Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

De ce au ouăle coaja moale şi ce-i de făcut!

Publicat: 14 octombrie 2021 - 20:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Într-o fermă de găini ouătoare, producţia scăzută de ouă nu este singura problemă. Deşi producţia de ouă este la nivelul potenţialului productiv al găinilor, deseori calitatea ouălor lasă de dorit, coaja lor fiind moale. Ce-i de făcut?

Ouăle cu coaja moale creează inconveniente precum spargerea acestora, dificultăţi la transport şi un aspect comercial neplăcut. Mai mult, găinile încep să le mănânce, ajungând, în cele din urmă, să le spargă şi pe cele cu coaja normală.


Există numeroşi factori (cauze) care contribuie la obţinerea unor ouă cu coajă moale! Să-i luăm pe rând!

oua cu coaja moale_b


1. Furajul administrat

 

• Vara, în gospodăriile populaţiei, când păsările sunt întreţinute în sistem deschis şi au acces la iarbă, păsările nu duc lipsă de substanţe nutritive, deoarece primesc aproape tot ce au nevoie prin furaje verzi, insecte, râme din pământ şi furaje specifice găinilor ouătoare.

• Iarna, păsările trebuie hrănite cu amestecuri de materii prime, care să asigure toate substanţele nutritive de care au nevoie. În tabel sunt prezentate proporţii orientative ale materiilor prime, care pot face parte din furajul combinat destinat găinilor ouătoare ale căror ouă sunt destinate consumului, pentru ca acestea să aibă coaja tare.

Cerinţele în substanţe nutritive pentru hibridul Isa Brown (cel mai crescut pentru ouă) sunt următoarele: energie metabolizabilă 2750-2850 kcal/kg furaj combinat; PB 16,2-16,7%, corelat cu curba de ouat şi hibridul sau rasa de găini pentru care se produce furajul combinat; lizină 0,77%; metionină + cistină 0,65%; Ca 3,2-3,5%, P 0,6% şi sare 0,3 %.

Calciul este o parte semnificativă a compoziţiei cojii oului. Pentru formarea cojii de ou, organismul trebuie să utilizeze minimum 2 grame de calciu. În fermele comerciale, furajele combinate sunt echilibrate, premixul vitamino-mineral fiind unul dintre componentele obligatorii ale acestora. 

Alături de calciu există şi alte minerale importante care contribuie la formarea cojii oului. Acestea sunt: fosforul, sodiul, manganul, zincul, cobaltul, cuprul şi fierul.

De asemenea, vitaminele A, D, E, C şi cele din complexul B sunt componente foarte importante ale premixului, fiind necesare atât pentru formarea oului (ca întreg), cât şi a cojii acestuia. Deşi păsările îşi asigură o mare parte din vitamine prin furaj şi premix, în anumite situaţii este necesară şi suplimentarea acestora prin apa de băut.

Pe piaţă există numeroase produse care conţin vitamine, acestea putând fi administrate în apa de băut, mai ales în perioadele de stres. Pe piaţa aditivilor furajeri se găsesc diferite produse care conţin, alături de vitamine, şi unii aminoacizi, minerale, în special seleniu, care este un antioxidant important.

oua in cuibar_b 

 

2. Tulburările hormonale şi stresul păsărilor


Întregul proces de formare a oului este controlat de sistemul nervos, cu participarea hormonilor. Într-o stare stresantă (gălăgie, stingerea luminii, etc.), maturarea normală a oului este întreruptă, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru apariţia ouălor fără coajă.

Despre cum influenţează vârsta păsărilor ouatul & grosimea cojii ouălor citiţi în Revista FERMA, ediţia 1-14 octombrie 2021!

Tabel: MATERII PRIME ŞI PROPORŢII ORIENTATIVE DE ÎNCOPORARE ÎN FURAJUL COMBINAT AL GĂINILOR OUĂTOARE

Specificare

Rase găini ouătoare

ouă de consum

uşoare

mixte

Porumb (%)

55-60

60-65

Ovăz (%)

5-10

5-10

Orz (%)

5-10

5-10

Mazăre (%)

2-5

2-5

Tărâţe de grâu (%)

5-6

5-6

Şrot de floarea soarelui (%)

7-10

7-10

Şrot de soia (%)

10-15

10-15

Drojdie furajeră (%)

2-3

2-3

Făină de lucernă (%)

3-5

3-5

Făină de peşte (%)

1-2

2-3

Grăsime (%)

1-2

1-2

Cretă furajeră (%)

6

6

Fosfat dicalcic (%)

1-1,5

1-1,5

Sare (%)

0,3

0,3

Premix vitamino-mineral (%)

1

1

Greutatea cojii oului de găină constituie 10-12% din greutatea totală a acestuia, la alte specii fiind de peste 15%

 

3 CAUZE MAJORE


1. Consumul unui furaj dezechilibratpoate duce frecvent la subţierea cojii oului. Astfel, vorbim de un aport de vitamine şi de minerale sub nivelul necesarului.

2. De asemenea, cauze sunt şi unele dezechilibre hormonale (factori de stres) şi/sau unele boli pot duce la o coajă mai subţire sau chiar lipsa acesteia.

3. La fel de importantă este şi vârsta păsărilor pentru producerea cojii oului. 

Analizând cu atenţie factorii cu efect potenţial negativ asupra subţierii cojii oului şi stabilind cauza specifică a problemei, va fi posibil tratamentul şi profilaxia acesteia, prevenind astfel apariţia ouălor cu coajă moale!

În anotimpul rece, găinile ouătoare trebuie hrănite astfel încât să le asigurăm cerinţele pentru întreţinerea funcţiilor vitale, dar şi a celor pentru producţie. Click AICI şi vezi cum poţi obţine mai multe ouă de la găinile tale iarna!

 

 

un articol de

LAVINIA ŞTEF

Vizualizat: 5560 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?