Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Caracteristicile laptelui de cea mai bună calitate

Publicat: 08 februarie 2012 - 14:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorul de vaci care produce lapte marfă pentru vânzare ştie, cu siguranţă, că el poate rămâne pe piaţă numai dacă va asigura în permanenţă şi constant un lapte de cea mai bună calitate. Prin urmare, calitatea laptelui trebuie să devină ţinta tuturor activităţilor zilnice din fermă

Click pe poza pentru galerie!

Ar trebui să ne întrebăm mereu ce este un lapte de calitate, care sunt elementele de bază cu ajutorul cărora îl putem defini şi, mai ales, cum îl putem produce.

Din aceste motive te voi întreba, fermierule, care dintre caracteristicile următoare conferă laptelui „statutul” de lapte de calitate superioară:

• Aspectul, consistenţa şi mirosul caracteristice laptelui normal?
• Stabilitatea în timp a laptelui, după ce a fost recoltat din uger?
• Conţinutul scăzut în bacterii şi celule somatice?
• Garanţia că din el se pot fabrica, prin prelucrare, produse lactate de calitate?

Dacă ai ales doar una, două sau trei din cele patru caracteristici precizate anterior ai făcut o mare greşeală, pentru că laptele cu adevărat de calitate este numai acela care îndeplineşte toate cele patru condiţii, la care se pot adăuga şi altele. Mai precis, eu îţi voi spune că un lapte de calitate superioară este numai acela care are culoarea, consistenţa şi savoarea unui lapte normal, fără miros de grajd sau de furaje însilozate, fără impurităţi organice şi pământoase, care conţine un număr mic de bacterii şi de celule somatice, este integru din punct de vedere al pH-ului, al conţinutului şi al stării de dispersie sau dizolvare a grăsimilor, proteinelor, vitaminelor şi elementelor minerale şi din care se pot obţine produse lactate şi lapte de consum de mare calitate.

 

Cerinţe: igienă şi multă pricepere

Am convingerea că laptele de calitate superioară se poate obţine de către orice fermier care asigură vacilor sale o alimentaţie corectă din punct de vedere al conţinutului de energie şi proteine, de vitamine şi minerale, care foloseşte cu pricepere tehnica de muls şi în condiţii de igienă corespunzătoare în ceea ce priveşte adăpostul, locul de odihnă al vacilor, ugerul, instrumentele, maşinile şi ustensilele pe care le foloseşte în procesul de recoltare a laptelui.

Nu în ultimul rând, un lapte de calitate superioară se va putea produce permanent în fermă numai dacă fermierul crescător de vaci va implementa în exploataţia sa, pe de o parte, un program concret de acţiuni care să permită un control strict al conţinutului de germeni din lapte, prin acţiuni tehnologice de pregătire şi de efectuare a procesului de recoltare şi de păstrare a laptelui muls şi, pe de altă parte, a unui program de menţinere sub control a apariţiei mamitelor, cu scopul de a reduce conţinutul laptelui în celule somatice.

Despre acţiunile acestor programe vom discuta în numerele viitoare ale revistei Ferma.

Vizualizat: 1474 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Hotarati-va cui va adresati!
|
02. 12, 2012. Sunday 09:45
Daca va adresati consumatorului de lapte, atunci articolul este departe de a fi un ghid merceologic. E la fel de neclar ca la inceput. Cititi doar antepenultimul paragraf "...program concret...bla bla". Daca se adreseaza fermierului e la fel de incomplet!
1.
0732688133
|
02. 11, 2012. Saturday 16:28
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii Brinkman - Let’s improve together
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?