BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

La pensiunea ELA din Novaci

Publicat: 24 septembrie 2018 - 22:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

O curte uriaşă plină de verdeaţă, cu o alee străjuită de trandafiri la capătul căreia se află o casă mare, albă, cu muşcate roşii atârnate la fiecare fereastră. Aşa ni se înfăţişează, la prima întâlnire, Pensiunea Ela, din Novaci.

Îmi imaginez că turiştii care, înainte de a ajunge aici, au văzut fotografii cu pensiunea pe internet sunt bucuroşi că, în realitate, priveliştea este mult mai frumoasă decât în poze. Noi suntem copleşiţi de ce vedem. Mâncăm câteva vişine din pomul plin de la poartă şi intrăm în curte, minunându-ne la fiecare pas: flori peste tot, o vie deasă care umbreşte terasa cu balansoare, borcane mari, aşezate la soare, în care se face siropul de zmeură şi vişinata. Într-o parte a curţii este parcarea, iar într-un alt colţ este locul de joacă pentru copii. În liniştea de munte, auzim doar foşnet şi o apă curgătoare. Aflăm, mai târziu, că prin spatele pensiunii trece Gilortul, unde turiştii şi localnicii merg vara la scăldat. Eu nu-mi pot lua ochii de la uşile din lemn masiv, sculptate.
Ne întâmpină Rodica Savu, proprietara pensiunii, care ne serveşte cu sirop şi afinată făcute în casă, exact aşa cum sunt primiţi şi turiştii care vin la Pensiunea Ela. Ne aşezăm la masa lungă de sub vie, să povestim.

Rodica Savu_b

O familie de întreprinzători: De la industrie, la turism
Rodica şi Marcel Savu au o poveste cel puţin interesantă: ea - gestionară, soţul - contabil, s-au privatizat imediat după ce s-a desfiinţat cooperativa meşteşugărească unde lucrau.
Prima afacere a fost o fabrică, la Târgu Cărbuneşti, în care produceau tuburi din aluminiu pentru medicamente. Livrau tot către Antibiotice Iaşi. Apoi, au avut o fabrică de sticlă, tot la Târgu Cărbuneşti. Făceau pahare, vaze, şi exportau toată producţia în Olanda. Fabrica a funcţionat însă doar doi ani, pentru că era lângă liceul din localitate şi făcea prea mult zgomot, aşa că a fost închisă de cei de la Mediu.
După ce afacerea cu sticlă le-a fost spulberată, acum 11 ani, s-au apucat de turism, pentru că în Novaci, declarat oraş cu acte în regulă, nu existau, pe vremea aia, locuri de cazare pentru turişti sau pentru cei care veneau cu treabă.

La pensiunea ELA din Novaci_b

Ce vor turiştii? „Curăţenie şi linişte”
Pensiunea Ela fost prima din Novaci. Au construit totul de la zero, din banii lor. Au încercat, la un moment dat, să facă un proiect de extindere a pensiunii cu bani europeni, dar soţul, om cumpătat, nu a vrut să se îndatoreze la bancă. Aşa că au făcut totul pas cu pas, din fonduri proprii, în ritmul în care şi-au permis. Au început cu patru camere, apoi, treptat, s-au extins. Acum pot găzdui 46 de persoane, în 15 camere, iar de anul viitor vor avea încă trei camere noi. Toate camerele sunt mari, pentru două, trei sau patru persoane şi au baie proprie, condiţie obligatorie pentru o pensiune de trei margarete. În plus, fiecare cameră are televizor şi terasă. Şi internet gratuit. Iar ce fură privirea în interior sunt uşile şi tocurile ferestrelor sculptate în lemn, de către un meşter din Maramureş. Uşile mari, de la intrare, tot din lemn, sunt făcute acum 11 ani, de către un meşter din Novaci, Gheorghiţă Dăianu.

La pensiunea ELA din Novaci_b
Nu au restaurant şi nu fac mâncare pentru vizitatori, însă aceştia au la dispoziţie o bucătărie complet utilată sau pot să facă grătare în curte. În plus, primesc, din partea casei cafeaua de dimineaţă, sirop, vişinată şi vin făcute în casă de gazde. Tot gazdele îi pot îndruma către gospodăriile localnicilor, unde găsesc de cumpărat produse proaspete.
Preţurile sunt mici. O cameră pentru două persoane costă, în plin sezon, 70-80 de lei, iar una pentru patru persoane - 100 de lei.
Au doi angajaţi: un contabil şi o fată care se ocupă de curăţenie. „Curat trebuie să faci, chiar dacă nu ai turişti”, ne spune Rodica Savu. Plus că au o mulţime de flori de îngrijit în fiecare zi. În rest, de toate treburile pensiunii se ocupă împreună cu soţul şi îi mai ajută şi fiica lor, Ela.
Cei mai mulţi turişti sunt în lunile iulie şi august. Vin inclusiv străini, din Polonia, Cehia şi Germania. Unii stau câte o zi, alţii câte-o săptămână, cu toată familia, cu copii. Ce vor turiştii? „Curăţenie şi linişte”, mai spune gazda noastră.

La pensiunea ELA din Novaci_b

Promovare pe cont propriu
„Cu Transalpina aproape, cred că zona se va dezvolta în continuare. Turismul merge, dar iarna se duc toţi la Rânca, la schi. Acum s-au înmulţit şi casele de vacanţă”, spune Rodica Savu.
Când au început afacerea, au fost ajutaţi cu promovarea de către ANTREC Gorj. Acum, că pensiunile s-au înmulţit în zonă, trebuie să se descurce mai mult pe cont propriu. Mai colaborează (din păcate, nu suficient, ni se pare nouă) şi cu Centrul de Informare Turistică din Novaci, de unde îi mai sună cineva să îi întrebe dacă au locuri libere de cazare când vine vreun grup de turişti. Aşa că s-au adaptat la vremuri: au pagină de internet şi de Facebook, ca să ştiţi cum să daţi de ei, înainte de a ajunge în zonă.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 15/220 (ediţia 1-14 septembrie 2018)

Viitor pentru sate_b

 

Vizualizat: 1029 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?