Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

ATENŢIE LA CE MÂNCĂM! 8 sfaturi la cumpărarea cărnii de miel şi de ied

Publicat: 10 mai 2022 - 11:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Carnea de miel și de ied nu este agreată de toți consumatorii pentru că are un miros specific, însă, dacă este procesată și preparată corespunzător, preparatele rezultate sunt foarte gustoase, hrănitoare și sănătoase.

 

1. Grăsimea dă gustul cărnii!


Mirosul și gustul sunt date de compoziția grăsimii care, la rândul ei, este determinată genetic. Acesta este motivul pentru care carnea provenită de la unele rase de ovine are gust şi miros diferit comparativ cu alte rase. Ați fi surprinși să cumpărăți carne de miel și să constatați că gustul este total diferit față de cel pe care îl știți deja.

 

2. Randamentul la sacrificare


De multe ori, din cauza puterii slabe de cumpărare, cumpărăm carcase de 4-5 kg greutate. Este bine de ştiut că randamentul la sacrificare la miei și iezi este de 50-55%, în funcție de rasă și direcția de specializare.

Tineretul din rasele specializate pentru carne furnizează carcase mai grele comparativ cu rasele rustice și cele specializate pentru lapte. De exemplu, dacă vom cumpăra o carcasă de 5 kg, înseamnă că mielul sau iedul viu a avut aproximativ 10 kg. Problema cu carcasele provenite de la mieii sau iezii prea tineri este că, de cele mai multe ori, provoacă indigestii consumatorului din cauza conținutului ridicat în colagen și a proteinei insuficient maturate. Sfatul este să cumpărați, după posibilități, o bucată dintr-o carcasă mai mare și să evitați carcasele mai mici de 10 kg. Sărbătorile or să fie mai liniștite și cei de la urgențe vor avea mai puțin de lucru!

carne miel-ied 1_b 

3. Carnea trebuie să fie fragedă


Când cumpărați carne, trebuie să aveți în vedere că aceasta ar trebui să fie foarte fragedă, suculentă și aromată. Carnea nu trebuie să fie prea uscată sau prea umedă și să nu aibă stropi de sânge pe ea. De asemenea, pe suprafața acesteia nu trebuie să se observe vânătăi, decolorări iar oasele să nu fie sfărâmate.

Vânătăile apar de obicei când animalul viu este manevrat brutal înainte de sacrificare. Cei neavizați ridică mielul sau iedul prin prinderea de blană, de pe linia superioară a corpului, ceea ce provoacă ruperea vaselor de sânge și formarea de hematoame vizibile după jupuire. Această zonă nu este prea apetisantă când o vedem vânătă în farfurie.

 

4. Ce culoare are carnea?


Culoarea naturală a cărnii de miel și ied trebuie să fie roșu aprins. Doar la păsări culoarea este albă sau galbenă datorită grăsimii de acoperire. Carnea care nu este proaspată va avea o culoare maro  sau gri, din cauza distrugerii parțiale a pigmentului de carne roșie.

 

5. Mirosul cărnii proaspete


Mirosul cărnii proaspete este ușor acid. Orice miroase a rânced trebuie evitat complet. Deci, nu uitați să atingeți și să mirosiți carnea înainte de a o cumpăra.

Carnea proaspătă nu va fi nici prea moale, nici prea tare. O puteți testa prin apăsare cu degetul. Deformarea din zona presată ar trebui să revină la forma inițială. Dacă nu se întâmplă acest lucru sau carnea este prea fermă, cu siguranță a stat pe raft destul de mult timp.

 

6. Ce alegem dintr-o carcasă?


Care bucăți dintr-o carcasă sunt “mai bune”?. Carnea bună provine din regiunile de pe linia superioară, coaste, crupă, membre posterioare (jigou) și membre anterioare (spată).

 

7. Să fie carne cu sau fără os?

 

Aceasta este o preferință personală a fiecărui consumator. Carnea cu os poate fi gătită mai repede având în vedere că osul este un bun conductor de căldură și ajută la răspândirea acesteia uniform în timpul gătitului. După unii bucătari, carnea cu os are o aromă mai bună și mai intensă. E suficient să ne gândim la o ciorbă sau la un grătar din coaste și nu vom ezita să facem alegerea. Putem aminti și faptul că porționarea cărnii cu os se face mai ușor și este mai ieftină. Pe de altă, parte osul nu este consumat. Carnea fără os este mai scumpă, dar nu ne mai chinuim să o desprindem de pe oase. 

 

8. Atenţie la depozitarea cărnii


Cumpărați carne de miel sau ied sacrificat pe loc sau de la magazinele dotate cu frigidere. Nu cumpărați niciodată carnea care este învelită în hârtie și depozitată necorespunzător. Carnea trebuie păstrată întotdeauna la frigider și transportată în materiale de ambalare rezistente la vapori și bune izolatoare la căldură.

miel de carne_b

CONSUMAŢI CARNE DE OVINĂ!

Consumul de preparate din carne de ied și miel îmbunătățește metabolismul și starea generală a corpului și are un efect pozitiv asupra sănătății pentru că este bogată în vitaminele A, E, B, H și PP și în acizi grași, în special nesaturați (omega 3, omega 9). În comparație cu carnea de porc și vită, conține o cantitate minimă de colesterol dăunător (HDL). Este bogată în calciu, fier, magneziu și nu conține carbohidrați.

MIEL SAU IED? CE ALEGEŢI?

Cel mai adesea, carnea de capră se găsește în mâncărurile tradiționale asiatice și africane. Acest lucru se datorează efectivelor mari de capre care rezistă condițiilor de secetă din aceste regiuni. Înschimb, în Europa și America, carnea de miel îngrășat provenit de la rasele de ovine specializate pentru carne este considerată o delicateasă, fiind vândută la prețuri ridicate.

Vă recomandăm ca la achiziția de carcase de miel sau ied din piață sau chiar din supermarket să cumpărați carne maturată!

 

un articol de

SORIN-OCTAVIAN VOIA

USAMVB Timişoara

Vizualizat: 1183 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?