Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Din nou despre nutreţurile concentrate în alimentaţia vacilor de lapte

Publicat: 22 martie 2010 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Deşi în bucătăriile furajere ale fermelor de vaci de lapte se pot întâlni diferite „obiceiuri” legate de tipul şi modul de preparare şi administrare al furajelor, se pot totuşi formula anumite reguli în care se înscriu şi aceste particularităţi.

Este şi cazul preparării şi administrării furajelor concentrate pentru care în broşura recent apărută şi intitulată: “Utilizarea nutreţurilor concentrate în alimentaţia vacilor de lapte” am şi formulat câteva reguli de folosire a acestora pe care dorim să le şi comentăm.

Click pe poza pentru galerie!

 

REGULĂ

Hrănirea vacilor de lapte dintr-o fermă se efectuează cu o raţie de bază formată din fibroase, suculente, grosiere în schimb concentratele se stabilesc pentru fiecare animal în funcţie de producţia de lapte şi de stadiul lactaţiei în care se află.

 

 În principiu, această regulă trebuie înţeleasă că prin furajele voluminoase ale unei raţii de bază se vor asigura cerinţele în energie şi substanţe nutritive pentru întreţinerea funcţiilor vitale şi în funcţie de calitatea acestora şi pentru o producţie de 10-12 l lapte iarna respectiv 12-15 l lapte vara.

Astfel pentru o vacă cu masa corporală de 600 kg şi o producţie de lapte de 10-12 l trebuie să-i asigurăm zilnic 13,8 UNL şi 1115 g PDI (proteină digestibilă la nivel intestinal).

Dacă dispunem şi alcătuim o raţie de bază formată din cca 8 kg fân de lucernă şi 30kg siloz de porumb cu boabele în pârgă, în conformitate cu datele de valoare nutritivă asigurăm 14,4 UNL şi 1138 g PDIN respectiv 1160 g PDIE ceea ce satisface necesarul energetic şi proteic al animalului care a fost menţionat mai sus.

Dacă vaca se află într-o fază ascendentă a lactaţiei şi producţia de lapte este mai mare, pentru a se pune în valoare potenţialul productiv al animalului se va recurge la nutreţurile concentrate de producţie.

Un astfel de amestec de concentrate se poate constitui din cca. 66% uruieli de cereale, 30% şroturi la care se adaugă sare 1%, cretă furajeră 1%, fosfaţi 0,5% şi premix vitamino-mineral 1%, ajungându-se la cca 0,95 UNL şi 80-85 g PDI. Ştiind că pentru 1 l lapte cerinţele sunt de 0,52 UNL şi 48 g PDI în funcţie de producţia suplimentară de lapte mulsă se stabilesc noile valori de necesar şi respectiv cantitatea de concentrate care trebuie administrată.

În funcţie de nivelul productiv al vacii, cantitatea zilnică de concentrate care se administrează este de cca 1 kg pentru 2 litri de lapte care se mulg în plus peste producţia de 12 litri.

Ponderea concentratelor în structura raţiilor furajere în funcţie de starea fiziologică şi de evoluţia curbei de lactaţie poate să varieze de la 0% la vacile cu producţii mici şi aflate spre sfârşitul lactaţiei până la 60-65% la vacile performante în primele 100 de zile de lactaţie.

Numărul de tainuri în care se administrează concentratele se va corela cu cantităţile prevăzute în raţiile furajere astfel se recomandă să se dea într-un singur tain cantităţile de până la 3 kg, în două tainuri, cantităţile de 6 kg şi în trei tainuri când sunt prevăzute mai mult de 6 kg.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1(33)/2005 

 

Vizualizat: 1433 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?