Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fără ouă cu numărul „3” din 2012

Publicat: 26 decembrie 2011 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Începând cu 1 ianuarie 2012, în România, la fel ca şi în toate celelalte state membre ale Uniunii Europene, nu vor mai putea fi vândute ouăle marcate cu cifra trei, ce semnifică modalitatea de creştere a găinilor ouătoare în cuşti neîmbunătăţite

Click pe poza pentru galerie!

„CE a interzis de la 1 ianuarie 2012 creşterea găinilor în baterii convenţionale, iar România, alături de toate celelalte state membre, nu vor mai putea comercializa de la această dată ouăle marcate cu cifra trei.

Autoritatea Veterinară va întări controalele astfel încât piaţa românescă să nu fie invadată de cantităţi mari de stocuri de ouă din ţările membre, stocuri pe care nu le vom mai putea desface după 1 ianuarie 2012”, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Cheţan-Roatiş. Acesta a mai precizat că toate ouăle produse în România şi marcate cu cifra trei care nu vor fi comercializate până la finalul acestui an vor putea fi utilizate în industria alimentară.

Potrivit preşedintelui ANSVSA, în România, din 29 de exploataţii care nu corespund normelor europene în privinţa creşterii păsărilor ouătoare, 18 ferme au anunţat că se vor alinia normelor UE până la sfârşitul lui 2011, iar alte 9 exploataţii comerciale vor face investiţii pentru a respecta normele europene până la finalul lunii iulie 2012, doar două ferme avicole riscând să fie închise.

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) consideră că la ora actuală în sistemul avicol sunt respectate standardele europene de creştere pentru mai mult de 93% din efectivele totale de 5 milioane de găini ouătoare, şi doar 6-7% din efective mai sunt crescute în baterii.


Carnea de porc românesc poate merge în UE

România va putea să exporte carne şi produse din carne de porc pe piaţa UE cel mai probabil de la începutul lui 2012, după ce decizia Comitetului permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animalelor din 6 decembrie 2011 va fi publicată în Jurnalul Oficial European.

În prezent sunt 49 de unităţi de producţie şi un abator aprobate pentru export, care îndeplinesc toate cerinţele de biosecuritate şi trasabilitate şi pentru care se estimează un export de peste 20.000 tone echivalent carcasă pentru 2012, însă ministrul Agriculturii consideră că potenţialul de export al României ar putea fi de cel puţin 100.000 tone carne de porc, iar reprezentanţii industriei cărnii din România estimează încasări între 600 milioane şi un miliard de euro în primul an de export de carne de porc pe piaţa comunitară.

„Obţinerea acordului de a relua exporturile de carne de porc aduce un beneficiu nu numai crescătorilor de animale din România, ci şi procesatorilor, pentru că vor putea cumpăra carne de porc pe piaţa internă pentru procesare şi vor putea ieşi cu produse la export. De asemenea, va exista un impact deosebit şi asupra consumului de cereale şi pentru dezvoltarea abatoarelor. Consider că România va putea exporta într-o primă etapă în jur de 100.000 tone”, a precizat Tabără.

Datele Ministerului Agriculturii arată că în 2010, producţia autohtonă de carne de porc a fost de cca. 553.000 tone în viu, iar în primele zece luni ale anului 2011, de aprox. 365.000 tone în viu. România a importat în 2010 cca. 200.000 tone carne de porc, iar în primele opt luni din 2011 cantitatea importată a fost de 106.000 tone carne de porc.

 

Primul Anuar dedicat industriei cărnii

Primul Anuar dedicat în exclusivitate industriei cărnii din România va fi lansat la sfârşitul anului 2011 şi va conţine informaţii de piaţă concludente privind evoluţia şi tendinţele de dezvoltare din acest sector, precum şi date statistice referitoare la efectivele de animale şi producţia de carne şi preparate din carne de porc, vită, oaie, pasăre şi peşte.

De asemenea, în Anuar vor fi publicate informaţii utile pentru producători, procesatori şi comercianţi, referitoare la instituţiile cu rol cheie în producerea şi comercializarea cărnii, universităţi cu profil alimentar şi asociaţii de profil din ţară şi din Europa.

 

ANSVSA are un nou sediu

ANSVSA are de la începutul lunii decembrie 2011 un nou sediu, aflat în Bucureşti, Piaţa Presei Libere nr. 1, corpul D1, sector 1 (cod poştal 013701). Noile date de contact ale Autorităţii Sanitar Veterinare sunt: tel. 0374.150.200, 0374.150.200, fax: 021.312.49.67, e-mail: office@ansvsa.ro.

 

Bugetul ANSVSA va fi mai mare în 2012

Bugetul ANSVSA pentru 2012 este de 671 mil. lei, din care 504,838 mil. lei de la bugetul de stat, cu 2,46% mai mult decât în 2010, 150 mil. lei din venituri proprii, iar 71,54 mil. lei din fonduri externe nerambursabile.

„Bugetul de stat al ANSVSA este mai mare cu 2,46% în 2012, iar prioritatea noastră era ca în buget să se regăsească sumele necesare pentru programele europene aflate în derulare pentru eradicarea anumitor boli la animale”, a declarat, citat de Agerpres, preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş.

ANSVSA are cuprinsă în bugetul pe 2012 suma de 20,872 mil. lei pentru despăgubiri în cazul animalelor sacrificate în vederea prevenirii şi combaterii unor boli, iar cheltuielile de personal sunt de 163,5 mil. lei pentru finanţarea a 5.865 de posturi.

Bugetul pe 2012 acoperă extracţia animalelor bolnave, dar şi plata despăgubirilor către proprietarii de animale incluse în programele de eradicare, sperându-se ca în cazul screpiei la ovine să existe o incidenţă cât mai mică a bolii, în caz contrar „stingerea focarelor ar putea aduce cheltuieli enorme”, susţin reprezentanţii ANSVSA.

O parte din buget va acoperi instruirea personalului ANSVSA, dar şi participarea la grupurile de lucru de la Bruxelles.

ANSVSA a primit 6,38 mil. euro din partea Comisiei Europene pentru programele anuale şi multianuale pentru combaterea şi monitorizarea anumitor boli ale animalelor şi a anumitor boli transmisibile de la animale la om (zoonoze), precum rabia, Bluetongue (boala limbii albastre), salmoneloze zoonotice, pesta porcină clasică, encefalopatii spongiforme transmisibile, gripa aviară, boli cu care se confruntă şi alte State Membre ale UE.

 

Guvernul dă 28 mil. lei pentru Bursa de Peşte

Guvernul va investi 28 mil. lei din fonduri europene şi din bugetul Ministerului Agriculturii pentru înfiinţarea Bursei de Peşte de la Tulcea. Bursa va concentra oferta de produse pescăreşti provenite din zona Deltei Dunării şi a Mării Negre şi va avea 14 puncte de colectare la care asociaţiile de pescari şi pescarii profesionişti din aria Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării vor fi obligaţi să transporte peştele capturat, precizează un comunicat al Guvernului.

Vizualizat: 770 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?