Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Alimentaţia tineretului suin

Publicat: 24 martie 2010 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

 Următoarea categorie, după purceii sugari, este categoria „tineret suin”. În această categorie intră purceii de la înţărcare până la 25-30 kg.

Click pe poza pentru galerie!

Înţărcarea reprezintă un moment stresant pentru purcel, datorită trecerii de la regimul lactat, la cel în care se hrăneşte numai cu furaje uscate. Cea mai practicată metodă de înţărcare pentru sistemul semiintensiv este la vârsta de cinci săptămâni. Aceasta permite o economie cu furajarea scroafelor de până la 30%, iar ciclul reproductiv al acestora poate fi de 2,15, datorită scurtării perioadei de lactaţie.

Este necesară obişnuirea cu furaje nelactate cât mai de timpuriu, chiar de la vârsta de 7-8 zile, stimulându-se astfel dezvoltarea echipamentului gastric la purcel.
Premergător înţărcării se reduce cantitatea de furaj administrată scroafei în vederea reducerii producţiei de lapte a acesteia.

În perioada de înţărcare, purceilor li se aplică o hrănire restrictivă, cantitatea de furaj administrată corelându-se cu greutatea purceilor. Astfel, după o schemă de hrănire restricţionată, în ziua înţărcării nu se administrează furaj, în următoarele trei zile purceilor de 8-10 Kg li se asigură 250 g NC, cantitate care creşte din trei în trei zile cu câte 50 g ajungându-se după 11 zile ( la 47 zile ), la un consum de 400 g NC.

În continuare, acelaşi furaj combinat se administrează la discreţie încă 7-12 zile, după care se face trecerea treptată la nutreţ combinat de tip starter. Dacă în această perioadă apar tulburări digestive, după o zi de post se reia schema prezentată.

În momentul înţărcării, se recomandă scoaterea scroafei, purceii rămânând în aceeaşi boxă încă o perioadă de cca 15 zile.

 

Structura furajului

Cerinţele acestei categorii pot fi satisfăcute printr-un furaj combinat de tip starter, care să asigure: 3100-3200 Kcal EM/Kg, 18% PB, 0,75% lizină, 0,56% metionină şi cistină, 0,7% Ca, 0,5% P şi maxim 4% celuloză.

În structura furajului combinat pot participa: porumb 40-50%, orz, ovăz, grâu furajer 10-20%, tărâţe 5-10%, şroturi de floarea soarelui şi soia 15-20%, furaje de origine animală şi microorganică (făină de peşte, drojdii furajere) 8-10%, zer praf 3-4%, grăsimi 1,5-4%. Partea minerală este asigurată de carbonatul de calciu 1-1,5%, fosfaţi 0,5-1%, sare 0,5% şi premix vitamino-mineral 1%.

La fel ca şi în cazul purceilor sugari, şi în cazul tineretului suin, cei care dispun de cereale în gospodărie dar nu au celelalte componente, îşi pot face un furaj combinat pe bază de cereale şi concentrat proteino-vitamino-mineral. Acest concentrat PVM poate fi cumpărat de la firmele care produc sau din farmacii veterinare.

Condiţia este ca atunci când cumpăraţi concentratul să specificaţi vânzătorului categoria de animale pentru care se administrează. Concentratul PVM intră în structura amestecului în proporţie de 40%, iar porumbul 60%. În cazul tineretului suin este nevoie de un nivel proteic al concentratului PVM de cca 30%.

Consumul de furaje oscilează foarte mult, în funcţie de evoluţia greutăţii corporale, fiind apreciat la cca 5% din masa corporală (0,7-1,5 Kg).

Alimentaţia practicată urmăreşte obţinerea unor sporuri de 300-400 g, cu consumuri specifice de 2,5-3 Kg NC/Kg spor.

În sistem gospodăresc, pot fi folosite şi alte categorii furajere, în funcţie de sezon, lucernă masă verde, sfeclă, morcovi, cartofi în cantităţi de 0,5-1 Kg/cap/zi.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 2(46)/2007

Vizualizat: 4810 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?