Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Analiza calităţii laptelui

Publicat: 29 martie 2010 - 12:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Laptele de calitate sau “laptele curat”, este un aliment superior. Ingredientele naturale ale acestuia (proteine, grăsime, lactoză - zahărul din lapte, sărurile minerale şi vitaminele) trebuie se aibă concentraţii normale, iar laptele să-şi păstreze proprietăţile şi să aibă gust şi miros specifice.

Click pe poza pentru galerie!

Calitatea laptelui poate fi măsurată cu ajutorul unor metode speciale de analiză, printre care şi stabilirea Numărul Total de Germeni (NTG) şi a Numărului Total de Celule Somatice (NTC). Să le luăm pe rând.

Respectarea regulilor de igienă

Prin NTG se poate stabili nu doar în ce condiţii de igienă a fost muls laptele, cum se dezinfectează şi se păstrează aparatul şi echipamentele de muls între două mulsori, dar şi cum se tratează laptele după ce a fost muls.

Un număr prea mare de germeni (peste 100.000 germeni/ml lapte) indică, în primul rând, faptul că echipamentele de muls şi instalaţiile pentru răcirea sau păstrarea laptelui după muls (paharalele şi ciorapii de muls, furtunurile, recipientele de colectare) nu au fost spălate, curăţate şi dezinfectate suficient de bine.

Dacă între două mulsori rămân urme de lapte sau de grăsime pe suprafaţa acestora, bacteriile lactice, pentru care laptele este un mediu prielnic, chiar şi atunci când se găsesc în număr mic, se dezvoltă viguros.

Aici găsesc hrană din abundenţă, căldură şi umiditate, care constituie condiţii foarte bune pentru înmulţire. Din această cauză, la următoarea mulsoare, acestea vor contamina laptele proaspăt.

Dacă acest proces se repetă de mai multe ori, chiar şi laptele păstrat, după muls, în tancul de răcire, la temperatura corectă (4-5oC), va depăşi încărcătura normală de germeni şi va fi necorespunzător din punct de vedere al calităţii.

Însă, oricât de bine am spăla şi dezinfecta echipamentele de muls şi sfârcurile, bacteriile tot ajung în laptele colectat în tancul de răcire, motiv pentru care trebuie adus la temperatura corespunzătoare într-un timp determinat (la 10oC în prima oră după muls şi la 5oC după două ore de la muls), altfel bacteriile lactice vor avea toate condiţiile necesare pentru a se înmulţi şi în consecinţă numărul total de germeni va depăşi limitele prevăzute de standard pentru un lapte de calitate.

Dacă s-a respectat în mod corespunzător igiena ustensilelor de muls şi răcirea laptelui, dar la analiză se va găsi totuşi un număr mai mare de germeni, atunci nu ne mai rămâne decât să presupunem că aceştia provin din defecţiuni ale aparatelor de muls.

NTC indică existenţa unei infecţii

Numărul de celule somatice este un alt indicator sintetic şi indirect al calităţii laptelui. Un nivel crescut al celulelor somatice peste cel indicat de standard (peste 600.000/ml lapte muls) sugerează că ugerul din care a fost muls laptele supus analizei este bolnav.

Un număr prea mare de celule somatice în laptele din tancul de colectare înseamnă că unul, sau mai multe, dintre sferturile ugerului vacilor mulse este inflamat din cauza unei infecţii cu germeni contagioşi sau cu germeni proveniţi din mediul înconjurător.

Prin urmare, putem presupune că în fermă există vaci afectate de mamită contagioasă sau de mamită ambientală, cauzată de germeni contagioşi patogeni (Streptococcus agalactiae, Staphylococcus aureus  sau de germeni care se găsesc în adăpostul animalelor B. coliformi, Streptococi, Klebsiella).

Întrucât standardele de calitate nu admit consumul sau utilizarea laptelui mastitic în prelucrarea produselor, este absolut necesar să aflaţi care dintre vacile din fermă suferă de mamită clinică sau subclinică, pentru a fi supusă de urgenţă tratamentului.

În cazul în care numărul de celule somatice este mai mare decat limita admisă, fermierul va pierde bani mulţi din cauza costului medicamentelor şi a serviciilor veterinare, care-i vor diminua rentabilitatea întreprinderii. De aceea cel mai înţelept lucru este ca el să prevină astfel de situaţii.


Despre metodele de prevenire a infecţiilor ugerului vom discuta în numerele viitoare ale revistei.

Vizualizat: 2805 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?