Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

COFETĂRIA SARA, locul cel mai aglomerat din comuna BAIA DE FIER

Publicat: 08 septembrie 2018 - 16:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Stăm în faţa unei vitrine cu prăjituri şi nu ne putem hotărî ce să comandăm. Am vrea din fiecare. Suntem, din nou, copii şi am ajuns în Paradis. De fapt, ne aflăm la Cofetăria „Sara” din Baia de Fier, judeţul Gorj.

Dorina Banu, proprietara cofetăriei, ne povesteşte despre fiecare prăjitură: „Facem prăjituri clasice, dar avem şi un sortiment cu fructe de pădure, pe care l-am făcut la cererea clienţilor”. Ne recomandă să luăm şi îngheţată şi ne spune că nu-i place reclama: „Ştiţi cum zic oamenii: îşi fac ăştia reclamă, înseamnă că iar nu reuşesc să vândă ceva!”. Dar la cofetăria Sara este fix invers: sunt zile în care lumea stă la coadă. Pentru că cel mai bun agent de marketing este chiar calitatea produselor, făcute din ingrediente naturale: „Nu lucrăm cu premixuri, facem creme fierte. Avem clienţi şi din Bucureşti, care ne sună înainte să vină în zonă”, ne explică Dorina Banu. Ştie că a reuşit să construiască un brand local şi este mândră de produsele pe care le realizează, dar se teme să nu stârnească invidii nemeritate.

Dorina Banu_b
O convingem că am venit să aflăm dacă satul românesc are viitor şi cum reuşesc antreprenorii locali să îşi susţină şi dezvolte afacerile. În timp ce căutăm un loc în care să ne aşezăm, vedem lipită pe un perete al cofetăriei lista cu ingredientele din fiecare sortiment de prăjitură.

Cofetăria SARA_b

Ce cumpărai cu 2,3 milioane lei în 1992?
Dorina Banu a lucrat ca vânzătoare la cofetărie, iar soţul, care este maistru în industria lemnului, a lucrat la fabrica de cherestea. În 1992 s-au privatizat: „Am început cu 70.000 de lei, cam banii de o Dacie. Am făcut un credit de 2,3 milioane de lei, aşa erau banii atunci, cu care am cumpărat o maşină de îngheţată, o vitrină frigorifică şi o dubiţă.” Vreo 3-4 ani de zile au făcut doar îngheţată şi prăjituri de cofetărie. Apoi, pas cu pas, s-au extins. Acum au cofetăria şi laboratorul, un magazin alimentar şi un bar chiar lângă cofetărie, un alt magazin, unde au şi punct de desfacere pentru prăjituri, precum şi o cofetărie în Târgu Jiu, la 50 de km de Baia de Fier. De toate se ocupă împreună cu soţul, dar fiecare are alte responsabilităţi. Au, în total, 32 de angajaţi. În laboratorul de cofetărie lucrează 12 persoane, toate femei, în două schimburi. Cea mai veche angajată lucrează la cofetărie din 1992, dar au şi angajate mai tinere. Trei dintre acestea au făcut şcoli profesionale de cofetari, însă la Sibiu sau Constanţa, pentru că la Târgu Jiu, care este cel mai aproape, nu mai există aşa ceva. Restul se califică la locul de muncă.

Cofetăria SARA_b
Probleme cu forţa de muncă au toţi angajatorii din zonă. „Baia de Fier era o comună mai răsărită. Erau aici mina de grafit şi fabrică de cherestea. Acum, tinerii merg toţi la facultate şi le e ruşine să muncească”, spune, cu dezamăgire Dorina Banu. Ea lucrează chiar şi acum în laborator, pe lângă treburile administrative. Ajută la măcinăt nuca sau la finisat torturi, iar când este foarte mult de lucru, poate face şi treaba pe care un angajat nu are timp să o facă.

