Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mănăstirea Crişan, un loc de istorie şi credinţă

Publicat: 21 februarie 2011 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În toată lumea creştină şi, mai cu seamă, în cea a ortodoxiei, mănăstirile, schiturile şi sihăstriile au constituit, în toţi cei peste două mii de ani de existenţă, repere de moralitate, de pioşenie şi viaţă duhovnicească, de credinţă şi dăruire mucenicească, asanând moral şi spiritual în faţa Proniei cereşti hidoşeniile lumii

Click pe poza pentru galerie!

A fost lăsat de la Domnul Isus Hristos ca grădina Maicii Sale ("România este Grădina Maicii Domnului", spunea Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, cu ocazia vizitei Sale în România) să fie împodobită cu un neasemuit şirag de nestemate, a căror măreţie şi inefabil nu au niciunde o corespondenţă pe măsura lor incomensurabilă.

Atinse de aripa eternităţii şi validate de însuşi Sfântul Andrei, primul chemat să îl urmeze pe Domnul, mănăstirile noastre, de la Căpriana la Rohia, de la Cozia şi Lainici, la salba de perle ctitorite de marele Ştefan Vodă, sunt adevărate avanposturi ale creştinătăţii, veritabile şi invincibile forturi de apărare a autocefaliei ortodoxiei române.

 

Lăcaş de rugăciune în Ţara Zarandului

Atât de încercata, de trudita, de bogata şi de râvnita Ţară a Zarandului, cu un relief la fel de frământat ca şi istoria sa, a avut parte, în cele peste douăzeci de veacuri de viaţă atestată, de stăpânirea unuia şi aceluiaşi neam de oameni, moţii, ramură din marele gorun dacic, popor a carui râvnă, luptă, credinţă şi rugăciuni au ajuns la tronul ceresc şi i-au bineplăcut Domnului.

Iniţiativa de inspiraţie divină de ridicare a unei mănăstiri în spaţiul fabulos al Zarandului, în satul care purta numele încă sfânt şi astăzi în unele părţi de lume, al doicii omenirii, şi anume Vaca, a fost în acea perioadă a evului mediu timpuriu o mândrie pentru localnicii cu a căror obol s-a ridicat, dar şi o dovadă grăitoare că Dumnezeu i-a iubit şi i-a întărit în dreapta lor credinţă.

Lăcaş de rugăciune, păstrătoare a tradiţiilor şi a credinţei strămoşeşti, mănăstirea din satul Vaca era un obstacol greu surmontabil de către liftele păgâne, şi oricum străine, ale epocii, şi, din acest motiv, asupra mănăstirii şi a vieţuitorilor săi s-au abătut urgii neînchipuite, repetatele jafuri şi distrugeri prin foc şi sabie având drept urmare, în secolul al XVIII-lea, întreruperea, pentru o lungă perioadă, a vieţii monahale în acest aşezământ.

Din motive pe care lucrarea nu îşi propune să le detalieze, viaţa monahală nu s-a mai reluat în satul lui Crişan timp de peste două sute de ani.

 

Reluarea vieţii monahale

Realitatea zilelor de azi dovedeşte că vrerea Domnului a fost ca zidurile vechii mănăstiri să-şi strige dorinţa de a fi martorul unei noi aprinderi a candelelor. Imediat după căderea de la putere a statului ateist, omul providenţial, care să audă şi să înţeleagă geamătul zidurilor, a apărut în persoana întâi-stătătorului mănăstirii reconstruite, stareţul protosinghel Visarion Neag.

Urmând un irepresibil imbold interior, a adunat în jurul său un mic nucleu de rugători către Domnul, dar care au fost şi sunt şi vajnici mânuitori ai uneltelor, cu ajutorul cărora şi-au câştigat nu numai cele necesare puţinului lor consum, ci, mai mult decât atât, şi-au câştigat respectul şi sprijinul locuitorilor din zonele apropiate.

Reconstruită în aceste locuri sfinte şi sfinţite cu sânge şi speranţe atât la 1784, de răscoala condusă aici de Crişan, al cărui nume îl poartă şi mănăstirea şi satul său natal, cât şi la 1848, de revoluţia condusă de eroul neamului românesc Avram Iancu, mănăstirea încântă privirea şi linişteşte spiritul omului care vine aici, însetat de pacea sufletului şi emoţionat de măreţele şi tragicele evenimente petrecute pe aceste meleaguri, şi pe care le află vizitând zona.

Construită în incinta celei vechi, mănăstirea se află la 4 km vest de municipiul Brad şi este accesibilă atât pe şoseaua Oradea - Deva, cât şi cu trenul Arad - Brad, şi se află la 4 km est de Mormântul Iancului de la Ţebea, fiind ridicată în aceste locuri pe care noi, cei de azi, va trebui să le ridicăm pe verticala nemuririi, nu numai în cugetele noastre, ci şi acolo, în teren, cu marmore şi granituri aurite.

Munca fără preget şi rugăciunile evlavioase înalţate către Cer, ziua şi noaptea, după tipicul şi ritualul specific călugăresc, au stârnit admiraţia poporenilor, a factorilor de decizie pe linie bisericească şi de stat, şi a multor credincioşi cu mari posibilităţi materiale.

Dar cel mai îmbucurător rezultat al împletirii rugilor către bunul Dumnezeu, cu munca şi buna cumpănire a resurselor, a fost ridicarea unei citadele a credinţei, de unde pleacă necontenit către tronul divin, rugăciuni de mulţumire şi de iertare a păcatelor tuturor.

Odată cu reluarea vieţii monahale la mănăstirea Vaca - Crişan, după o întrerupere de peste două secole, se împlineşte în primul rând voia Domnului, şi, mai apoi, se revigorează flacăra credinţei strămoşeşti într-o veche vatră creştin-ortodoxă românească închinată Sfintei Maria, Maica Domnului nostru Isus Hristos.

Mănăstirea Crişan, refăcută şi dăruită cu odoare scumpe şi mai ales cu vieţuitori evlavioşi şi cucernici şi cu credincioşi păzitori ai poruncilor Mântuitorului nostru, îşi ocupă din nou locul său de nestemată în şiragul de perle al ortodoxiei române.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 10(54)/2007

Vizualizat: 892 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!