Utilizarea clorului este destul de obişnuită în industria agro-alimentară, pentru spălarea produselor proaspete. Acum, însă, noi cercetări efectuate de Universitatea din Southampton indică faptul că această substanţă ar putea face nedetectabili agenţii patogeni alimentari.
Studiul a implicat o simulare de contaminare a frunzelor de spanac cu Listeria monocytogenes şi Salmonella enterica. Frunzele de spanac au fost pulverizate cu o soluţie de spălare pe bază de clor. Rezultatul a fost că o mare parte din bacterii nu au putut să formeze spori. În timp ce bacteriile au supravieţuit, expunerea la clor au făcut ca acestea să intre într-o stare cunoscută ca drept "viabilă dar nonculturabilă" (VBNC). Altfel spus, clorinarea nu a fost o metodă eficientă de distrugere a tuturor moleculelor de Listeria monocytogenes şi Salmonella enterica din produsele proaspete.
"Celulele VBNC nu pot fi detectate prin tehnici standard de cultură de laborator, ceea ce prezintă o problemă pentru industria alimentară şi a aprovizionării cu apă, care utilizează aceste tehnici pentru detectarea potenţialelor contaminări cu bolii", susţine Bill Keevil, autorul studiului, profesor şi şef al grupului de microbiologie la Universitatea din Southampton. Studiul a fost publicat în mBio, un jurnal ştiinţific aparţinând Societăţii Americane pentru Microbiologie.