Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fermier: AU SCĂZUT VÂNZĂRILE DE OUĂ LA JUMĂTATE!

Publicat: 17 martie 2020 - 18:59
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Unul dintre cei mai respectaţi fermieri din vestul ţării, Costel Buzatu îşi vede afectată afacerea din cauza pandemiei de coronavirus, care i-a înjumătăţit practic vânzările de ouă în ultimele două săptămâni.

oua-in_cofraje_b"În primul rând, a scăzut consumul. Oamenii nu mai cumpără aşa cum o făceau în urmă cu ceva timp. Poate şi din cauză că s-au închis şcolile. Pe lângă faptul că ne aflăm în postul Paştelui. Deci nu se mai fac atâtea prăjituri şi preparate din ouă. Pe de altă parte, a scăzut şi preţul oului, cu aproximativ 20-30 de bani. Eu însă produc aceeaşi cantitate. Nu e de vină găina că nu există cerere pe piaţă", consideră administratorul societăţii Avitea Cos din Becicherecu Mic, judeţul Timiş.

În prezent, acesta deţine un efectiv de 12.300 de găini ouătoare, iar principalii săi clienţi sunt cofetăriile şi unităţile alimentare din Timişoara şi împrejurimi. Zilnic produce circa 12.000 de ouă, însă în ritmul acesta o parte însemnată se pierde. Costel Buzatu este de părere că doar statul ar putea interveni în acest moment, însă nu are prea mari speranţe în acest sens.

Sector subfinanţat, sugrumat de importurile ieftine

"Găina este singura specie care nu este subvenţionată în România, deşi peste tot în Uniunea Europeană există sprijin pentru acest sector. Noi ca producători locali abia facem faţă importurilor. Polonezii şi ungurii produc cu un preţ la care se adaugă subvenţia şi atunci normal că şi costul de vânzare al oului este mai mic. Iar noi nu putem concura cu ei. Aşa cum puiul broiler este sponsorizat în momentul de faţă de către statul român, aşa ar trebui să se întâmple şi cu găina ouătoare! Cred că au trecut vreo zece ani de când nu am mai primit subvenţie pe această componentă", constată cu tristeţe agronomul bănăţean.

Costel Buzatu_bÎn prezent, în ţara noastră există un efectiv de aproximativ 5,3 milioane de găini crescute pentru producţia de ouă, însă marii crescători nici măcar nu sunt români. "Marile societăţi producătoare sunt controlate de către cetăţeni libanezi şi italieni. Ei produc în principal pentru piaţa românească, dar o parte din cantitatea de ouă este exportată în Italia, din câte ştiu eu", remarca fermierul din Timiş.

Producţie va fi, dar cu cât vindem?

Vizavi de toată povestea aceasta cu pandemia de Covid-19, Costel Buzatu consideră că va fi un an extrem de dificil şi plin de neprevăzut. "Noi producem, dar nu ştim până la urmă cui vom vinde şi mai ales cu cât. De preţuri se ocupă traderii. Nu cred însă că vor mai scădea preţurile, dimpotrivă. Pentru că nu va fi un excedent de producţie. Dar până la recoltare mai sunt încă patru luni. Să vedem ce va fi atunci. Se pot schimba multe pe parcurs", afirmă el.

Pentru campania de primăvară şi-a asigurat în mare parte necesarul. Îi mai lipseşte ceva sămânţă de floarea-soarelui, care a fost contractată şi nu a ajuns încă. În rest, şi-a făcut stocurile încă din toamnă, începând cu erbicidele, îngrăşămintele şi celelalte inputuri, pe care le-a comandat şi chiar achitat.

----------
Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.

Vizualizat: 2693 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Astăzi vă facem cunoștință cu Bianca Szekely, evaluator de daune Agra Asigurări. Bianca activează în domeniul horticulturii și al peisagisticii de 16 ani. Agra Asigurări caută și alți ingineri agronomi, fermieri sau tineri absolvenți de studii agricole care să se alăture echipei lor de evaluatori

Aplică acum: www.agraasigurari.ro/carieraevaluatoridaune/

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?