Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ce sunt prebioticele şi ce rol au ele

Publicat: 03 august 2010 - 12:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Prebioticele sunt o categorie relativ nouă de aditivi furajeri, motiv pentru care voi încerca să lămuresc unele aspecte legate de întrebuinţarea lor. Prebioticele sunt substanţele care susţin sau favorizează dezvoltarea şi multiplicarea microorganismelor probiotice.

Click pe poza pentru galerie!

În această categorie se pot include substanţele acidifiante, care creează la nivel digestiv un pH favorabil dezvoltării microflorei şi oligozaharidele, care asigură substratul energetic pentru anumite genuri microbiene, de regulă a celor din categoria probioticelor.

Administrate separat sau concomitent cu folosirea unui probiotic, prebioticele creează în tractul intestinal condiţii de mediu (acizii) sau hrană (oligozaharidele). În acelaşi timp, prebioticele pot acţiona specific împotriva colonizării germenilor cu potenţial patogen (salmonele, clostridii, E. coli), la nivelul epiteliului pereţilor intestinali, determinând o stare de tranzit a acestora şi, în final, eliminarea lor din intestin odată cu componentele nedigerate.

 

Oligozaharidele

Pe lângă substratul nutritiv energetic necesar microflorei digestive, oligozaharidele contribuie şi la igienizarea tubului digestiv, prin aderarea la acestea a germenilor potenţiali patogeni, datorită receptorilor specifici pentru hidraţii de carbon; prin acest mecanism, germenii devin tranzitanţi şi se elimină într-o proporţie semnificativ mai mare din organism.

Oligozaharidele disponibile sunt: fructooligozaharidele (FOZ), alfa-glucooligozaharidele, beta-glucooligozaharidele şi alfa-galactooligozaharidele, care se pot obţine fie prin procedee de extracţie din plante sau (în principal) biotehnologic, prin sinteză enzimatică.

Pentru prebioticele cele mai utilizate, se recomandă doze care să asigure 0,1-0,2% GOZ şi 0,25-0,75% FOZ. Se apreciază că cele mai bune rezultate s-au obţinut la purcei şi iepuri, la care prebioticele asigură sporuri mai mari în greutate, reducerea consumurilor specifice şi îmbunătăţirea stării de sănătate, prin diminuarea numărului de germeni de Salmonella, E. coli sau Clostridium din intestin.

Relativ recent s-a demonstrat că manan-oligozaharidele, derivaţi din pereţii celulari ai drojdiilor, pot reduce colonizarea cu germeni patogeni (Salmonele, coliformi) a tractusului gastrointestinal.

Ca produse prebiotice în uz, se poate cita gama Bio-Mos (pe bază de manani), realizat de firma Alltech prin fermentarea unor zaharuri cu Saccharomyces cerevisiae, care se încorporează în cantităţi de 0,5-1 kg/t în NC destinate păsărilor (Avi-Mos) şi porcinelor (Por-Mos).

S-a demonstrat că preparatele Bio-Mos pot reţine bacteriile patogene de tipul Salmonella şi E. coli, deoarece acestea au la suprafaţa lor lectine ataşabile manozei. Legarea de aceste oligozaharide, şi nu de celulele epiteliale din intestinul subţire, asigură eliminarea acestor germeni odată cu fecalele.

S-a constatat, de asemenea, că gama de produse Bio-Mos determină şi stimularea sistemului imun, iar prin absorbţia micotoxinelor de tipul aflatoxinelor, se îmbunătăţeşte calitatea furajelor şi, implicit, starea de sănătate a animalelor.

 

Substanţele acidifiante

În scop acidifiant se pot utiliza atât acizii anorganici (acidul clorhidric, sulfuric, fosforic), cât mai ales cei organici: acidul lactic, propionic, citric, sorbic, formic. În prezent, acizii organici sunt obţinuţi în principal prin metode biotehnologice.

Prin efectul de inhibare a înmulţirii germenilor patogeni (ca Salmonella, Clostridium, Staphylococcus, Escherichia) şi de favorizare a multiplicării microorganismelor utile (lactobacili, bifidobacterii, drojdii), substanţele acidifiante se încadrează în categoria prebioticelor.

Pe lângă efectele de mai sus, acizii organici, prin acidifierea hranei şi a apei, mai determină:

• creşterea conservabilităţii şi a valorii nutritive a furajelor murate;
• palatabilizarea raţiilor furajere;
• îmbunătăţirea absorbţiei şi utilizării substanţelor minerale deoarece pot acţiona şi ca agenţi de chelatare;

• creşterea conversiei pepsinogenului în pepsină;
• favorizează scindarea unor nutrienţi (de exemplu, hidroliza amidonului necesită un pH de 6,5 iar scindarea dextrinei de către gluco-amilază un pH de 4,4).

 

Efectul administrării acidifianţilor

• la porcine, dintre numeroasele rezultate consemnate la această specie, se poate evidenţia: adăugarea acidifianţilor în apa de băut la purceii înţărcaţi, poate asigura îmbunătăţirea vitezei de creştere, a conversiei hranei şi reducerea numărului de E. coli în intestinul subţire.

Alte produse acidifiante destinate porcinelor, care pot fi citate, sunt: Digest-Acid-Plus, Acid-Way al firmei americane Cenzone, Biotronic al firmei austriece Biomin;

• la păsări, îndeosebi la broilerii de găină şi de curcă, acidifierea hranei sau a apei de băut determină reducerea mortalităţii, creşterea greutăţii la livrare şi reducerea consumului specific .

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 3(58)/2008

Vizualizat: 1376 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
care mai e pretul?
|
06. 28, 2011. Tuesday 01:54
Cu cat mai plateste Alltalk un profesor sa mai scrie un articol despre produsele lor?
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!