Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cum cresc preţurile la raft şi ce ne mai aşteaptă?

Publicat: 02 aprilie 2022 - 20:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mecanismele de formare a preţului la raft sunt multe şi complexe şi n-o să ţinem aici o lecţie de economie. Nici nu aş fi în măsură să fac asta. Dar pot vorbi din perspectiva consumatorului şi a jurnalistului care urmăreşte piaţa agricolă în ansamblul ei.

NOU Nicoleta Dragomir_tŞtim bine că unul e preţul la poarta fermei şi la alt cost ajunge acelaşi produs în magazin. Între fermă şi furculiţă drumul poate fi lung şi anevoios uneori, iar creşterile de preţ se socotesc în multe procente cu plus. De ce? Intervine logistica, depozitarea, manipularea şi transportul, costurile cu ambalarea, etichetarea, marketingul de raft, adaosul comercial şi cheltuielile de personal. Costuri la vedere, în general, dar şi costuri ascunse sau supuse unor "transformări" ştiute doar de cei care le gestionează. Cert este că produsul destinat consumului va trece prin multe mâini până să ajungă în meniul nostru zilnic. Şi toate aceste mâini, costă!

Vremurile pe care le trăim sunt din ce în ce mai scumpe. Noi, consumatorii, plătim preţul final, cel care înglobează toate costurile de producţie, accizele, bonificaţiile, promovarea şi adaosurile. Cheltuielile în fermele vegetale şi zootehnice s-au dublat şi triplat în primele luni ale lui 2022, generând inevitabil preţuri mai mari la piaţă şi în magazinele specializate ale fermierilor. La fel se întâmplă cu materia primă deşi, dacă ne referim la pâine, spre exemplu, Ministerul agriculturii ne asigură că avem stocuri suficiente de grâu şi morarii n-ar trebui să pună creşterea de preţ pe seama vreunei crize. Pare-se că nu făina, ci altele sunt motivele pentru care pita ne costă mai mult!

Referitor la asigurările oficiale care vin să prevină panica... România produce, nu vom rămâne fără alimente, avem şi rezerve, la nevoie, spune ministrul Chesnoiu. Iar cifrele par să îi dea dreptate. Deci avem mâncare, doar că e mult mai scumpă! Asta este, de fapt, adevărata durere a românilor şi aici se cer insistent măsuri de intervenţie care să domolească niţel avalanşa de scumpiri. Susţinerea trebuie să fie la nivel de producător şi procesator, acolo unde costurile sunt dependente de combustibili, energie, îngrăşăminte, seminţe şi multe alte inputuri.

În ceea ce priveşte supermarketul, voi spune, fără să generalizez, că preţurile au luat-o cu mult înaintea scumpirilor la producător şi/sau furnizor. De cele mai multe ori, nejustificat. Odată mărite, e greu de crezut că vom mai vedea reduceri considerabile. Pe de altă parte, în condiţiile în care preţurile vor fi mai mari la plecarea din unitatea de producţie este cât se poate de clar că vor creşte în continuare şi cifrele afişate la raft. Invers proporţional, va fi afectată diversitatea de produse agroalimentare scoase la vânzare în magazinele mari.

Cert este că scumpirile au năvălit peste noi, şi nu doar pentru mâncare suntem nevoiţi să plătim mai mult. Până vom resimţi "beneficiile" plafonărilor de preţ poate n-ar fi rău să fim mai atenţi, cu toţii, ce şi de unde cumpărăm. Cu ce fel de costuri alegem să ne umplem coşul zilnic şi cât de mult putem scurta drumul de la fermă la furculiţă? Depinde de alegerile noastre! 

 

NICOLETA DRAGOMIR

Redactor-şef Ferma Clasic

Ferma Media Grup

nicoleta@revista-ferma.ro

Vizualizat: 805 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?