PRODUSE CU CARE SĂ NE MÂNDRIM! Pentru gurmanzi, Agraria 2017 a fost, dincolo de şansa de a viziona performanţa în domeniul agriculturii, posibilitatea de a degusta acele produse care reprezintă un titlu de mândrie pentru producătorii autohtoni.
Dintre acestea, Telemeaua de Ibăneşti este produsul care a atras probabil cei mai mulţi amatori de bunătăţi alimentare tradiţionale, brevetate naţional şi internaţional. Marcă a companiei Mirdatod din Ibăneşti, această brânză specială este primul şi, deocamdată, singurul produs românesc cu denumire de origine protejată la nivel european.
Povestea acestuia a început în urmă cu 23 de ani, la iniţiativa familiei Todoran, care la acea vreme procesa 50 de litri de lapte pe zi, utilizând doar materia primă colectată de la crescătorii de vaci din Valea Gurghiului (judeţul Mureş), o zonă cu aer proaspăt şi păşuni curate. Astăzi, unitatea procesează zilnic o cantitate de 60.000 de litri de lapte, în procent de 90 la sută provenit de la crescători care deţin până la şase vaci, iar restul de 10 la sută fiind colectat din ferme mai mari, cu 30-40 de exemplare.
„Telemeaua de Ibăneşti cu saramură de Orşova a fost primul produs pe care l-am scos pe piaţă. Orşova este denumirea unui sat vecin, unde există o fântână cu apă sărată, pe care noi o folosim în procesul de fabricare a acestui produs. Între timp, ne-am diversificat producţia, am început să colectăm mai mult lapte. Am scos pe piaţă şi caşcaval şi brânză de burduf, smântănă dar şi alte produse lactate. Noi ne aflăm în vârful piramidei, cu produse de calitate. Nu putem compara calitatea laptelui dat de o vacă crescută în sistem intensiv, care nu a văzut niciodată iarbă şi a primit numai prafuri şi apă, cu laptele pe care ţăranii îl obţin de la o vacă hrănită cu floră spontană naturală”, ne-a declarat Nicu Bumb, inginer specializat în controlul şi valorificarea produselor alimentare, cu care am discutat la Agraria.
Despre certificarea produsului şi de ce producătorul nu a simţit să existe vreun beneficiu de pe urma acestei certificări citiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 mai 2017!