Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

BORŞUL, produs tradiţional atestat la Iaşi

Publicat: 28 februarie 2022 - 18:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Începutul lunii februarie a adus vești bune pentru Gabriela și Dumitru Mihăilă, doi producători ieșeni de borș din tărâțe de grău, după rețete tradiționale.

Producătorii borșurilor Nuna primii antreprenori locale sunt Direcția Agricolă Județeană Iași le-a înmânat atestatele de produse tradiționale, pentru două sortimente: borșul din tărâțe cu leuștean și borșul din tărâțe cu cimbru .

bors traditional atestat 2_b 

 

Reţetă veche de sute de ani!


Activitatea din cadrul unității SC Acrisorul DG SRL Iași la începutul anului 2016, după mai mulți ani de cochetărie cu borșul.

Borșul obținut de către cei doi ieșeni este un produs tradițional românesc, 100% natural, realizat prin fermentarea tărâței de grău. Acesta nu conține nici un produs artificial și este făcut după o rețetă tradițională românească, veche de sută de ani.

”În ultimii ani, activitate sa dezvoltat și, în acest moment, am ajuns la un număr de 12 angajați. Pe piața din România, în special din zona Moldovei, venim în întâmpinarea beneficiarilor cu o gamă diversificată de borșuri.

bors traditional atestat 1_b

Avem în portofoliu cinci joc de produse, respectiv borș Nuna cu leuștean 1 l, borș Nuna cu cimbru 1 l, borș natural la pet 1 l și 1,5 l, plus borș la pungă de 1 litru. Am dorit să obținem atestatele de produs tradițional, gândindu-ne mai ales la consumatori, în sensul am vrut ca aceștia să aibă certitudinea că produsele sunt naturale și că sunt obținute după rețetele de odinioară. Desigur, acest lucru nu ajută și pe noi, sporindu-ne credibilitatea și încurajându-ne să continuăm activitatea”, explică producătorii ieșeni.

 

Fără fonduri sau credite


Cei doi antreprenori ieșeni au realizat fiecare investiție cu fonduri proprii, una dintre cele mai importante preocupări fiind aceea de a asigura condițiile de maximă igienă, motiv pentru care o sumă importantă a fost dirijată către tehnica de ambalare.

Fotografie 4_b 

100% tradițional și local


Borșul este pregătit din tărâțe de grău măcinate la o moară cu ciocănele din comuna Trifești, județul Iași. Tărâța provine de la culturile de grău ale micilor fermieri locali și este de calitate superioară, special pregătită pentru a produce borș Nuna. Un alt element specific, care diferențiază aceste produse de altele, este faptul că huștele sunt preparate în butoaie confecționate din lemn.

 

Recomandare de consum


”Pe lângă folosirea la pregătirea ciorbelor, noi recomandăm utilizarea borșului pentru consumul în stare crudă, deoarece acestea sunt multe proprietăți benefice organismului uman, bogat în vitamine, minerale, acizi organici și enzime, rezultate în urma fermentației tărâței. Să nu uităm că, în zona Moldovei, borșul mai este utilizat la prepararea altor tipuri de bucate, precum sarmalele, șunca fiartă, cornulețele, plăcintele, nucile umplute etc.", spune Gabriela Mihăilă.

Foto 8_b 

Eveniment cu... degustare!


Inclusiv în cadrul evenimentului oficial de înmânare a atestatelor de produse tradiționale pentru cele două tipuri de borș, cu cimbru și cu leuștean, soții Mihăilă au exemplificat multiple utilizări ale borșului, pregătind diverse preparate, încercând astfel să încurajeze producătorii locali, inclusiv prin degustări și prin prin creșterea gradului de cunoaștere a bucătăriei tradiționale și a beneficiilor lor.

 bors traditional atestat 5_b

Borșul este un fel de mâncare nelipsit de pe mesele de prânz, în zona Moldovei. ”Dacă n-am o țîră de sorghitură, parcă nu mă țîn sătulă”, spunea o vorbă a femeilor din zonă, la începutul sec. XX.

 

UNDE GĂSIŢI BORŞUL NUNA?


Produsele obținute în unitatea celor doi ieșeni sunt distribuite atât în magazine de cartier, din Iași și din întreaga zonă a Moldovei, cât și în unele lanțuri de supermarketuri ori în depozite îngroși din Iași, Huși, Galați, Brăila, Focșani. Proiectele din viitorul apropiat vizează atât diversificarea gamei de produse, cât și extinderea livrărilor în mai multe lanțuri de magazine alimentare din țară, dar și din străinătate, îndeosebi în zonele în care s-au format comunități românești.

 Vasile Hoha_b

În județul Iași există 20 de produse atestate tradiționale, respectiv produse din carne, legume și produse conservate din legume, borș, panificație și patiserie/cofetărie, fiind în lucru documentație pentru câteva produse lactate.

GABRIEL-VASILE HOHA

Director Direcția Agricolă Iași

 producatori_4_b

BORŞUL IA UNITATE PE VIAŢĂ

Gabriela și Dumitru Mihăilă spun că s-au cunoscut prin borșului: "Eu lucram la un magazin alimentar, iar soțul meu încercat să aducă săptămânal anumite cantități de borș, la magazinele de cartier. Plăcându-i fapt că eram mereu veselă, după vreo. lună mi-a spus că are drag de mine. Practic, atâta povestea borșului, cât ați dorit și a familiilor noastre, a început în urmă cu 18 ani. natural".

 

un articol de

PETRONELA COTEA MIHAI

redactor Radio România Iaşi

Vizualizat: 881 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?