Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cofetăria de acasă - soţii Aurelia şi Daniel Pănică au spart gheaţa!

Publicat: 27 aprilie 2020 - 10:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În cadrul unui eveniment cu aproximativ o sută de participanţi, găzduit de Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Iaşi, în ziua de 17 februarie a.c., au fost lansate primele două produse tradiţionale din domeniul patiseriei, din judeţul Iaşi, atestate conform Ordinului nr. 724/1082/360/2013.

Cele două produse tradiţionale obţinute de către doi tineri din satul Dancu, comuna ieşeană Holboca, familia Aurelia şi Daniel Pănică, sunt ”Sărăţele de acasă” şi ”Cornuleţe de acasă”.

Participanţii la eveniment au avut posibilitatea de a cunoaşte povestea produselor şi etapele de producţie şi de atestare. ”S-a dovedit faptul că drumul atestării poate fi parcurs. Instituţia noastră este permanent la dispoziţia doritorilor şi poate fi un real sprijin, acordând consiliere inclusiv pentru a alcătui caietul de sarcini şi pentru a parcurge etapa de demonstrare a vechimii respectivei reţete. Dispunem de o bază de date proprie, dar avem şi colaborări cu biblioteci şi cu alte instituţii care deţin astfel de înscrisuri. Dar, în mod concret, în cazul atestării celor două produse de panificaţie, partea cea mai sensibilă a fost câştigarea încrederii doamnei Aurelia Pănică, în sensul de a o convinge de beneficiile obţinerii atestării”, declara Gabriel Hoha, director al DAJ Iaşi.
Acum, pe lângă popularitatea dobândită de cele două produse, consumatorilor li se va putea prezenta dovada oficială a faptului că preparatele sunt tradiţionale, după reţete străvechi, pe gustul românilor şi cu ingrediente locale. Or, încrederea consumatorului este deosebit de importantă într-o asemenea activitate.

Cofetăria de acasăClick pe poza pentru galerie!

O poveste cu mult dulce

Operatorul economic S.C. Cofetăria de acasă SRL, cu sediul în sat Dancu, Comuna Holboca, a solicitat în anul 2019 înregistarea produselor ,,Sărăţele de acasă” şi ”Cornuleţe de acasă” în Registrul naţional al produselor tradiţionale, după un an şi jumătate de la începerea afacerii din domeniul cofetărie/patiserie. ”Activitatea profesionistă a început în anul 2018, cu un mic laborator pe bază de comenzi. Totul a pornit de la evenimentele organizate pentru a o sărbători pe fetiţa noastră, Teodora. La petrecerea de 3 ani, prietenele noastre şi mămicile altor copii ne-au făcut primele comenzi de prăjituri, deoarece le-au plăcut mult cele servite cu acel prilej. Mai apoi ne-au sugerat şi ne-au încurajat să deschidem o mică afacere în domeniu. Timid şi cu paşi mici, am pornit activitatea. Ulterior, cu sprijinul imens al doamnei Carmen Radu de la DAJ Iaşi, am făcut şi paşii către atestare”, menţionau soţii Aurelia şi Daniel Pănică.

Materii prime locale, produse realizate manual

Fiind vorba despre produse tradiţionale atestate, capacitatea medie de producţie este limitată la 20 kg/zi, producţia desfăşurându-se în funcţie de solicitări, pe tot parcursul anului. Această limitare nu reprezintă un neajuns pentru tinerii producători, deoarece nu vizează trecerea la producţie industrială şi, în plus, în cadrul laboratorului ”Cofetăria de acasă” obţine o gamă variată de produse. ”Producem torturi, gama de fursecuri, un tip special de cozonac, însiropat cu vinars, pască, prăjituri - nuci, eclere, faguri, savarina însiropată cu sirop de portocale- ş.a.m.d. Pe lângă unele îmbunătăţiri pe care le-am adus unor reţete de prăjituri sau de cozonac, am abordat partea modernă pe linia de a organiza candy bar pentru diverse petreceri şi evenimente. Fiecare prezenţă a noastră în asemenea ipostaze este doar cu produse după reţete mai vechi, utilizând materii prime locale şi realizându-le manual”, explicau cei doi tineri din Dancu-Holboca. Nucile şi fagurii, de exemplu, au aluatul copt în forme, întoarse manual pe o parte şi pe alta, aşa cum se făcea altădată. De altfel, poate că cele mai solicitate dintre prăjiturile lor sunt tocmai acestea, în capul listei aflându-se fagurii.
“Suntem fericiţi că oferim şi trei noi locuri de muncă. Proiectul nostru imediat este de a atesta încă două produse de patiserie, respectiv nucile şi fagurii, pentru care vom începe documentaţia chiar în această primăvară”, precizau soţii Pănică.

