Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cum să hrănim corect broilerii de curcă

Publicat: 20 aprilie 2010 - 12:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

În perioada sărbătorilor şi mă refer îndeosebi la Anul Nou, am stat de vorbă cu mai multe persoane care spuneau că vor găti carne de curcan pentru că aşa este tradiţia.

Click pe poza pentru galerie!

Aşa este tradiţia era unul din motive iar altul faptul că este o carne dietetică şi foarte gustoasă cunoscut fiind faptul că în curcan sunt şapte feluri de carne. Caracteristic cărnii de curcă este conţinutul scăzut în grăsime, comparativ cu carnea altor păsări, în carcasă proporţia de piept este ridicată, ceea ce măreşte valoarea comercială a cărnii de curcă.

De asemenea, discuţiile le-am avut cu persoane care locuiau la casă şi care îşi propuneau ca din primăvară să înceapă să crească pui de curcă atât pentru familiile lor cât şi pentru vânzare.

Pe piaţa românească au apărut rase de curcani de tip greu caracterizate printr-o creştere rapidă şi o greutate mare la sacrificare. Cei care doresc, pot să-şi cumpere broileri de curcă, dar îi sfătuim să aibă grijă cum îi furajează pentru că sunt sensibili şi necesită o furajare corespunzătoare vârstei pentru a-şi exterioriza potenţialul lor productiv şi mă refer la sporul în greutate.

Astfel în creşterea broilerilor de curcă se parcurg mai multe perioade şi anume:

 

Perioada întâi - de la ecloziune la 4 săptămâni

În această perioadă este nevoie de un furaj care să asigure 2800 kcal energie metabolizabilă, 28% PB 1,6% lizină, 0,55% metionină, 1,2% Ca, 0,7% P. Un astfel de furaj se obţine din următoarele componente: porumb 34%, orz 10%, şrot de soia 41%, şrot de floarea soarelui 7%, făină de peşte 5%, sare 0,2%, carbonat de calciu 1%, fosfat monosodic 0,8%, premix vitamino-mineral 1%.

 

Perioada a doua - de la 4 la 8 săptămâni

Broilerii de curcă trebuie furajaţi cu un nutreţ combinat având următoarele caracteristici: 2900 kcal energie metabolizabilă, 26% proteină brută, 1,5% lizină, 0,45% metionină, 1% Ca, 0,6% P.
Un astfel de furaj se poate obţine din următoarele componente: porumb 40%, orz 10%, 35% şrot de soia, 7% şrot de floarea soarelui, 5% făină de peşte, sare 0,2%, carbonat de calciu 1%, fosfat monosodic 0,8%, premix vitamino-mineral 1%.

 

Perioada a treia - de la 8 la 12 săptămâni

În această perioadă, puii de curcă se hrănesc cu un furaj combinat având următoarele caracteristici: 3000 kcal energie metabolizabilă, 22% proteină brută, 1,3% lizină, 0,40% metionină, 0,85% Ca, 0,42% P.
Un astfel de furaj se poate obţine din următoarele componente: porumb 51%, orz 10%, 24% şrot de soia, 7% şrot de floarea soarelui, 5% făină de peşte, sare 0,2%, carbonat de calciu 1%, fosfat monosodic 0,8%, premix vitamino-mineral 1%.

 

Perioada a patra - de la 12 la 16 săptămâni

Broilerii trebuie să se furajeze cu un furaj combinat având următoarele caracteristici: 3100 kcal energie metabolizabilă, 19% proteină brută, 1% lizină, 0,35% metionină, 0,75% Ca, 0,38 % P.
Un astfel de furaj se poate obţine din următoarele componente: porumb 57%, orz 10%, 20% şrot de soia, 7% şrot de floarea soarelui, 2% făină de peşte, grăsime 1% sare 0,2%, carbonat de calciu 1%, fosfat monosodic 0,8%, premix vitamino-mineral 1%.

În cazul prelungirii perioadei de creştere peste 16 săptămâni furajul care se administrează trebuie să asigure 3200 kcal energie metabolizabilă, 16,5% PB, 0,8% lizină, 0,25% metionină, 0,65% Ca şi 0,32% P disponibil.

Acest furaj combinat se obţine din următoarele componente şi în următoarele proporţii de participare: porumb 62,5%, orz 10%, şrot de soia 13%, şrot de floarea soarelui 7%, făină de peşte 2%, grăsime 2,5%, sare 0,2%, carbonat de calciu 15, fosfat monosodic 0,8%, premix vitamino-mineral 1%.

Dacă doriţi să creşteţi puii de curcă până la 24 de săptămâni trebuie să ştiţi că ei pot atinge greutăţi de peste 20 kg masculii şi 14 kg femelele.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1(33)/2005 

Vizualizat: 13126 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
rentabilitate
|
06. 19, 2013. Wednesday 22:50
Vreau sa ma apuc si eu de crescut curcani si as vrea sa stiu daca e bine sa le prepar singur hrana sau mai bine sa o procur de la un producator.Va multumesc
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?