Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pe Valea Cernei, la km 22

Publicat: 11 octombrie 2018 - 18:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Când "te apucă" dorul călător, nu ai altceva de făcut decât... să-ţi iei strictul necesar, familionul, să urci în maşină şi să mergi unde te cheamă inima. 

Nu ştiu cum de mi se întâmplă mereu, dar spre disperarea familiei mele, acest dor mă ghidează întotdeauna spre zona Băile Herculane.

Cerna1s118_b

Trecând cu maşina de staţiunea mea de suflet (staţiune pe care majoritatea oamenilor o consideră în paragină, numai eu o văd în renaştere, poate pentru că îmi doresc foarte tare să se întâmple acest lucru), urcăm pe drumul care duce spre Baia de Aramă. Pereţii muntelui care mărginesc şoseaua oferă un spectacol neaşteptat. Este un drum puţin circulat, aşa că putem admira în voie peisajul.

Puntea spre o altfel de lume
Undeva în jurul kilometrului 22, ne atrage atenţia o punte peste Cerna. Un podişor care te trece într-o altfel de lume. Fiind curioşi, ne hotărâm să oprim pentru a vedea mai îndeaproape locaţia spre care duce puntea. Trecem timizi podeţul pietonal, fiind întâmpinaţi de unul dintre câinii locului, un patruped jucăuş şi primitor cu oamenii.
Ajunşi în faţa unei locuinţei, suntem primiţi de Ion şi Maria Novăcescu, doi oameni buni, simpli, cu zâmbet larg şi inimă mare. Gazde bune fiind, aşa cum au învăţat din străbuni să fie, ne prezintă locul, după care ne poftesc în cea mai nouă cameră amenajată de ei şi începem să povestim. Ion locuieşte aici de când se ştie. Bunicii bunicilor lui au locuit aici. Acum au şi ei la rândul lor doi copilaşi, pe Ionela, de 8 ani, care merge la şcoală în Băile Herculane, şi pe Ionuţ, care are 1 an şi 3 luni. Sunt ca o familie din povestirile lui Creangă, blonzi, cu ochi mari şi albaştri şi roşii în obraji.

Cerna2s118_b

Mica fermă de familie
"Casa în care stăm e independentă... Adică folosim curentul pe care îl producem cu ajutorul apei. Aici am un hectar de culturi agricole şi mai am mai sus zece hectare de paşune", ne povesteşte Ion.
Îşi duc traiul de zi cu zi din ajutorul subvenţiilor şi din ceea ce produc ei: lapte, brânză şi miere. Cresc opt văcuţe, câteva găini şi 60 de familii de albine. Se laudă cu o miere curată şi incredibil de gustoasă. Ion ne povesteşte că poate oferi, la cerere, 500 kg de miere curată anual, doar să fie doritori.
În activitate se foloseşte doar de un tractoraş U650 din 1981, de care se bucură, pentru că îşi poate îndeplini treburile necesare cu el.
Visează să realizeze cu ajutorul fondurilor europene o pensiune agroturistică unde să-şi poată găzdui aşa cum trebuie oaspeţii. Până acum nu a putut accesa bani europeni pentru că nu are terenurile intabulate... Dar acum, prin programul naţional de intabulare gratuită, speră să rezolve şi acest aspect, ca să îşi poată vedea visul cu ochii.
Despre revista Ferma cunoaşte multe detalii. A citit-o cu orice ocazie i s-a oferit. O mai achiziţionează când coboară în oraş ca să îşi facă provizii. Mare i-a fost bucuria când, cu ocazia vizitei noastre, a primit cadou câteva ediţii de revistă pentru lecturare în tihnă.
Stând la poveşti, timpul a trecut rapid... Ne-a readus la lumea actuală scâncetul lui Ionuţ, care anunţa că îi este somn şi doreşte să doarmă. Mămica Maria, fără să stea pe gânduri, a pus copilul în straiţă, straiţa în spate şi a început a plimba şi legăna copilul, care a adormit imediat. Am rămas uimiţi de sistemul tradiţional de purtare a bebeluşului, la fel cum ne-a impresionat şi bunătatea acestor oameni şi simplitatea cu care ştiu să trăiască.
Cum călătorului îi şade bine cu drumul, am strâns echipa şi am plecat spre casă, înapoi la vieţile noastre obişnuite şi deloc simple.
Mulţumim familiei Novăcescu de primirea călduroasă. Cu fiecare ocazie cu care vom fi în zonă, cu siguranţă le vom trece din nou pragul!


Un articol publicat în revista Ferma nr. 15/220 (ediţia 1-14 septembrie 2019)

Vizualizat: 446 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?