Ingredientul surpriză din ,,Cornuleţele de acasă”

Cornuleţele cu rahat reprezintă un desert destul de răspândit în România, reţeta putând fi găsită în aproape toate ,,caietele de reţete de prăjituri” ale gospodinelor. Totuşi, produsul culinar de post atestat ca produs tradiţional are câteva trăsături proprii care îl diferenţiază de alte produse similare, respectiv combinaţia de ingrediente, utilizarea borşului şi operaţiunile din cadrul procesului de producţie, care sunt efectuate manual. Materia primă pentru ,,cornuleţele de acasă” nu conţine aditivi, stabilizatori, potenţiatori de gust, ci este constituită din făină albă, drojdie, borş, ulei, rahat, la care se adaugă, ca ingrediente, esenţă de vanilie, coajă de lamâie şi sare. Modul de preparare arată că ingredientele se amestecă umede (borşul şi uleiul). Într-un vas se pun făina, drojdia, esenţa de vanilie, uleiul, borşul, coaja de lămâie şi sarea. Se amestecă mai întâi cu lingura, iar apoi se frământă cu mâna 5-6 minute, până se formează o cocă. Timpul de frământat reprezintă un secret al reuşitei, deţinut de către cei doi tineri ieşeni. Aluatul se lasă să crească la cald timp de 30 de minute, după care se pune pe un blat presărat cu făină şi se întinde în foaie dreptunghiulară de 3-4 mm grosime. Foaia se taie fâşii, pe lungime, cu o lăţime de 6-7 cm, iar acestea se taie pe diagonală, în triunghiuri. Pe câte o latură a fiecărui triunghi se pune câte o bucată din rahatul pregătit. Se utilizează cuburi de rahat de circa 1 cm3. Triunghiurile se rulează în formă de cornuri şi pe măsură ce sunt gata, se aşază pe tava tapetată cu hârtie de copt, cu distanţă de 2-3 cm între ele. Se coc aproximativ 20 de minute la foc mijlociu (până devin puţin rumenite), apoi se scot din cuptor. Când s-au răcit, se trec prin zahărul pudră şi se păstrează în borcane de sticlă.


Ce au special ,,Sărăţelele de acasă”?

Sărăţelele reprezintă, de asemenea, un produs culinar aparent comun în bucătăria românească, dar produsul atestat de către cei doi ieşeni are câteva caracteristici care îl delimitează de alte preparate din aceeaşi categorie. În primul rând, este vorba despre frăgezimea aluatului, datorată atât a materiilor prime utilizate, în proporţii specifice, doar de producători ştiute, cât mai ales procesului de frământare a aluatului. Deşi nu necesită cheltuieli financiare deosebite pentru obţinerea lor, sărăţelele pot oferi satisfacţii gurmanzilor datorită gustului şi aromelor plăcute, precum şi datorită frăgezimii aluatului. Materia primă pentru ,,sărăţelele de acasă”, de asemenea, nu conţine adaosuri şi este alcătuită din făină de grâu, telemea de vacă, unt, caşcaval, smântână, ouă, la ingrediente adăugându-se seminţe de mac şi sare. Modul de preparare presupune ca într-un bol să fie amestecate făina, sarea, telemeaua rasă, untul, caşcavalul ras, ouăle, smântâna şi sarea, frământând până se formează o cocă. Se lasă la rece aproximativ 30 de minute, după care se întinde o foaie de aluat, de grosime uniformă, de aproximativ 0,3 cm. Aceasta se taie în fâşii cu o lăţime de până la 1 cm. Pentru tăiere, se poate utiliza un cuţit sau o ruletă. Respectivele fâşii de aluat se vor pune în tava de copt, care a fost în prealabil unsă cu ulei, presărată cu făină de grâu sau tapetată cu hârtie de copt. Fâşiile de aluat se ung cu ou bătut şi ulterior se presară mac.

 Cofetăria de acasă - soÅ£ii Aurelia ÅŸi Daniel Pănică_b

Aurelia şi Daniel Pănică: “Ne-am propus două obiective mari, cu care ne vom însoţi permanent, respectiv să obţinem produse de calitate şi să readucem în actualitate cât mai multe reţete de demult”.

 Gabriel Hoha_b

Gabriel Hoha: “Sperăm ca în acest an să mai avem încă trei produse atestate, respectiv Brânzeturi de la Paşcani, Hidromel (băutură din miere de albine) de la Popricani şi Plăcinte din Iaşi. Dosarele sunt în lucru şi sperăm că astfel în anul 2020 vom ajunge la un număr de 21 de produse atestate tradiţional, deşi în judeţul Iaşi potenţialul este mult mai mare”.

Cofetăria de acasă_b
EXPOZIŢIE CU BUCATE ALESE

La evenimentul de prezentare publică a celor două produse de patiserie şi de înmânare oficială a atestatelor de produse tradiţionale soţilor Pănică au fost prezenţi şi unii dintre producătorii tradiţionali din judeţul Iaşi, care au realizat o expoziţie cu bucatele deja atestate, precum şi producători cu potenţial de înregistrare a produselor lor.
Potrivit informaţiilor transmise de DAJ Iaşi, din anul 2015 şi până în prezent, în ţara noastră au fost atestate 780 de produse din diverse domenii, iar în judeţul Iaşi sunt recunoscute 16 produse de la şapte producători.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 5/254 (ediţia 15-31 martie 2020)

Vizualizat: 1699 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?