Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sfecla de zahăr 2018, în etapa negocierilor

Publicat: 03 iulie 2018 - 21:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Luna trecută, cultivatorii de sfeclă de zahăr din zona Moldovei şi reprezentanţii fabricii de zahăr Agrana, din Roman, judeţul Neamţ au purtat discuţiile finale pe marginea contractului cadru şi a preţului sfeclei de zahăr în anul agricol 2018. 

Pe 13 februarie, la Braşov a avut loc întâlnirea membrilor Consiliului de Administraţie al Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România (FCSZR), reprezentanţi ai tuturor asociaţiilor cultivatorilor de sfeclă de zahăr din zonele în care există fabrici de zahăr. FCSZR a definitivat oferta de acord interprofesional, care se referă practic la contractul de cultivare/producţie sfeclă pentru anul agricol 2018-2019.

Sfecla de zahăr 2018, în etapa negocierilor_b

Diferenţe mari între ofertele de preţ ale fabricilor
Au existat ani în care, deja se înfiinţa cultura de sfeclă de zahăr, iar acordul interprofesional nu era agreat de toate părţile. Speranţa fermierilor este că anul acesta nu se va întâmpla aşa ceva, deşi startul dialogurilor regionale dintre producătorii de sfeclă de zahăr şi procesatori a fost marcat de un nivel mai mic al preţului oferit de către unele fabrici pentru sfeclă, pe fondul scăderii preţului zahărului şi al unei posibile creşteri a subvenţiei la această cultură, odată cu reducerea numărului fermierilor producători de sfeclă din cauza închiderii fabricii de la Oradea. ”Propunerea noastră merge către Patronatul Zahărului din România şi împreună vom definitiva acest acord interprofesional, care, ulterior, va ajunge la Ministerul Agriculturii şi se va tranforma în Ordin al ministrului. În proporţie de 95%, acordul interprofesional este asemănător cu cel de anul trecut. Constatăm, totuşi, unele modificări importante, legate de preţul sfeclei. Există diferenţe foarte mari între ofertele de preţ pentru sfeclă venite dinspre cele trei fabrici care mai funcţionează astăzi. S-a plecat, de exemplu, cu un preţ de 23-24 euro/tona de sfeclă în zona Roman, Neamţ şi cu 30 euro/tonă în zona fabricii din Luduş, judeţul Mureş. Pe de altă parte, fiecare fermier care are un contract cu un procesator trebuie să livreze sfecla către acel procesator şi nu are voie să migreze. Dacă se întâmplă aşa ceva, există penalităţi foarte mari, care merg până la dublul valorii sfeclei livrate către un alt procesator”, preciza Ioan Puiu, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr Roman.

Sfecla_b

Fermierii vor cel puţin 26 euro/tona de sfeclă
Pentru fermierii din zona Moldovei, arondaţi fabricii de la Roman, preţul de 23-24 euro/tona de sfeclă şi obligativitatea ca fermierii să suporte 25% din costul transportului sfeclei către fabrică au fost considerate aspecte nemulţumitoare, motiv pentru care discuţiile directe cu reprezentanţii fabricii au continuat. Către finalul celei de-a doua decade a lunii februarie 2018, fermierii anunţau că nu acceptă un preţ mai mic de 26 euro/tona de sfeclă de zahăr. ”Având în vedere că în această zonă producţia medie multianuală este de circa 45 tone/ha, nu putem accepta un preţ mai mic decât 26 euro/tonă. Altfel, producerea de sfeclă de zahăr devine nerentabilă şi nesustenabilă. Preţul minim economic propus de noi poate asigura eficienţa atât pentru producător, cât şi pentru procesator”, explica Ioan Puiu.

