Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

POLOVRAGI, comuna care îşi pregăteşte viitorul

Publicat: 12 octombrie 2018 - 17:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Polovragi, comuna binecuvântată cu de toate: munte, apă, o mănăstire frumoasă, peştera cu acelaşi nume, unicele Chei ale Olteţului. Cu localitatea de pe Olteţ am încheiat prima ediţie a proiectului "Viitor pentru Sate" însă, de fapt, ideea acestuia de la Polovragi a plecat.

E ceva cu acest colţ de Gorj care m-a făcut să revin iar, şi iar... mai exact de încă trei ori în trei luni, după derularea proiectului, la sfârşitul lunii iunie. Pe lângă frumuseţea de necontestat a acestor locuri este şi ospitalitatea oamenilor, dar şi mult potenţial şi resurse încă insuficient exploatate. Aşa se face că, la invitaţia primarului Gheorghe Epure şi a viceprimarului Ion Constantinescu am revenit la Polovragi în săptămâna 16-22 iulie, când a avut loc prima ediţie a Taberei de Sculptură "Simboluri dacice", despre care voi scrie în ediţia următoare, precum şi Nedeia, sărbătoarea de suflet şi de secole a polovrăgenilor.
Despre proiectele comunei, fonduri europene pentru agroturism şi planul de dezvoltare am povestit cu Gheorghe Epure (foto), primarul comunei Polovragi, în ziua de vineri, 29 iunie a.c., când echipele Ferma au realizat documentările pentru "Viitor pentru Sate" în această localitate.

sediul Primariei Polovragi_b

Nicoleta Dragomir: Domnule Primar, vă mulţumim pentru că ne găzduiţi în comuna Polovragi. Aş dori să discutăm puţin despre ceea ce fac edilul şi Consiliul local pentru a le merge mai bine locuitorilor comunei şi, implicit, producătorilor agricoli...
Gheorghe Epure: Eu trebuie să vă mulţumesc dumneavoastră şi echipei că aţi ales Polovragiul, pentru că este o mare onoare pentru comuna noastră ca acest proiect Ferma să se desfăşoare aici. Nu suntem o localitate foarte reprezentativă, dar nici de neglijat. Eforturile noastre sunt canalizate în special pe dezvoltarea infrastructurii rutiere, cât şi a utilităţilor, dar şi pe buna informare şi sprijinire a iniţiativelor locale. În prezent avem licitaţii pentru lucrări de asfaltare a unui drum de opt kilometri în intravilanul localităţii, este la stadiul de proiect şi urmează licitaţia pentru lucrări aferente unui proiect de 2,2 milioane de euro pentru apă-canal: apă în cătunul Rudăria, canalizare în satul Racoviţa şi sudul satului Polovragi.
De asemenea, este în implementare un proiect tot pe fonduri europene, pentru o grădiniţă cu program prelungit. Imediat vor demara lucrările la grădiniţa din cătunul Rudăria pe fonduri guvernamentale. Este în implementare, de fapt sunt în faza de proiect tehnic, la căminul cultural, dotarea căminului şi a ansamblului folcloric. La fel, suntem în fază de recepţie finală la asfaltarea a 12 kilometri de drumuri, s-a făcut recepţia la extinderea canalizării pe o porţiune de doi kilometri, şi este cotat cu o sută de puncte un proiect pe măsura 4.3 pe PNDR - Modernizarea drumurilor către exploataţiile agricole.

