Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

APRIL pune umărul la îmbunătăţirea calităţii laptelui

Publicat: 21 ianuarie 2010 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL) a demarat, luna trecută, o serie de seminarii, având ca temă centrală îmbunătăţirea calităţii laptelui materie primă.

Click pe poza pentru galerie!

Seminariile s-au organizat în cadrul proiectului „Programul de eficientizare a controlului calităţii laptelui materie primă în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de siguranţă alimentară", implementat de APRIL şi finanţat de Banca Mondială şi de Ministerul Agriculturii.

Proiectul a debutat în aprilie 2008 şi se va încheia în luna martie a anului viitor, în tot acest interval având loc, periodic, acţiuni de informare şi de consultanţă acordată femierilor, urmate de efectuarea a peste şase mii de analize de calitate a laptelui.

Urmărim ca, în afară de sporirea cantităţii de lapte care să fie conform standardelor europeane, fermierii se fie conştienţi de faptul că fără o măsurare atentă şi permanentă a nivelului parametrilor de celule somatice şi de germeni nu pot beneficia de un plus economic din activitatea de creştere a vacilor pentru lapte”, ne-a precizat Valentin Blănaru, director general al APRIL.

Proiectul se adresează fermierilor care deţin între 10 şi 50 vaci în lactaţie, dar şi specialiştilor şi tehnicienilor din cadrul unităţilor de procesare a laptelui. „Considerăm că exploataţiile cu 10-50 vaci reprezintă nucleul mediu de la care o fermă este rentabilă economic şi că de la acest număr de vaci în sus, acestea se pot dezvolta, astfel încât să existe pe termen lung materie primă suficientă şi de calitate la noi în ţară.

Un public ţintă secundar îl reprezintă procesatorii, conform lanţului de producţie, care beneficiază de efectele indirecte ale proiectului prin faptul că fermierii pe care îi vizăm livrează laptele către procesatori membri APRIL”, a adăugat Valentin Blănaru.

Primele întâlniri au avut succes

În luna noiembrie au fost efectuate primele seminarii de specialitate din cadrul proiectului, în total fiind programate unsprezece. Primul, susţinut la Cluj-Napoca, a vizat procesatorii şi s-a axat pe discutarea condiţiilor de igienă a laptelui, care trebuie să fie aplicate de aceştia.

Ulterior, s-au desfăşurat alte trei seminarii, dedicate producătorilor de lapte: unul în localitatea Tiur, judeţul Alba, altul la Bixad, judeţul Covasna, şi ultimul la Criţ, judeţul Braşov.

Participanţii au purtat discuţii pe teme precum: sănătatea ugerului şi a vacii, condiţii de producţie şi de păstrare a laptelui la standarde europene, igiena grajdului, a animalelor şi a personalului din fermă, instrumente de muls mecanic şi de răcire a laptelui. Partea practică a cuprins demonstraţii de întreţinere a animalelor, folosind anumite produse, sau de efectuare a unui test rapid de antibiotice.

Am fost plăcut surprins de intersul fermierilor şi de numărul mare al participanţilor, în medie, 40 de fermieri pentru fiecare seminar. Judeţele acoprite au fost Alba, Braşov, Buzău, Mureş, Harghita, Covasna şi Cluj”, ne-a mai spus Blănaru.

Vizualizat: 611 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?