Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ambalajul care elimină listeria

Publicat: 31 decembrie 2019 - 11:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

O echipă de cercetători spanioli a dezvoltat primul aditiv pentru ambalajele alimentare care are capacitatea de a elimina Listeria monocytogenes, bacteria care provoacă listerioza şi este responsabilă de decesul multor persoane la nivel mondial.

Listeria-ambalaj_bNoul aditiv a fost creat de compania Encapsulae şi Consiliul Spaniol pentru Cercetări Ştiinţifice (CSIC), iar testele care au fost efectuate "in vitro" au arătat că acesta reduce populaţia de bacterii într-un mod drastic. Astfel, într-un interval de numai 24 de ore s-a ajuns de la 100.000 de unităţi formatoare la zero. Conform CSIC, doza capabilă să infecteze este cea care este mai mare de 100.000 de unităţi per porţie ingerată.

Aditivul minune care intră în componenţa recipientelor de plastic generează o suprafaţă de contact ce împiedică dezvoltarea bacteriilor de tip Listeria monocytogenes. Aşadar, un simplu recipient din plastic creşte siguranţa alimentară şi previne infecţiile grave cauzate de această bacterie.

În cele mai multe cazuri, listerioza nu provoacă moartea, însă în cazul grupurilor sensibile, cum ar fi persoanele în vârstă sau făturile, rata mortallităţii poate ajunge până 70 la sută. Anul trecut, România s-a numărat printre ţările afectate de scandalul alimentelor congelate infestate, în mijlocul căruia s-a aflat compania Greenyard.

O bacterie foarte rezistentă

Listeriile sunt bacterii foarte rezistente la diferite condiţii, cum ar fi aciditatea şi temperaturile scăzute şi chiar au capacitatea de a se dezvolta la temperaturi de răcire între 2° C şi 4° C, ceea ce face ca acestea să fie răspândite în soluri, plante, materii fecale, canalizare şi apă. Principala cale de transmitere pentru oameni este consumul de alimente contaminate, cum ar fi produse de carne gata de consum, cârnaţi sau pateuri fierte, peşte afumat, produse lactate făcute cu lapte crud şi salate preparate.

Multe alimente gata de consum includ în procesul lor de producţie o fază care elimină listeria, cum ar fi gătitul sau coacerea, dar care pot fi contaminate în ambalaje finale sau manipulare în timpul comercializării.

Noul produs inovator care acţionează împotriva listeriei este acum disponibil pentru uz comercial şi poate fi utilizat în producţia a peste 50 de milioane de recipiente alimentare, respectând standardele de conformitate impuse de Uniunea Europeană.

Vizualizat: 718 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?