Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Bananele sunt cel mai păguboase deşeuri alimentare

Publicat: 16 ianuarie 2018 - 13:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Potrivit unui studiu privind deşeurile alimentare, finalizat recent de o echipă de cercetători de la Universitatea Karlstad din Suedia, bananele sunt cele mai risipite produse din supermarketuri.

banane_bCercetătorii au măsurat deşeurile alimentare din trei supermarketuri şi au alcătuit un top al celor mai păguboase produse, în funcţie de trei factori: cantitatea din fiecare tip de fructe sau legume care a fost aruncată, impactul asupra mediului al acestor deşeuri şi pierderea financiară pentru magazine.

Concluzia este că aproape jumătate din pierderile alimentare fac referire la şapte produse: banane, mere, roşii, salată verde, ardei dulci, pere şi struguri. Deşeurile care au avut cele mai mari consecinţe economice pentru magazine au fost salata şi ierburile proaspete.

Anul trecut, o altă ţară scandinavă, Norvegia şi-a propus ca obiectiv reducerea la jumătate a deşeurilor de alimente până în anul 2030. Autorităţile de la Oslo au anunţat mai multe iniţiative care să contribuie la îndeplinirea acestei ţinte, inclusiv programe de colectare a alimentelor care să fie distribuite gratuit de organizaţiile caritabile, dar şi o abordare diferită privind termenele de garanţie, urmând a se renunţa la sintagma "a se consuma înainte de" în favoarea celei "de consumat de preferinţă până la".

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, aproximativ o treime din produsele alimentare sunt risipite în întreaga lume. În ţările dezvoltate, circa 40% din deşeurile alimentare se produc la nivel de vânzare cu amănuntul şi de consum. La nivel de retail, cantităţi mari de alimente sunt irosite din cauza standardelor de calitate care de cele mai multe ori exagerează în privinţa aspectului.

Vizualizat: 744 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?