Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cum recunoaşteţi un ou cu data termenului de expirare modificată!

Publicat: 18 februarie 2022 - 18:17
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Se practică importul de ouă fără marcaj. Cum se face diferenţa între ouăle bune şi cele cu data termenului de expirare modificată ne-a spus Cătălin Beian, crescător de găini ouătoare.

Călin Beian, zootehnist_b

Performanţele economice sunt dirijate în mare măsură de evoluţia pieţei. Există practic două perioade care le influenţează activitatea:

Una în care găinile din gospodării nu fac ouă, dar fac ale lor. Şi atunci beneficiază de un preţ mai bun.

A doua e primăvara, când piaţa este inundată cu ouă produse în gospodăriile ţărăneşti. Atunci scade cererea şi în magazine, „pentru că fiecare (consumator - n.r.) se pare că mai are câte un furnizor pe la ţară. Şi atunci noi începem să acumulăm stocuri. Dar, evident, oul nu este un produs pe care să-l poţi pune la păstrare, ca şi grâul. În 28 de zile el trebuie consumat, chiar dacă ai cele mai bune condiţii de păstrare. Şi atunci căutăm tot felul de soluţii ca să ne scăpăm de ele iar cea mai la îndemână practică este să lăsăm din preţ. Din păcate, însă, nu toţi agenţii economici procedează corect. Importurile nu sunt controlate aşa cum ar trebui, pentru a se proteja piaţa internă şi producţia locală. Şi atunci apar fraudele”, avertizează Cătălin Beian, crescător de găini ouătoare.

 

Ouă fără marcaj din import!


ou, ferma fratilor beian_b

„După ce a trecut termenul de garanţie pentru consum, oul mai poate fi vândut doar pentru industrializare. Dar la noi se practică importul de ouă fără marcaj. Asta înseamnă că ouăle vin inscripţionate ulterior, cu data termenului de expirare modificată. Sunt câteva depozite în zona Braşovului care cu asta se ocupă. E o afacere ilegală evident, despre care sunt sigur că ştiu şi autorităţile, dar interesele financiare sunt prea mari. Nu trebuie decât să dai un telefon şi să plasezi o comandă şi ouăle vin inscripţionate cu data pe care o doreşti. Şi de obicei marcajul se face direct pe cofrag. De aceea, recomandarea mea este să nu cumpăraţi ouă care vin inscripţionate în capete, pentru că există riscul să fie expirate sau, în orice caz, data de valabilitate să fie falsificată. În mod normal, pe fluxul de sortare ouăle sunt marcate pe lateral. De multe ori ouăle sunt antedatate pentru a le creşte viaţa la raft. Am văzut ouă în supermarket care aveau termen de garanţie 35 de zile. Asta e împotriva legii”, a răbufnit Călin Beian.

 

De ce alţii pot vinde sub preţul pieţei!?


Găini ouătoare în ferma fratilor Beian_b

Avicultorul îşi exprimă frustrarea că trebuie să concureze cu o marfă veche şi de altă calitate. „Importurile care vin în special din Polonia nu sunt controlate aşa cum ar trebui. De aia apar şi acei intermediari. Pentru că e greu de înţeles cum alţii pot vinde sub preţul pieţei. Când costul furajelor e cam acelaşi peste tot în Europa, tehnologia e aceeaşi, costul cu salariile acolo sunt mai mari, presupunem. Nu-mi explic cum pot ajunge ouă din import la un preţ sub costul de producţie în România...”, spune Călin Beian.

 

Vezi AICI reportajul despre FERMA FAMILIEI BEIAN!

 

un articol de

LIVIU GORDEA

Vizualizat: 836 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?