Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Bucate-alese în concurs

Publicat: 09 iulie 2018 - 16:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Finala primei ediţii a concursului de bucate cu potenţial de atestare ca produse tradiţionale, concurs destinat elevilor şi studenţilor din zona de nord-est a ţării, sub genericul ”Identificare şi atestare de produse tradiţionale din Moldova”, s-a desfăşurat luna trecută, în “Sala de Marmură” a Facultăţii de Zootehnie din cadrul USAMV Iaşi.

 

Evenimentul a fost organizat de Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Iaşi şi Facultatea de Zootehnie Iaşi, cu susţinerea Grupului Safir Vaslui, Auchan City Iaşi, Carrefour Felicia şi a inginerului Bogdan Ignat.
Participarea la concurs a fost gratuită, competiţia desfăşurându-se în trei etape: înscrierea dosarului de concurs (în perioada 01 februarie - 15 martie 2018), selecţia dosarelor (16 martie - 23 martie) şi finala (24 martie).

Identificare şi atestare de produse tradiţionale din Moldova_b

Spiritul antreprenorial al tinerilor trebuie încurajat
Etapa finală a constat din prezentarea orală procesului de fabricare a fiecărui preparat (cu susţinere PPT, PPX sau videoclip), degustarea oficială şi jurizarea. ”Pentru o apreciere cât mai obiectivă a produselor, pentru fiecare secţiune, juriul a fost compus din 5 persoane care au fost nominalizate din cadrul Facultăţii de Zootehnie, al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, al sponsorilor, al presei de specialitate, precum şi din cadrul Ligii Studenţilor USAMV Iaşi. Câştigătorii au fost recompensaţi cu diplome şi premii speciale, concursul propunându-şi promovarea şi încurajarea consumului de produse alimentare româneşti realizate după reţete tradiţionale. Totul se înscrie în demersurile comune ale celor două instituţii organizatoare de a stimula spiritul antreprenorial al elevilor şi al studenţilor, prin valorificarea superioară a producţiilor agroalimentare obţinute în fermele de mărime mică şi medie din Moldova”, menţiona Gabriel Hoha, principal organizator al competiţiei culinare de la Iaşi.
”Prin acest eveniment deosebit ne convingem încă o dată de resursele extraordinare ale satului nostru românesc. Strămoşii noştri au ştiut să producă sănătos şi, iată, avem ce să moştenim. Acum, ne-a venit rândul să ne facem datoria şi să păstrăm tradiţia, iar acolo unde este nevoie, să o reînviem. A fost o competiţie în urma căreia toţi au avut de câştigat. În total, 26 de produse au ajuns în finală, din toate colţurile judeţului Iaşi, precum şi din Bacău. Fiecare concurent/echipă a spus povestea produsului, astfel încât să demonstreze faptul că reţeta a fost transmisă de la o generaţie la alta şi să rezulte legătura istorică a produsului tradiţional cu locul de producţie. Ce poate fi mai dătător de speranţă în reuşita demersului de a reînvia tradiţia culinară românească decât faptul că s-au putut vedea copii după documente care arătau că respectivul produs are o vechime de cel puţin 30 de ani?! Reafirm susţinerea deplină a unor astfel de manifestări, al căror efect poate fi inclusiv dorita sporire a veniturilor în mediul rural românesc, prin dezvoltarea unor asemenea mici afaceri, care, de fapt să se constituie în poli locali de creştere economică”, sublinia Mihai Amarandei, reprezentant oficial al MADR , inclusiv în Juriu, şi consilierul ministrului Petre Daea.
În viitoarele ediţii ale revistei vom prezenta atât povestea care a dat naştere concursului de bucate tradiţionale de la Iaşi, cât şi unele dintre reţetele străvechi, însoţite de mărturisirile celor care şi-au asumat misiunea de a le readuce în actualitate şi de a le transmite generaţiilor viitoare.

 

FELICITARI CASTIGATORILOR!
• Secţiunea preparate dulci:
Premiul I - produsul ”MorcoViaţă”, realizat de colectivul alcătuit din elevele Andra Andriucă, Mădălina Păduraru, Andreea Hriscu, Elena Haras, sub coordonarea profesorului Casiana Petrescu (Liceul Tehnologic Agricol Mihail Kogălniceanu, din comuna ieşeană Miroslava).
Premiul II -”Plăcintă tradiţională de la Zăpodia”, realizat de elevii Valentin Marian Păruş, Andrei Nicolae Coşerariu, sub coordonarea profesorului Nadia Ciuche, de la Colegiul ,,Grigore Antipa”, judeţul Bacău.
Premiul III - produsul ”Cozonac tradiţional de Fântânele”, realizat de elevii Maria Budeanu, Monica Hogoş, Cristian Cojocaru, sub coordonarea profesorului Maria Chelariu, de la {coala Profesională din localitatea Fântânele - Iaşi.
• Preparate pe bază de carne, lapte, peşte şi legume:
Premiul I - produsul ”Pastramă de oaie ca la Mitică”, realizat de studenţii Sandra Ciurilă, Bogdan Prună, Sergiu Vrânceanu, coordonat de Alexandru Usturoi, de la Facultatea de Zootehnie Iaşi.
Premiul II - ”Slănină de Mangaliţa din Valea lui Bogdan”, realizat de către studentul-fermier Bogdan Beceru, coordonat de Alexandru Usturoi.
Premiul III -”Pastă fiţoasă din peşte”, realizat de colectivul alcătuit din studentele Andreea {erban şi Cipriana Cuciureanu, coordonat de C.E. Nistor, de la Facultatea de Zootehnie Iaşi.

 

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/212 (ediţia 15-30 aprilie 2018)

 

Vizualizat: 128 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?