Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

De câtă energie are nevoie o vacă

Publicat: 02 august 2010 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Întors recent dintr-o călătorie de documentare în străinătate, un coleg îmi reproşa că nu s-a putut înţelege cu cei de acolo în ceea ce priveşte cerinţele în energie ale unei vaci de lapte, deoarece exprimarea era foarte diferită. Bănuind că şi alţii au păţit la fel, ne-am propus să scriem despre acest indicator foarte important al alimentaţiei vacilor de lapte.

Click pe poza pentru galerie!

La noi, se utilizează UN (unitatea nutritivă) la această categorie de rumegătoare, pentru evaluarea necesarului energetic şi mai nou UNL (unitate nutritivă lapte).

Având în vedere că UN are ca etalon efectul în producţie de grăsime a 1 kg ovăz cu o anumită compoziţie chimică şi un echivalent energetic de 1414 Kcal EN (energie netă) de îngrăşare, în prezent s-a trecut la unităţile nutritive specifice unei anumite forme de producţie, respectiv UNL, care are ca etalon tot 1 kg de ovăz dar cu o valoare energetică de 1457 Kcal ENL (energie netă lapte).

 

Cum calculăm necesarul de energie?

Cerinţele energetice se pot prelua din normele de hrană sau se pot stabili orientativ pe baza următoarelor relaţii:

• pentru întreţinere: UN =1,1/100 Kg corp, respectiv UNL = 1,68 ­ 0,72 x greutatea în kg/100.
Pentru întreţinerea funcţiilor vitale în cazul unei vaci de 600 kg, necesarul exprimat în UN este de 6,6 iar în UNL este de 6,0.

• pentru producţia de lapte: 1 litru de lapte = 0,49 (0,50UN), respectiv 0,52 UNL; pentru o producţie de 25 litri de lapte este nevoie de 12,2 UN sau de 13,0 UNL.

Însumând aceste valori rezultă că pentru o vacă cu greutatea de 600 kg şi o producţie de lapte de 25 litri pe zi trebuie să asigurăm în funcţie de modul de exprimare 18,8 UN respectiv 19,0 UNL.

Dacă vrem să exprimăm aceste cerinţe după sistemul francez, respectiv în UFL (unitatea furajeră lapte), se poate utiliza formula de echivalare energetică de 1 UNL = 0,842 UFL iar cerinţele energetice ale vacii noastre vor fi de 16 UFL.

Dacă exprimăm cerinţele noastre energetice (19 UNL) în sistemul american (NRC), pe baza relaţiei 1 UNL = 1,457 Mcal ENL, rezultă un necesar de 27,7 Mcal ENL, iar dacă normăm direct, constatăm că cerinţele sunt de 28,2 Mcal ENL, deci la o diferenţă destul de redusă.

În cazul exprimării normei în KJ (kilojouli) sau MJ (megajouli), cunoscând că 1 Kcal = 4,184 KJ, respectiv 1 Mcal = 4,184 MJ rezultă că în acest sistem necesarul prezentat anterior este de 115,9 MJ.

Din cele prezentate se poate constata că este posibilă transformarea cerinţelor energetice dintr-un sistem în altul prin cunoaşterea coeficienţilor de echivalare dintre acestea.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1(39)/2006

Vizualizat: 1166 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?