Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Contaminarea laptelui cu poluanţi

Publicat: 15 iulie 2009 - 00:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
În conţinutul laptelui, şi prin urmare în produsele lactate, se pot strecura substanţe străine, de regulă cu efect toxic, care atunci când sunt adăugate intenţionat constituie o falsificare a laptelui. Substanţele toxice ajunse în lapte întâmplător, care-i modifică acestuia proprietăţile şi compoziţia, sunt considerate substanţe poluante sau mai simplu, poluanţi.

Având în vedere efectele nocive pe care le pot avea asupra sănătăţii oamenilor, este important să cunoaştem aceste substanţe şi să stabilim modalităţile prin care ajung în lapte.

Click pe poza pentru galerie!

Pesticidele au efecte toxice, mutagene şi nocive

Pesticidele, din punct de vedere chimic, se împart în două categorii: organoclorurate şi organofosforice. Fie că sunt aplicate solurilor şi culturilor de plante, sau în tratamentul animalelor şi a adoposturilor, ele pot să ajungă din sol în plante sau pe suprafaţa furajelor pe care le consumă vacile aflate în lactaţie. De aici până la transmiterea lor în lapte este doar un pas.

- Pesticidele organofosforice pot provoca consumatorului afecţiuni ale sistemului nervos, ale ficatului şi scăderea drastică a funcţiilor de apărare a organismului.

- Pesticidele organoclorurate, aşa cum sunt DDT-ul, Lindanul sau Aldrinul, folosite pentru dezinsecţia grajdurilor, sau a animalelor, pot provoca consumatorului afecţiuni ale sistemului cardio-vascular, ale celulelor sangvine care transportă oxigenul la ţesuturi, precum şi ale celulelor care-l apără de intruşi.

Toate pesticidele afectează fetusul din uterul gravidelor şi funcţia de reproducere a femeilor. Astfel de substanţe au şi efecte mutagene, care pot duce la transformarea unor celule normale în celule canceroase.

Pesticidele organoclorurate, îndeosebi, ajung în organismul vacilor pin intermediul consumului de furaje concentrate (cereale, şroturi) şi de rădăcinoase, contaminate cu astfel de substanţe. Ele, de regulă, se depozitează ca atare în ţesutul gras şi în grăsimea laptelui. Din această cauză, laptele smântânit, precum şi zara, va conţine cantităţi neînsemnate de pesticide.


Alte modalităţi de poluare a laptelui

• Poluarea cu nitriţi şi cu nitraţi nu provine, aşa cum am fi tentaţi să credem, din consumul de furaje, care sunt bogate în aceste substanţe, deoarece vacile le descompun în rumen prin fermentaţiile microbiene care au loc aici.

Cea mai frecventă sursă de contaminare a laptelui cu nitriţi şi cu nitraţi este tocmai apa cu care se spală ugerul şi ustensilele de muls şi depozitare, atunci când aceasta este bogată în astfel de substanţe. Contaminarea se va accentua dacă nu se îndepărtează excesul de apă rămas pe suprafaţa obiectelor spălate.

• Poluarea cu antibiotice se produce atunci când acestea se administrează în tratamentul medicamentos al vacilor. Dacă în tratamentul mamitelor se foloseşte un preparat care conţine penicilină sau streptomicină sau cloramfenicol, acestea se vor elimina prin lapte în proporţie de 30-80 la sută.

La fel se întâmplă şi în cazul administrării acestor medicamente prin injecţii intramusculare sau subcutanat, pentru tratarea altor boli. Timpul de eliminare diferă în funcţie de antibioticul folosit şi de calea de administrare a acestuia.

• Poluarea cu micotoxine se realizează prin consumul de furaje contaminate cu mucegaiuri, care produc astfel de substanţe toxice (mai ales Aspergillus). Cea mai periculoasă micotoxină este aflatoxina, care se elimină în lapte chiar în primele zile după consumarea furajelor mucegăite.

• Poluarea laptelui cu metale grele nu se realizeză prin furaje, pentru că glanda mamară este un filtru foarte bun pentru aceste elemente. Ea se realizează numai prin contaminarea laptelui cu soluţii care le conţin.


SUBSTANŢE POLUANTE ÎN LAPTE

• Pesticidele sunt substanţele chimice care se folosesc în agricultură cu scopul de a distruge: insecte (insecticide), diferiţi paraziţi animali şi vegetali (paraziticide), microorganisme (desinfectanţi), mucegaiuri (fungicide), buruieni (erbicide), animale nevertebrate etc. În acelaşi timp, pesticidele previn îmbolnăvirea consumatorilor finali.

• Nitriţii şi nitraţii provin, cu precădere, din îmbogăţirea solului cu îngrăşăminte minerale, precum este azotatul de amoniu.

• Antibioticele se folosesc pentru tratarea vacilor împotriva diferitelor boli infecţioase.

• Micotoxinele constau în specii de mucegaiuri care cresc pe furaje sau pe produsele lactate conservate necorespunzător, acestea putând elabora diferite substanţe toxice.

• Radionucleotizii provin din centralele termonucleare sau din exploatarea de minereuri radioactive.

• Metalele grele, aşa cum sunt: plumbul, cadmiul, mercurul, pot ajunge şi ele în lapte din furaje sau din conserve.


IMPORTANT

• Pe parcursul administrării de antibiotice, laptele muls de la vaca tratată nu trebuie dat în consum, întrucât antibiotcele nu se inactiveză prin fierbera laptelui.

• Nici micotoxinele nu se inactivează prin fierbera laptelui. Acestea pot contamina chiar şi laptele praf păstrat necorespunzător.

Vizualizat: 1988 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Elena Nume si Prenume
|
07. 15, 2009. Wednesday 17:12
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?