Ce propune fabrica de zahăr de la Roman?
Unitatea de la Roman, a Grupului Agrana România, la mijlocul lunii trecute, anunţa şi ea structurarea finală a contractului pentru anul 2018 şi programul de a încheia contractarea cu fermierii în prima parte a lunii martie 2018, în urma dialogului cu Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr. S-a făcut cunoscut faptul că, într-adevăr, în final, preţul sfeclei va ajunge la 26-27 euro/tonă, dar la un conţinut de zahăr de 17%, media pe fabrica de la Roman fiind, în cinci ultimii ani, de 17,2%. Mai mult, în 2017, media conţinutului de zahăr a fost de 17,8%, cu o producţie medie de 52 tone/ha, cele mai bune performanţe din ultimii 20 de ani. ”Sistemul de plată s-a schimbat încă din anul 2017. Dar, referitor la anul 2018, au existat cel puţin trei prevederi din contract intens negociate. Dacă în contractul iniţial propuneam plata unui avans de 17 euro/tona de sfeclă de zahăr, în urma discuţiilor cu Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr Roman, nemaifiind loc de alte negocieri, oferim un avans la plată de 20 euro/tonă, iar diferenţa corespunzătoare contractului din 2018 o plătim în două etape, respectiv 90% în iunie 2019 şi 10% în octombrie, în funcţie de preţul mediu al zahărului în perioada de referinţă 1 octombrie 2018 - 30 septembrie 2019. De asemenea, contractul iniţial prevedea ca grila preţ zahăr/preţ sfeclă să înceapă de la 350 euro/tona zahăr, dar acum am convenit la limita de 400 euro/tona de zahăr”, explica Mihai Dimitriu, director cu materia primă în cadrul Agrana România.
Legat de cheltuielile pentru transportul sfeclei, dacă iniţial se prevedea că fermierii vor suporta individual 25% din costul transportului, la negocieri Agrana a propus ca fermierii să plătească, într-adevăr, 25% din costul transportului, dar nu mai mult de 2 euro/tona de sfeclă. De asemenea, în anul 2018, fabrica din Roman nu va mai deduce coletul la recepţia sfeclei de zahăr. „Astfel încât 2-3% în plus vor fi bănuţii care vor intra în buzunarele fermierilor. Cultivatorii din zona Moldovei, din punctul meu de vedere, sunt într-o conjunctură favorabilă ca urmare a redistribuirii subvenţiei corespunzătoare suprafeţei de aproximativ 7 mii de hectare arondate fabricii din Oradea, care s-a închis. Am făcut un calcul, împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, iar pentru anul 2018 subvenţia totală - SAPS, ANT 6, ANT 1, plata pentru înverzire etc -, va ajunge la 1050 euro/ha. Având în vedere faptul că preţul de cost pe hectar este de aproximativ 1400-1500 euro, această subvenţie reprezintă mai mult de 70% din cheltuielile de producţie”, considera Mihai Dimitriu.
Pe anumite paliere de producţie, se menţine şi în anul 2018 implicarea fabricii de la Roman, respectiv creditarea seminţei pentru întreaga suprafaţă contractată, prestări de servicii cu semănători din parcul tehnic al fabricii, consultanţă de specialitate prin inspectorii Agrana din toate judeţele Moldovei şi recoltatul cu ajutorul logisticii proprii. În schimb, achiziţionarea îngrăşămintelor şi a pachetelor pentru protecţia plantelor nu mai este finanţată direct de fabrică.

Ioan Puiu_b 

Ioan Puiu: „Înţelegem că preţul zahărului a scăzut în piaţă, la aproximativ 430-440 euro/tonă, faţă de 500-600 euro/tonă, şi conştientizăm faptul că şi Agrana trebuie să îşi asigure eficienţa activităţii de procesare a sfeclei. Însă, în spiritul dorinţei de a construi un parteneriat pe termen lung, trebuie să fim şi noi înţeleşi că nu putem accepta preţuri mai mici decât ceea ce am spus”.

Mihai Dimitriu_b

Mihai Dimitriu: „Achiziţionarea de către fermieri a îngrăşămintelor şi a pachetelor pentru protecţia plantelor nu mai este finanţată direct de fabrică, dar, în parteneriat cu furnizorii de inputuri, putem realiza contracte de cesiune. Practic, aceasta înseamnă că ne aliniem toţi trei, respectiv fermier-furnizor-Agrana, urmând ca furnizorii să le ofere fermierilor produsele şi, la final, noi să le reţinem celor care ne predau sfecla de zahăr contravaloarea respectivelor produse şi să le virăm furnizorilor sumele cuvenite”.FABRICA DIN LUDUŞ PREIA FERMIERI DIN VESTUL ŢĂRII?
Programul fabricii de zahăr Agrana Roman prevede o reducere cu peste 1500 ha a suprafeţei cu sfeclă de zahăr în sistem convenţional (până la circa 8200 ha, faţă de aproximativ 10.000 ha în 2017) şi o creştere cu peste 500 ha a suprafeţei cu sfeclă ecologică (la circa 1000 ha, faţă de aproximativ 430 ha în 2017).
Anul trecut, în zona Moldovei, s-au cultivat cu sfeclă de zahăr 9700 ha, cea mai mare suprafaţă ocupată cu sfeclă din România. Practic, în ultimii zece ani, în zona de nord-est se află aproximativ 40% din suprafaţa ocupată cu această cultură în România. Se prognozează ca din acest an proporţia să depăşească 50%, având în vedere că în vestul ţării, aproape 7000 ha nu se vor mai cultiva cu sfeclă de zahăr, ca urmare a închiderii fabricii din Oradea.
Pe acest fond, unii specialişti din domeniu spun că există posibilitatea ca subvenţia la sfecla de zahăr să se majoreze, teoretic, cu aproximativ 100-150 euro/hectar, după redistribuirea subvenţiei corespunzatoare suprafeţei care nu va mai fi destinată acestei culturi în vestul ţării. Dar, există informaţii potrivit cărora mulţi producători din zona de vest, mai ales cei cu rezultate anterioare foarte bune, vor fi preluaţi de fabrica din Luduş, care se aşteaptă să îşi crească suprafaţa la peste 7 mii de hectare, astfel încât creşterea sigură a subvenţiei la sfecla de zahăr poate fi cu aproximativ 10% faţă de subvenţia din anul precedent.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/209 (ediţia 1-14 martie 2018)

Vizualizat: 184 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?