Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cooperativa de „BUNĂTĂŢURI” din Alba: produse cu specific TRADIŢIONAL şi ECOLOGIC!

Publicat: 16 august 2017 - 12:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

„BUNĂTĂŢURI ROMÂNEŞTI” cu DICHIS. Mai mulţi producători agricoli şi tineri încrezători în viitorul produselor agroalimentare locale au reuşit să “resusciteze” o cooperativă agricolă din judeţul Alba şi au pus pe picioare primul magazin de desfacere a produselor cu specific tradiţional şi ecologic al unei astfel de structuri asociative din România. 

Cea mai bună interfaţă - cu publicul şi consumatorii - a Cooperativei Agricole Horticole Alba (CAHA), înfiinţată în urmă cu şase ani, o reprezintă astăzi magazinul de „Bunătăţuri româneşti”, inaugurat la finele anului trecut în zona centrală a Alba Iuliei. (…)

zacusca-matei_b

Dincolo de produsele primare, de la castraveţii şi fasolea din Cricău, la cireşele „de Vinţ”, cele care domină sunt alimentele procesate, pe cât de variate, pe atât de inedite: dulceţurile de sfeclă şi de ceapă roşie, de la Casa Maria - Hunedoara, mierea cu prune uscate de pe Valea Barcăului - Bihor şi dulceaţa de lapte de la „Cămara Moţului” din Arieşeni sunt exemple grăitoare. Alin Bobean, responsabilul de magazin, se declară cucerit de cea din urmă: „Unii o mănâncă cu pâine, eu cu linguriţa”. Potrivit lui, zacusca de la „Cămara lui Matei” din Sebeş rămâne una dintre piesele de rezistenţă ale magazinului căruia îi trec pragul zilnic în jur de 150 de persoane, de toate vârstele, în uşoară scădere numerică vara: „Le place că găsesc produse naturale, mulţi preferă anumite alimente şi vin special pentru acelea; sunt şi persoane care ţin dietă şi vor produse cât mai sănătoase”, explică una dintre cele două vânzătoare, angajate cu normă întreagă. Unitatea mai dispune de un vânzător part-time, de un contabil şi de un coordonator de magazin. (…)

paine-atestata-tradional_b

După deschiderea magazinului în decembrie 2016, cifra de afaceri anuală a cooperativei a depăşit plafonul de 65.000 de euro, pierzând scutirea de TVA, astfel că de la 1 mai plăteşte o taxă de 9% către stat, rezultând o presiune în plus pe preţ.
Conducerea Cooperativei vizează pe termen mediu realizarea unui depozit şi a unor sisteme de procesare, cu fonduri europene, care să suplinească lipsurile micilor producători din zonă.
Povestea a doi producători care aprovizionează constant „Magazinul de bunătăţuri din Alba” o citiţi în pag. 134-135 ale revistei Ferma, ediţia 1-15 august 2017!

Vizualizat: 1004 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!