Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SATUL ROMÂNESC are NEVOIE de VIITOR!

Publicat: 13 iulie 2018 - 20:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ne-am întors recent din zona Polovragi - Vaideeni - Baia de Fier - Novaci - Bustuchin unde am desfăşurat prima etapă a proiectului revistei Ferma - "VIITOR PENTRU SATE". Timp de o săptămână, la sfârşitul lunii iunie, am făcut cunoştinţă cu fermieri, primari, iubitori şi păstrători de tradiţii, proprietari de pensiuni, brutari, sculptori în lemn, procesatori de fructe şi legume, dansatori în ansambluri folclorice şi fluieraşi...

Şase redactori ai revistei Ferma, trei cameramani, o dronă, trei specialişti în pajişti şi creşterea animalelor, oameni de marketing şi voluntari - aceasta a fost echipa care a documentat în teren peste 60 de subiecte în zona cuprinsă în proiect. Urmează redactarea şi publicarea articolelor în următoarele ediţii ale revistei şi, mai apoi, elaborarea unei monografii agroturistice.

Dincolo de frumuseţea incredibilă a locurilor vizitate, la tot pasul întâlneşti dovezi ale potenţialului insuficient valorificat. Şi asta este valabil pentru multe alte zone din ţară. Pe lângă faptul că ne-au primit cu braţele deschise în casele şi în fermele lor, interlocutorii noştri au fost deschişi şi la a primi sfaturile specialiştilor. Ei ştiu foarte bine că există multe posibilităţi pentru îmbunătăţirea activităţilor pe care le desfăşoară şi sunt preocupaţi să găsească soluţii eficiente şi rezonabile ca valoare a investiţiei.

Dincolo de scopul foarte clar al acestui proiect - diagnoza spaţiului rural românesc şi identificarea potenţialului investiţional - am plecat la drum sătui de cei care ştiu sau pot doar să arate cu degetul spre satul românesc, hotărâţi să scriem şi să vorbim despre lucruri şi întâmplări frumoase. Şi aşa s-a şi întâmplat. Sunt convinsă că veţi regăsi, în fiecare articol, motive suficiente să vă doriţi să ajungeţi în aceste locuri. De asemenea, sperăm că cei despre care vom scrie vor descoperi în demersul nostru motivaţia de a merge mai departe, investind în viitorul lor şi, implicit, în viitorul satului românesc!

Mulţumiri Primarilor pentru susţinerea proiectului nostru, cu precizarea că nu a existat nici o implicare financiară şi materială a comunităţilor locale. Aşa că le adresăm mulţumiri speciale şi partenerilor noştri: AGRO CONCEPT, DLG INTERMARKETING, NHR AGROPARTNERS, FUNDAŢIA REVISTEI FERMA.

Vezi DETALII despre PROIECT aici: VIITOR PENTRU SATE. Un proiect al revistei FERMA pentru SATUL ROMÂNESC

VIITOR PENTRU SATE_1_b

Vizualizat: 1281 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?