Pensiunea CASA BUNICULUI din Baia de Fier are o poveste frumoasă, de familie de păstori, de la poalele munţilor. Un loc care vă aduce trecutul şi prezentul într-o adevărată agropensiune, în care poţi să dormi atât ca în secolul al IX-lea, cât şi ca în secolul al XXI-lea.
Gazda noastră este Elena Panduru. Puţin emoţionată, la început, de prezenţa camerei de filmat, pe măsură ce discuţia se leagă, se ţese şi firul poveştii. Am petrecut împreună o după-amiază frumoasă de sfârşit de iunie, la “Casa bunicului”, un loc pe care nu ai cum să nu îl simţi familiar, aproape de inimă...
Nicoleta Dragomir: Cum aţi ajuns să păstraţi casa cea veche, să o renovaţi şi să faceţi din ea un loc pentru turiştii care caută tradiţiile locului?
Elena Panduru: În amintirea bunicilor noştri am renovat căsuţa, să fie aproape de sufletul nostru, pentru copiii noştri, pentru generaţia care vine, să nu uităm fiecare de unde am plecat. Eu sunt vâlceancă de la Milostea, primul sat cum treci din Gorj în Vâlcea. Eu şi soţul meu ne-am întors în Baia de Fier de la Bucureşti, în anul 2000 şi am început să renovăm căsuţa bătrânească a bunicilor lui şi de aici a pornit toată povestea. În 2009 a fost gata şi de atunci am pus-o în funcţiune, cu rol turistic. Însă iniţial am vrut să o modernizăm, să facem căsuţă pentru noi, dar meşterul, care era din Baia de Fier, ne-a spus: “Măi copii măi, da’ voi chiar vreţi să stricaţi aşa bunătate de casă? Nu mai e niciuna în Baia de Fier aşa, puneţi mâna şi renovaţi-o şi păstraţi-o aşa cum e!”. Şi aşa am făcut. Toate lucruşoarele dinăuntru sunt de pe vremea bunicilor soţului, nu avem nimic adus din altă parte, decât ce am găsit în casă.
N.D.: Cum reacţionează turiştii care calcă pragul “Casei bunicului”?
Elena Panduru: Să ştiţi că am avut numai persoane care asta au căutat. Au vrut neapărat să vină într-o casă care să le aducă aminte de locul din care au plecat, iar eu mă bucur, pentru că nu vin cu ideea de a găsi ceva ca la oraş. Noi am adus condiţii de oraş ca utilităţi, dar casa a rămas aceeaşi, cu duşumele din lemn, geamuri de lemn, uşile la fel; pături din lână, cum erau pe vremuri...
N.D.: V-aţi extins, aţi construit şi o casă nouă...
Elena Panduru: Da, am construit şi o pensiune nouă pentru că sperăm că vom avea, ca şi până acum, turişti care să ne calce pragul, şi pentru căsuţa veche, dar şi pentru cea nouă. Aceasta din urmă este făcută pe fonduri europene, am reuşit să punem la punct toate detaliile ca să putem porni la drum cu ea în vara aceasta.
N.D.: Şi pentru că mi-aţi spus că îi aşteptaţi pe turişti şi cu bucate tradiţionale, ce le pregătiţi de obicei?
Elena Panduru: Noi servim numai mâncare ce se face în zona noastră: ciorbiţă de porc, de pasăre, de vită, un tocan de oaie neapărat că doar suntem la Baia de Fier, o mămăliguţă cu brânză... nu ne abatem deloc de la tradiţie.
Mesajul familiei Panduru pentru turişti este acela de a veni să vadă cum trăieşte, autentic, o familie din Baia de Fier şi, foarte important, să nu uităm de unde am plecat.
CASA BUNICULUI o găsiţi la nr. 781 în Baia de Fier. Elena şi Ion, împreună cu cei doi fii, Darius şi David, vă aşteaptă cu braţele deschise şi cu masa plină cu bunătăţi!
Un articol publicat în revista Ferma nr. 14/219 (ediţia 15-31 august 2018)