Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

DIGITALIZAREA, cuvântul de ordine în 2023

Publicat: 24 ianuarie 2023 - 11:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Sistemul agroalimentar mondial este într-o continuă prefacere, prin înglobarea inovaţiilor. Progresul survine însă şi ca urmare a provocărilor de ordin economic, climatic, energetic, geopolitic.

2022 a fost - şi toată lumea a resimţit asta - un an stresant pentru sistemul alimentar global. Acţiunea unor factori externi puternici - evenimente meteorologice extreme, întreruperile lanţului de aprovizionare, războiul din Ucraina, dar şi alte conflicte internaţionale, precum şi creşterea risipei alimentare şi creşterea preţurilor la energie şi combustibili - au scos la iveală mai multe deficienţe structurale.
O parte dintre aceşti factori au acţionat şi în ţara noastră: seceta puternică, impactul războiului din Ucraina, creşterea preţurilor la energie.

sistemul alimentar in 2023_b 

TENDINŢE PENTRU ACEST AN


Recent au avut loc două evenimente politice internaţionale majore: Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP 27), la Sharm el-Sheikh, 7-8 noiembrie, şi Summitul G20, din Indonezia, la Bali, 15-16 noiembrie, ale căror teme cheie au fost: securitatea alimentară, agricultura rezistentă la schimbările climatice şi finanţarea agriculturii.
În urma discuţiilor, s-au desprins câteva tendinţe semnificative ale industriei agroalimentare şi agrotehnicii care s-ar putea accelera în 2023.

 

CUM AR PUTEA ARĂTA 2023?


Finanţarea agricolă şi investiţiile în sustenabilitate vor creşte la nivel global, susţine site-ul entrepreneur.com.
Organizaţia Naţiunilor Unite a remarcat recent că lumea nu a făcut suficient pentru a ajuta naţiunile mai sărace să reziste efectelor încălzirii globale. Finanţarea pentru adaptarea la climă a fost într-un mod regretabil subfinanţată, în trecut. Acest lucru a început să se schimbe în 2022 şi se va accelera în 2023.

sistemul alimentar in 2023 2 k_b


Precizăm că, în cazul României, vor fi disponibile deja sumele alocate prin PNS. Pe plan global, Departamentul Agriculturii din SUA ar putea investi până la 2,8 miliarde de dolari în 70 de proiecte selectate în cadrul unor parteneriate pentru produse climatice inteligente.
De asemenea, vor fi investiţi bani pentru digitalizarea accelerată a agriculturii, considerată o modalitate de a reduce impactul agriculturii asupra climei, precum şi impactul încetinirii economice care se profilează în anumite regiuni. Va fi pus un accent sporit pe sprijinirea fermierilor mici. Părţile interesate din sistemul alimentar global şi-au dat seama că o transformare semnificativă şi durabilă a agriculturii nu este posibilă decât dacă micii fermieri sunt instruiţi şi capabili să adopte moduri de agricultură mai inteligente, mai eficiente şi durabile.

Confruntaţi cu o explozie a preţurilor, fermierii europeni cer un răspuns comun şi urgent pentru a securiza nevoile alimentare.
Vezi care sunt măsurile propuse de Copa şi Cogeca!

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Vizualizat: 576 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?