Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ciorbă ardelenească cu costiță de porc

Publicat: 30 decembrie 2015 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ingrediente pentru 4 persoane: 400 g costiță de porc afumată, 4 morcovi, 2 rădăcini de pătrunjel, 1 ardei capia, 1 ceapă, 40 g orez, 4 linguri ulei, sare, leuștean, 100 ml smântână, 100-150 ml zeamă de varză murată (moare).

Click pe poza pentru galerie!

Prepararea: Costița de porc se spală în apă caldă, se taie în bucăți potrivite și se pune la fiert. Între timp se curăță zarzavaturile, un morcov se dă pe răzătoare, restul se taie rondele. Ceapa se mărunțește, ardeiul se taie cubulețe. Se încălzește uleiul, se adaugă morcovul dat pe răzătoare și se înăbușe, după 2-3 minute se adaugă ceapa, apoi restul de zarzavat, ardeiul și se înăbușe toate împreună câteva minute. Se toarnă peste ele un polonic de zeamă fierbinte. Când costița este fiartă aproape de tot, se adaugă în ciorbă amestecul de legume, orezul, leușteanul mărunțit, se sărează și se fierbe în continuare. Când este gata, se trage deoparte, se lasă 2-3 minute, după care se amestecă smântâna cu zeamă fierbinte și se toarnă înapoi în ciorbă. Se acrește după gust cu zeamă de varză murată.

 

Cighir

Ingrediente: 1 kg piept de porc sau fleică, 500 g ficat de porc, 200 g plămâni, 200 g slănină, 100 g orez, 1 ceapă, 4-5 căței usturoi, 1 lingură untură, 2 ouă, sare, piper, boia dulce, maghiran, prapur de porc.

Prepararea: Se prepară separat compoziția de cârnați și compoziția de caltaboș. Pentru compoziția de cârnați se pisează usturoiul, se freacă cu sare și se toarnă peste 100 ml apă rece, apoi se lasă să stea 15 minute. Pieptul de porc se taie fâșii și se dă prin mașina de tocat carne, apoi se strecoară mujdeiul (usturoiul nu se pune), se asezonea-ză cu sare, piper și boia și se amestecă bine. Pentru caltaboș se fierbe ficatul 25-30 minute, apoi se scoate și se fierb plămânii și slănina. Ceapa mărunțită se călește în untură iar orezul se fierbe. Ficatul, plămânii și slăni-na se mărunțesc și se dau prin mașina de tocat împreu-nă cu ceapa, se adaugă orezul, se asezonează cu sare, piper și maghiran, apoi se amestecă. Cele două com-poziții se amestecă cu oul bătut. Prapurul se taie în bucăți de cca. 20x20 cm, se pune în mijlocul fiecăreia câte o mână de compoziție și se împătură cu marginile prapurului. Vor ieși 8-10 bucăți, în funcție de mărimea pe care o dăm. Se așază în tavă termorezistentă fără a adăuga grăsime și se prăjesc la foc mediu, timp de 40-50 minute. Se servesc atât calde cât și reci.

 

Cozonac cu nucă și rom

Ingrediente: pentru aluat - 400 g făină, 130 g unt topit, 100 ml lapte călduț, 3 linguri zahăr, 20 g drojdie proaspătă, 2 gălbenușuri de ou, 1 praf de sare; pentru umplutură - 300 g nuci măcinate, 120 g zahăr, 2 linguri pudră de cacao, 2 albușuri de ou, 1 lingură aromă de rom; pentru glazură: 100 g zahăr pudră, 1 lingură aromă de rom, 1 lingură apă fierbinte, 50 g unt; alte ingre-diente: 1 gălbenuș de ou.

Prepararea: Se amestecă făina cu sarea și 2 linguri de zahăr. Se adaugă zahărul rămas și drojdia sfărâmată la laptele călduț și se lasă deoparte. Se amestecă apoi laptele cu făina, cu gălbenușurile și cu untul topit, și se frământă un aluat moale. Se lasă la dospit la loc călduț pentru 40 minute. Pentru umplutură se bate o spumă tare din albușuri și zahăr, în care se încorporează nuca, cacaua și aroma de rom. Aluatul dospit se împarte în 6 părți, fiecare se întinde într-o foaie dreptunghiulară. Se împarte și se întinde umplutura peste foi și fiecare se rulează separat. Într-o formă de cozonac căptușită cu hârtie de copt se așază 3 rulo-uri la bază, peste ele se pun alte 2 la margini, iar ultima se așa-ză la mijloc, peste celelalte două. Se unge cozonacul cu gălbe-nuș și se coace în cuptorul încins la 180 grade până ce devine auriu. Pentru glazură se amestecă ingredientele, și cu ajutorul unei pensule se unge cozonacul scos din cuptor. Se lasă să se usuce, după care se poate felia.

Vizualizat: 902 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!