intalnire cu fermierii_b
În acelaşi timp este în evaluare un proiect depus pentru amenajarea unei baze sportive cu două terenuri, unul de tenis şi altul multifuncţional, precum şi şcoala şi aleea de acces către şcoala din comuna Polovragi. Pentru toate iniţiativele locale am venit cu nişte consultanţi renumiţi în regiunea Oltenia, cu informaţii pertinente privind oportunităţile de finanţare pe Programul Operaţional Regional, precum şi pe PNDR.
Trebuie să fac menţiunea că de doi ani de zile am depus documentaţia pentru declararea localităţii Polovragi localitate turistică de interes local, fapt ce se va concretiza cu hotărâre de Guvern. Lucrul acesta ne va propulsa să accedem, prin Programul Operaţional, la fonduri mult mai consistente, pentru că finanţarea minimă se duce undeva la cinci milioane de euro, pe lângă faptul că dacă nu avem acces la programul naţional putem să accesăm direct la Bruxelles.
De asemenea, vreau să mai menţionez că, prin Grupul de Acţiune Locală Parâng mai avem aproape de faza de licitaţie un centru de colectare-procesare a fructelor. Avem în vedere căpşunele, zmeura, murele. Vor fi două linii de procesare şi o linie de uscare. Partea proastă este că UAT-ul nu poate înregistra profit, ceea ce nu încurajează prea mult, dar este o iniţiativă locală şi în acelaşi timp trebuie să venim în sprijinul producătorilor locali cu acest centru.

Gheorghe Epure_b

Nicoleta Dragomir: Pentru că aţi amintit de producători, cât de mult se implică Primăria în promovarea tradiţiilor, a gastronomiei şi a produselor locale şi integrarea lor mai bună în turism?
Gheorghe Epure: Tradiţiile locale sunt pasiunea mea, dar şi a multor cetăţeni, iar festivalurile pe care le-am iniţiat şi le vom susţine în continuare sunt pentru a ţine vii aceste tradiţii şi, în acelaşi timp, pentru a promova zona şi a spori numărul de vizitatori, dar şi zilele de şedere în Polovragi, pentru că până la urmă vorbim despre plus valoare tocmai prin oferirea unor asemenea elemente de vizitat în comunitatea polovrăgeană. Vreau să vă spun că, odată cu informarea care s-a făcut către întreprinzătorii locali încercăm să creem un mic incubator de afaceri, care este eligibil pe Programul Operaţional Regional. Prin acest incubator se va veni în sprijinul start-up-urilor, a întreprinderilor nou înfiinţate, dar şi în sprijinul celor care funcţionează deja, să realizăm o infrastructură care să ducă la dezvoltarea integrală şi integrată a comunităţii polovrăgene. Prin aceste start-up-uri se vor obţine sume de până la 150.000 de euro de către primărie, prin aplicarea acestui proiect pe POR.
Este o necontenită căutare de soluţii, iar singurul inconvenient ar fi paşii greoi, întârzierile de timp care nasc întotdeauna lipsă de încredere. Aşteptarea generează abandon, din păcate. Dacă s-ar găsi, procedural, căi de parcurgere mai rapidă, cu siguranţă am avea acces mai mare spre fonduri, atât UAT-urile cât şi întreprinzătorii privaţi, indiferent că sunt în mediul rural sau urban.

Proiecte sunt la Polovragi, bunăvoinţă există, implicarea echipei primar - viceprimar este evidentă la tot pasul. Sigur că este loc şi de mai bine. De altfel, ziua noastră de documentare în comună a debutat cu o întâlnire la sediul Primăriei între jurnaliştii Ferma, voluntarii din echipă şi producătorii agricoli din Polovragi şi localităţile învecinate, pentru a discuta despre soluţii de desfacere şi implementarea punctelor de gastronomie locală, care s-ar preta extraordinar de bine în această zonă cu potenţial turistic foarte ridicat. Despre toate acestea vom reveni.
Deocamdată vă propun, în paginile următoare, o incursiune frumoasă în ceea ce înseamnă Polovragiul, cu locurile fabuloase şi oamenii lui buni şi harnici. Prezentarea comunei va continua şi în ediţia 15-30 octombrie a revistei Ferma, când vom anunţa şi care sunt următoarele etape ale proiectului "VIITOR PENTRU SATE".


Un articol publicat în revista Ferma nr. 17/222 (ediţia 1-14 octombrie 2018)

Viitor pentru sate_b

 

Vizualizat: 3946 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?