Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

TELEMEAUA de Ibăneşti: SINGURUL PRODUS cu DENUMIRE de ORIGINE PROTEJATĂ în UE

Publicat: 08 mai 2017 - 15:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PRODUSE CU CARE SĂ NE MÂNDRIM! Pentru gurmanzi, Agraria 2017 a fost, dincolo de şansa de a viziona performanţa în domeniul agriculturii, posibilitatea de a degusta acele produse care reprezintă un titlu de mândrie pentru producătorii autohtoni.

Dintre acestea, Telemeaua de Ibăneşti este produsul care a atras probabil cei mai mulţi amatori de bunătăţi alimentare tradiţionale, brevetate naţional şi internaţional. Marcă a companiei Mirdatod din Ibăneşti, această brânză specială este primul şi, deocamdată, singurul produs românesc cu denumire de origine protejată la nivel european.

telemea-de-ibanesti_bClick pe poza pentru galerie!

Povestea acestuia a început în urmă cu 23 de ani, la iniţiativa familiei Todoran, care la acea vreme procesa 50 de litri de lapte pe zi, utilizând doar materia primă colectată de la crescătorii de vaci din Valea Gurghiului (judeţul Mureş), o zonă cu aer proaspăt şi păşuni curate. Astăzi, unitatea procesează zilnic o cantitate de 60.000 de litri de lapte, în procent de 90 la sută provenit de la crescători care deţin până la şase vaci, iar restul de 10 la sută fiind colectat din ferme mai mari, cu 30-40 de exemplare.

„Telemeaua de Ibăneşti cu saramură de Orşova a fost primul produs pe care l-am scos pe piaţă. Orşova este denumirea unui sat vecin, unde există o fântână cu apă sărată, pe care noi o folosim în procesul de fabricare a acestui produs. Între timp, ne-am diversificat producţia, am început să colectăm mai mult lapte. Am scos pe piaţă şi caşcaval şi brânză de burduf, smântănă dar şi alte produse lactate. Noi ne aflăm în vârful piramidei, cu produse de calitate. Nu putem compara calitatea laptelui dat de o vacă crescută în sistem intensiv, care nu a văzut niciodată iarbă şi a primit numai prafuri şi apă, cu laptele pe care ţăranii îl obţin de la o vacă hrănită cu floră spontană naturală”, ne-a declarat Nicu Bumb, inginer specializat în controlul şi valorificarea produselor alimentare, cu care am discutat la Agraria.

degustare-telemea_b

Despre certificarea produsului şi de ce producătorul nu a simţit să existe vreun beneficiu de pe urma acestei certificări citiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 mai 2017!

Vizualizat: 1742 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?