Cofetăria SARA_b

60.000 de ouă pe lună şi 5 tone de nucă pe an!
În total, fac aproape 30 de sortimente de prăjituri: reţete clasice, de cofetărie, dar şi prăjituri de casă, cozonac (care are termen de valabilitate doar şapte zile), foietaj cu mere şi cu brânză, şi îngheţată. Pe lângă acestea, fac şi torturi la comandă. Au clienţi, turişti de la pensunile din zonă, care vin la Cofetăria „Sara” special pentru produsele lor. În duminicile de vară foarte călduroase vând şi peste 100 de kilograme de îngheţată pe zi. Acum un an le-a trecut pragul un politician celebru. „Era plin de lume aici. S-a aşezat la coadă şi zice: n-am mai văzut aşa cozi de pe timpul lui Ceauşescu, la pâine. A luat Tiramisu şi îngheţată”, ne poveşteşte, cu o oarecare mândrie, Dorina Banu.
Vara, în plin sezon, folosesc cam 60.000 de ouă pe lună. Le cumpără de la cea mai renumită fermă avicolă din Oltenia, de la Capul Dealului, care are ouă de la găini hrănite pe bază de cereale.
Cumpără de la producători locali doar sâmburii de nucă. Anul trecut, nu a fost nucă în zonă şi au ajuns să ia din Sălaj, de la o firmă care exportă şi în Italia. Au cumpărat cinci tone de miez de nucă. Atâta folosesc într-un an pentru prăjituri şi torturi. O parte o caramelizează şi o pun la rece, iar restul o depozitează în camerele frigorifice, ca să nu râncezească. „Luaţi-vă toamna, când e nuca bună, şi puneţi-o în congelator, în punguţe cât folosiţi o dată”, ne învaţă Dorina Banu.
Creme fac doar fierte, cu margarină Rama. Este un compromis, ca să reuşească să menţină un preţ mic. Astfel, un kilogram de tort costă 26 de lei.

Cofetăria SARA_b

Între cofetărie şi fermă
Până în 2006, au avut şi o fermă cu 23 de vaci din rasa Brună. Aveau separator de smântână şi făceau prăjituri doar cu frişcă din smântână de casă. Prin ’97-’98 a primit titlul de cel mai bun fermier din judeţ. „Am renunţat la fermă la insistenţele soţului. Nu mergea cofetăria cu ferma, pentru că era foarte mult de lucru pentru amândouă şi, dacă nu te implici, nu merge. Noi nu strângeam furajele mecanizat, ca acum, şi era foarte greu. Nu găseam oameni. Duceam 20 de oameni la cosit cu coasa, la strâns fânul, la săpat porumbul, nu era nimic mecanizat. Am fost în Franţa, acolo toată agricultura şi zootehnia erau subvenţionate. Noi am încheiat cu ferma chiar înainte să se dea subvenţiile. Am plâns după ce am vândut vacile”, povesteşte, cu nostalgie, Dorina Banu.
Acum mai au doar o grădină cu legume, patru vaci din rasa Brună, porci, găini şi 40 de curcani. Mai au şi 1 ha cu porumb şi 2 ha cu grâu şi o livadă cu 200 de pruni, din care fac ţuică şi magiun. Curcanii îi hrănesc cu cereale măcinate şi cu iarbă, iar o masă pe zi este brânză. Au învăţat asta de la ciobanii din zonă.

Cofetăria SARA_b

Un proiect cu fonduri europene
În 2014, printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de 123.000 de euro pe Măsura 123 din vechiul Program de Dezvoltare Rurală au reuşit să mai achiziţioneze două dubiţe frigorifice şi o cameră frigorifică, şi să echipeze o linie de patiserie.

Cofetăria SARA_b

„Eu nu aş pleca de-aici sub nici o formă”, ne spune Dorina Banu. Are doi băieţi mari, care sunt la Bucureşti, cu familiile lor. Nu crede că vreunul dintre ei se va întoarce acasă, dar ea are totuşi un optimism şi o energie molipsitoare. Noi plecăm de la Cofetăria „Sara” cu braţele pline cu prăjituri şi cu convingerea că satul românesc are viitor cu astfel de oameni.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 14/219 (ediţia 15-31 august 2018)

Viitor pentru sate_b

Vizualizat: 3469 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?