a încărca proiecte cu șanse. Dacă la măsura doi aveam capacitatea de a înregistra 200 de proiecte cu șanse de încadrare în buget, acum am reușit să ne creștem capacitatea și putem înregistra cu șanse 300 de proiecte. Totuși, aș vrea să atrag atenția asupra faptului că avem o capacitate limitată la acest număr de 300 și vom fi nevoiți, la fel ca la măsura doi, să refuzăm clienții care se vor decide prea târziu.

 

3. Firmele au și alte posibilități pentru a accesa în afară de capital de lucru?

 

În funcție de domeniul în care activează, programele care urmează și sunt în diferite stadii în 2022 sunt:

  1. PNRR - Digitalizarea IMM-urilor - Firmele vor putea obține o finanțare între 30.000 euro -100.000 euro pentru digitalizare.
  2. PNRR C6 I1 –Program de finanțare până la max. 15.000.000 euro pentru achiziţionarea de instalaţii/echipamente pentru construireade capacități noi de producție a energiei electrice din surseregenerabile de energie eoliană și solară, cu sau fără stocare;
  3. Electric-Up -Finanțare de max. 100.000 euro pentru panouri fotovoltaice și stații de reîncărcare pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in.
  4. Microindustrializare -Este un program în cadrul căruia firmele vor putea obține o finanțare de max. 500.000 lei pentru echipamente tehnologice, spații de lucru/de producție/de depozitare, mijloace de transport etc.
  5. HG 807/2014 – Schemă de ajutor de stat de max. 45.000.000 euro/proiect pentru investiții.

6.POPAM II –Finanțare de min. 5.000 euro și max. 3.300.000 euro pentru investiții productive în acvacultură.

 

Ești interesat? Profită acum de verificarea gratuită a eligibilităţii şi evaluarea şanselor de succes din partea consultanților de la Goodwill Consulting.

 

Un consultant poate să fie de mare ajutor în acest proces. În primul rând, consultanții de la Goodwill Consulting asigură verificarea atentă a eligibilității şi a tuturor șanselor, tuturor criteriilor de punctare, verificarea și evaluarea şanselor de succes şi, dacă un aplicant este eligibil și are și şanse reale de succes, firma începe o colaborare efectivă, îl ţine de mână și îl acompaniază până la ultimul decont și până la absorbția efectivă a banilor câștigați pe tot procesul de implementare.

 

Cifrele vorbesc de la sine:

  • peste 2.000 de proiecte de succes
  • peste 300 milioane euro atrași pentru clienți
  • 14 ani experiență
  • 9 birouri acoperire națională
  • 5 garanții pentru succes

 

Testimonial Alpina Blazna SRL:„Suntem foarte mulțumiți de serviciile oferite de Goodwill Consulting. Prin colaborarea avută am reușit să implementăm mai multe proiecte pe Capital de lucru, Grant Horeca, IMM INVEST și Electric-Up. Pe Capital de lucru, program unde finanțarea se acorda pe principiul primul venit-primul servit, am fost pe locul 21 în țară dintr-un total de peste 20.000 de solicitanți. Am întâlnit în persoana lui Răzvan Gălățan, consultantul nostru, un om de cuvânt, motivat și foarte atent la detalii, disponibil să ajute tot timpul. Îi mulțumim pe această cale lui și întregii echipe și le urăm mult succes în tot ceea ce fac!”.

În plus, Goodwill oferă soluții complete pentru dezvoltarea afacerilor: fonduri nerambursabile și rambursabile, panouri fotovoltaice, proiectare și arhitectură, automatizarea robotizată a proceselor (RPA), analiză financiară, analiză de piață, achiziții publice, internaționalizarea afacerii în Ungaria, fonduri de investiții.

Dacă ești SRL, SA, societate cooperativă agricolă, cooperativă agricolă, grup și organizație de producători și dorești să obții finanțarea, solicită consultanță gratuită aici!

 

GOODWILL CONSULTING GWC SRL

e-mail: office@gwconsulting.ro

website: www.gwconsulting.ro

telefon: 0264-484 776, 0364-100 732

fax: 0364-100 733

Vizualizat: 877 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?