Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

EFSA ne liniștește!

Publicat: 15 februarie 2017 - 16:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Reziduurile de pesticide în produsele agro-alimentare rămân la un nivel scăzut.

Aproximativ 97 la sută din totalul probelor alimentare colectate pe teritoriul Uniunii Europene sunt libere de reziduuri de pesticide sau conțin urme care se încadrează în limitele legale. Aceasta este concluzia celui mai recent raport al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), după ce au fost analizate rezultatele a 83.000 de probe alimentare din cele 28 de state comunitare, inclusiv Croația (pentru prima dată), dar și Islanda și Norvegia.

Produse agro-alimentare

Program de monitorizare modificat
Pentru actualul raport, EFSA a făcut o serie de modificări, ca răspuns la cererile și observațiile din partea părților interesate. De exemplu, documentul include acum detalii referitoare la produse ecologice și alimente pentru copii, o secțiune specifică cu privire la glifosat și mai multe comparații cu rezultatele înregistrate în anii anteriori.
De asemenea, s-au făcut o serie de propuneri de îmbunătățire a eficacității procesului de monitorizare a pesticidelor în Uniunea Europeană. Acestea includ, printre altele, extinderea domeniului de aplicare a programului de monitorizare a produselor alimentare, fiind testate acum și fructele mici și ceaiurile, care au fost frecvent identificate ca având un conținut de reziduuri. Totodată, s-a decis o reducere a testelor efectuate asupra produselor de origine animală și, în același timp, o creștere a monitorizării hranei pentru animale, cum ar fi șroturile de soia, rapița și orzul, inclusiv o determinare obligatorie a conținutului de glifosat pentru aceste culturi. Pe de altă parte, au fost analizate mostre de miere, pentru a îmbunătăți înțelegerea expunerii albinelor și a unor eventuale revizuiri a limitelor legale ale reziduurilor din miere.

Aproape 99% din produsele ecologice nu conțin reziduuri
În timp ce 97 la sută din probele analizate au fost în limite legale, 56,3% dintre acestea au fost libere de reziduuri cuantificabile, iar 43,4% conțineau reziduuri în limita concentrațiilor permise. Dintre eșantioanele care provin din statele UE și Zona Economică Europeană (Norvegia, Islanda și Liechtenstein), doar 1,6% conțineau reziduuri care depășesc limitele legale, de patru ori mai puțin decât în cazul probelor analizate asupra produselor provenind din țări terțe. În schimb, s-a constatat că 91,8 procente din probele de alimente pentru copii nu prezentau reziduuri cuantificabile, iar 98,8 la sută din produsele ecologice testate au fost libere de reziduuri sau au conținut reziduuri în limitele admise.

 


INIȚIATIVĂ CIVICĂ ÎN FAVOAREA INTERZICERII GLIFOSATULUI
Comisia Europeană a preluat o inițiativă civică la nivel european, care solicită interzicerea glifosatului în statele membre, reformarea procedurilor de autorizare a pesticidelor și limitarea utilizării acestor substanțe. Supusă în primă fază analizei autorităților de la Bruxelles, inițiativa urma să fie înregistrată oficial pe data de 25 ianuarie, după care, timp de un an, se vor colecta semnături pentru susținerea acestui demers. În cazul în care vor fi înregistrate un milion de declarații de susținere, din cel puțin șapte state membre UE, Comisia este obligată să-și exprime punctul de vedere în termen de trei luni.
Anul trecut, Comisia Europeană a decis să acorde o prelungire temporară, pentru 18 luni, a autorizației glifosatului în spațiul comunitar. Decizia a fost luată pentru a asigura faptul că fermierii europeni, municipalitățile, grădinarii, precum și alți utilizatori vor avea acces la erbicidele care conțin glifosat până când va fi găsită o soluție pe termen lung de reautorizare a produsului.

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 3 (186) din 15-28 februarie 2017

Vizualizat: 556 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?