Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Turist la CASA BUNICULUI, în BAIA DE FIER

Publicat: 08 septembrie 2018 - 00:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pensiunea CASA BUNICULUI din Baia de Fier are o poveste frumoasă, de familie de păstori, de la poalele munţilor. Un loc care vă aduce trecutul şi prezentul într-o adevărată agropensiune, în care poţi să dormi atât ca în secolul al IX-lea, cât şi ca în secolul al XXI-lea.

Gazda noastră este Elena Panduru. Puţin emoţionată, la început, de prezenţa camerei de filmat, pe măsură ce discuţia se leagă, se ţese şi firul poveştii. Am petrecut împreună o după-amiază frumoasă de sfârşit de iunie, la “Casa bunicului”, un loc pe care nu ai cum să nu îl simţi familiar, aproape de inimă...

Pensiunea CASA BUNICULUI din Baia de Fier_b

Nicoleta Dragomir: Cum aţi ajuns să păstraţi casa cea veche, să o renovaţi şi să faceţi din ea un loc pentru turiştii care caută tradiţiile locului?
Elena Panduru: În amintirea bunicilor noştri am renovat căsuţa, să fie aproape de sufletul nostru, pentru copiii noştri, pentru generaţia care vine, să nu uităm fiecare de unde am plecat. Eu sunt vâlceancă de la Milostea, primul sat cum treci din Gorj în Vâlcea. Eu şi soţul meu ne-am întors în Baia de Fier de la Bucureşti, în anul 2000 şi am început să renovăm căsuţa bătrânească a bunicilor lui şi de aici a pornit toată povestea. În 2009 a fost gata şi de atunci am pus-o în funcţiune, cu rol turistic. Însă iniţial am vrut să o modernizăm, să facem căsuţă pentru noi, dar meşterul, care era din Baia de Fier, ne-a spus: “Măi copii măi, da’ voi chiar vreţi să stricaţi aşa bunătate de casă? Nu mai e niciuna în Baia de Fier aşa, puneţi mâna şi renovaţi-o şi păstraţi-o aşa cum e!”. Şi aşa am făcut. Toate lucruşoarele dinăuntru sunt de pe vremea bunicilor soţului, nu avem nimic adus din altă parte, decât ce am găsit în casă.

Pensiunea CASA BUNICULUI din Baia de Fier_b

N.D.: Cum reacţionează turiştii care calcă pragul “Casei bunicului”?
Elena Panduru: Să ştiţi că am avut numai persoane care asta au căutat. Au vrut neapărat să vină într-o casă care să le aducă aminte de locul din care au plecat, iar eu mă bucur, pentru că nu vin cu ideea de a găsi ceva ca la oraş. Noi am adus condiţii de oraş ca utilităţi, dar casa a rămas aceeaşi, cu duşumele din lemn, geamuri de lemn, uşile la fel; pături din lână, cum erau pe vremuri...

Pensiunea CASA BUNICULUI din Baia de Fier_b

N.D.: V-aţi extins, aţi construit şi o casă nouă...
Elena Panduru: Da, am construit şi o pensiune nouă pentru că sperăm că vom avea, ca şi până acum, turişti care să ne calce pragul, şi pentru căsuţa veche, dar şi pentru cea nouă. Aceasta din urmă este făcută pe fonduri europene, am reuşit să punem la punct toate detaliile ca să putem porni la drum cu ea în vara aceasta.

Pensiunea CASA BUNICULUI din Baia de Fier_b

N.D.: Şi pentru că mi-aţi spus că îi aşteptaţi pe turişti şi cu bucate tradiţionale, ce le pregătiţi de obicei?
Elena Panduru: Noi servim numai mâncare ce se face în zona noastră: ciorbiţă de porc, de pasăre, de vită, un tocan de oaie neapărat că doar suntem la Baia de Fier, o mămăliguţă cu brânză... nu ne abatem deloc de la tradiţie.

Pensiunea CASA BUNICULUI din Baia de Fier_b

Mesajul familiei Panduru pentru turişti este acela de a veni să vadă cum trăieşte, autentic, o familie din Baia de Fier şi, foarte important, să nu uităm de unde am plecat.

Pensiunea CASA BUNICULUI din Baia de Fier_b


CASA BUNICULUI o găsiţi la nr. 781 în Baia de Fier. Elena şi Ion, împreună cu cei doi fii, Darius şi David, vă aşteaptă cu braţele deschise şi cu masa plină cu bunătăţi!

Pensiunea CASA BUNICULUI din Baia de Fier_b

 Pensiunea CASA BUNICULUI din Baia de Fier_b

Pensiunea CASA BUNICULUI din Baia de Fier_b

Pensiunea CASA BUNICULUI din Baia de Fier_b
Un articol publicat în revista Ferma nr. 14/219 (ediţia 15-31 august 2018)

Viitor pentru sate_b

Vizualizat: 2800 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!